CDMA sistem bežične telefonije

Sistem bežične telefonije CDMA tehnologije namenjen prvenstveno ruralnim područjima, počeo sa radom u mestu Jasenak kod Obrenovca.

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.03.2008.

07:25

Default images

Sistem bežične telefonije uskoro će početi da radi i u još nekoliko mesta na području Obrenovca, a u Telekomu Srbija kažu da će se u narednom periodu prioritet dati telefonizaciji u okolini Beograda, a potom i širom Srbije. Kada su čuli da u selo stiže televizijska ekipa B92, meštani Jasenka izneli su svoje nove telefone, ponosno ih isprobavajući pred kamerama.

Naime, iako prva decenija 21. veka već polako ističe, u Jasenku tek sada zvone telefoni.

Porodica Čolaković u šali kaže da su na telefon čekali 2007 godina, da bi samo dva dana majstorima bilo potrebno da instaliraju fiksne, ali bežične telefone, po jednoj od poslednjih telekomunikacionih tehnologija. Dragana Čolaković kaže da će svoju baštu sređivati uz bežični telefon.

Mlađi Čolakovići, koji već duže vreme koriste mobilne telefone, nisu imali problema da nauče kako se koristi bežični telefon.

"Možemo da biramo melodije ako nas neko zove, imamo deset melodija koje pojačavamo ili stišavamo. Snalazimo se, moramo da pročitamo uputstvo i onda znamo", kaže Dragan Čolaković.

U Telekomu Srbija kažu da je sistem CDMA jedan od najboljih koji trenutno može da se instalira u Srbiji.

"Zašto se koristi? Pre svega za prenos govornog signala. Može da se koristi i za internet malih brzina, a to svakako govori da je ovaj vid sistema predviđen za ruralna područija i za ona područja gde je izgradnja optičkog kabla teža ili potpuno nemoguća", kaže Natalija Jegdić iz Telekoma Srbija.

U Republičkoj agenciji za telekomunikacije kažu da se na ovaj sistem čekalo dugo iz tehničkih razloga.

Prema rečima predsednika Upravnog odbora Ratela Jovana Radunovića, sistem CDMA je poslednja faza u izgradnji bežične telefonije. On kaže da će nad ovim sistem Telekom imati konkurenciju.

"Ova tehnologija CDMA je jako zgodna. U okviru jedne tehnologije, na istoj frekvenciji možete da imate višeoperatera, dakle nema problema da uvedete novu mrežu i upravo u tom kontekstu ćemo učiniti sve da što pre od strane ministarstva uvedemo nadmetanje i uvedemo konkurenciju u ovoj oblasti", kaže Radunović.

U Telekomu podsećaju da priključak u CDMA tehnologiji i telefonski aparat koštaju 11.800 dinara, sa PDV-om, što može da se plati uz račun na četiri mesečne rate, dok su cene impulsa iste kao i u klasičnoj fiksnoj telefoniji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: