Roštilj meso sumnjivog kvaliteta

U Leskovcu se u poslednjih nekoliko meseci, osim brendiranog roštilj mesa, ilegalno prodaje i meso bez deklaracije.

Izvor: B92

Sreda, 26.03.2008.

08:20

Default images

Prema proceni leskovačkih mesara, u tom gradu dnevno se proizvede više od 10 tona deklarisanog roštilj mesa i najmanje 3 do 5 tona bez deklaracije, od govedine ilegalno uvezene sa Kosova. Pripadnici UBPOK-a i policije priveli su i saslušali nekoliko osoba zbog organizovanog krijumčarenja, a više od pet tona mesa sumnjivog porekla je zaplenjeno.

U leskovačkoj policijskoj upravi još uvek ne žele da saopšte detalje te akcije jer je u toku operativni rad inspektora.

Uvezeno meso sa Kosova, koje je nekoliko puta odmrzavano i koje sadrži 80 odsto loja i vode, ilegalni mesari prodaju za 150 dinara po kilogramu.

Vlasnik poznatog restorana gde se priprema original leskovački roštilj Zoran Prokopović, kaže da u poslednje vreme ima manje gostiju zbog kioska brze hrane na kojima se pljeskavice prodaju po mnogo nižoj ceni.

"Mislim da postoji minimum 12 do 13 ilegalnih radnji. Uvozi se meso sa Kosova, kupuje se tamo čista junetina, koja nije kvalitetna. Takve radnje utiču na promet roštilj mesa legalnih radnji, ugostiteljskih objekata", kaže on.

Brendirano roštilj meso u Leskovcu proizvodi nekoliko mesara, a vlasnici kažu da nije moguće to meso prodavati ispod 260 dinara, i to bez PDV-a.

Vlasnik jedne od najvećih klanica na jugu Srbije i predsednik Udruženja proizvođača roštilj mesa Novica Marinković tvrdi da su zbog sumnjivog mesa sa Kosova morali da smanje proizvodnju.

"Ljudi su nezadovoljni kvalitetom mesa koji dobijaju. Imamo velike probleme, koje ne možemo sami da rešimo", rekao je on.

Leskovačko roštilj meso zaštićeno je pre pet meseci kao brend, a samo sedam proizvođača podržalo je taj projekat.

U policiji i veterinarskoj inspekciji, iako ocenjuju da se u ovom slučaju radi o kriminalu a ne o konkurenciji, ne žele javno da govore dok se ne završi kompletna istraga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: