Uhapšeni čelnici "Agroživa"

Uhapšena dvojica direktora firme "Agroživ" i trojica direktora društvenih preduzeća iz Žitišta.

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.03.2008.

17:17

Default images

Oni su privedeni zbog sumnje da su izvršili više krivičnih dela zloupotrebe službenog položaja, pranja novca i zloupotrebe ovlašćenja u privredi, čime su oštetili državu za oko 18 miliona evra, saopštio je MUP Srbije.

Uhapšeni su vlasnik i predsednik kompanije "Agroživ" Miroslav Živanov (57) iz Pančeva, generalni direktor te kompanije Zoran Prebiračević (54), iz Vladimirovaca, zbog sumnje da su zloupotrebili službeni položaj i izvršili krivična dela pranje novca i nezakonite radnje u procesu privatizacije više od 30 preduzeća sa područja Srbije, navodi se dalje u saopštenju.

Živanov i Prebiračević su, bez saglasnosti Agencije za privatizaciju, zaključivali sa direktorima društvenih preduzeća ugovore koji su bili štetni po ta preduzeća, navedeno je u saopštenju.

Pored njih dvojice, uhapšeni su direktor preduzeća "Holding juko" iz Žitišta Milan Antić (55) iz Jagodine, direktor preduzeća "Juko trgovina" iz Žitišta Šandor Juhas (60) iz Novog Itebeja i bivši direktor preduzeća "Juko klanica" iz Žitišta Đura Budimir (55) iz Banatskog Karađorđeva.

Oni su osumnjičeni da su, kao direktori društvenih preduzeća, izvršili krivično delo zloupotreba ovlašćenja u privredi i omogućili protivpravnu imovinsku korist kompaniji "Agroživ" u iznosu od preko 4,5 milijarde dinara, navodi dalje MUP Srbije.

Saopšteno je i da su kupovinom udela u preduzeću “Agroživ” stvarene obaveze plaćanja koje društvena preduzeća nisu mogla da izvrše, pa je "Agroživ" u izvršnom postupku prisvojio celokupnu imovinu tih preduzeća po osnovu nepostojećeg duga.

Na osnovu nezakonitih privatizacija, kompanija "Agroživ" u godišnjim finansijskim izveštajima za 2004, 2005, 2006. i 2007. godinu iskazala je ukupnu dobit u iznosu od 4,5 milijarde dinara (54.216.867 evra).

Time je stvoren osnov za isplatu dividendi u iznosu od 1,5 milijardi dinara, koje je generalni direktor Zoran Prebiračević nezakonito isplatio većinskom vlasniku i predsedniku kompanije Živanovu, čime su izvršili krivična dela zloupotreba službenog položaja i pranje novca.

Kriminalistička policija nastavlja rad na rasvetljavanju privatizacije i drugih preduzeća, navedeno je u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: