Đelić: Moramo paziti našu vodu

Božidar Đelić kaže da se u Srbiji reciklira 12 odsto vode, a da je cilj da u narednih pet godina 60 odsto voda bude reciklirano.

Izvor: B92

Nedelja, 23.03.2008.

09:56

Default images

Potpredsednik Vlade je, povodom Svetskog dana voda, kazao da Srbija ima jak potencijal, ali da se ne radi dovoljno. On je rekao da se 90 odsto voda u Srbiji ne prečišćava i da je cilj da se u narednim godinama, umesto sadašnjih 10 odsto, prečišćava 40 odsto otpadnih voda.

"Voda je zlato XXI veka, imajući u vidu šta se dešava oko klimatskih promena. Veoma brzo, veliki broj zemalja neće imati dovoljno pijaće vode. Srbija ima šansu, jer ima veoma jak potencijal, ali moramo ga paziti", upozorio je Đelić.

On tvrdi da se u Srbiji danas ne radi dovoljno na tom planu.

"Čitavih 90 odsto vode uopšte se ne prečišćava. Svaki put kada se voda upotrebi, više od devedeset odsto se baca nazad u prirodu. Mi moramo, u godinama koje dolaze da napravimo značajan pomak", kazao je Đelić.

On je naveo da je u Srbiji, u protekle tri godine, reciklaža vode povećana sa tri odsto na 12 odsto.

"Imamo cilj da, u sledećih pet godina, dođemo na nekih evropskih 60 odsto. U domenu prečišćavanja vode, pošto je skuplje, ne možemo tako brzo, u sledeće tri do četiri godine moramo sa deset preći na 30 do 40 odsto", kazao je Đelić.

Vršilac dužnosti gradonačelnika Beograda Zoran Alimpić ocenio je da Beograd ima čistu vodu, ali je kao problem naveo to što trećina grada nema kanalizaciju.

Alimpić je rekao da se otpadne vode ne prečišćavaju i da se to mora urediti.

On je kazao da izgradnja kanalizacije košta oko 600 miliona evra i da Beograd to ne može sam da plati, već mu je potrebna pomoć iz evropskih fondova, kao i učešće privatnog sektora.

Borska reka bez života

Borska reka jedna je od najzagađenijih u Srbiji.

U njoj već nekoliko decenija ne postoji ni jedan oblik života.

Da li postoji rešenje ovog velikog problema brine ne samo meštane koji žive u njenom slivu, već i brojne ekologe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: