Novo poskupljenje ulja

Talas poskupljenja zahvatio je i ulje - dve najveće srpske uljare “Sunce” i “Vital” najavile su poskupljenje ulja na 145 dinara po litru.

Izvor: B92

Petak, 21.03.2008.

14:24

Default images

Kao razloge navode nedostatak sirovina i porast cena goriva i struje, ali nisu saopštile od kada će nova cena početi da važi. Iako je Vlada još u decembru odobrila uvoz 15 hiljada tona ulja, koje bi koštalo 95 dinara, na tržištu ga još nema. Primera radi, u Londonu, jednom od najskupljih gradova sveta, ulje košta 85 dinara (80 penija).

Kompanija “Invej”, u čijem sastavu posluju “Sunce” i “Vital”, najavila je da će litar ulja uskoro prodavati za 145 dinara.

U novu cenu su, kako navode, ukalkulisali poskupljenja struje i energenata, a kažu i da na zalihama više nemaju sirovo ulje koje se prerađuje u rafinisano.

Saradnik u Centru za slobodno tržište Aleksandar Stevanović za B92 je, međutim, ocenio da su “Sunce” i “Vital” u poziciji da diktiraju cenu ulja jer nemaju konkurenciju.

“Na kraju krajeva, dođe vam uvek da je realna ona cena koju vi možete da postignete na tržištu u datim uslovima. Ako vi imate situaciju da možete da podižete cene i da nemate uopšte mogućnost da se pojavi neka konkurencija, onda je i cena od 200 dinara realna. Kako stvari stoje, realno je da ćemo mi ponovo platiti, kao potrošači, više nego što bismo morali da imamo malo više tržišta, a malo manje politike u našim životima”, kaže Stevanović.

Nova cena ulja dodatno će opteretiti budžet građana, koji je već smanjen nizom drugih poskupljenja, a najavljenih 145 dinara za litar najviše brine penzionere.

Neki građani se snalaze tako što prave zalihe ulja pre nego što nova cena stupi na snagu.

“Uzeo sam po staroj ceni, imam za jedno osam meseci”, rekao je jedan sagovornik.

Konkurencija domaćim uljarama trebalo je da bude uvozno ulje od 95 dinara za litar, ali količina od 15 hiljada tona koju je vlada odobrila još u decembru, do danas nije stigla u Srbiju.

Ministar poljoprivrede Slobodan Milosavljević je rekao da je na svetskim berzama ulje, od tada, poskupelo nekoliko puta, pa pretpostavlja da se uvoznicima koji su dobili dozvole, takav posao trenutno ne isplati.

Ekonomista Aleksandar Stevanović, međutim, smatra da kratkoročni uvoz ograničene količine ulja, čak i ako bi se ono pojavilo na tržištu, ne bi trajno rešio problem cena.

“Domaći proizvođači će to ukalkulisati, jednostavno će znati da jedan deo kolača nemaju, ali će ostatak kolača prodavati kao da tog uvoza i nema. Dakle, najbolje bi bilo otvoriti Srbiju, dozvoliti da svako može da uvozi štagod želi i da svako može da izvozi iz Srbije šta želi i gde želi”, kaže on.

Osim "Sunca" i "Vitala", druge domaće uljare za sada nisu najavile nove cene.

Trenutno, najniža cena litra ulja u prodavnicama u Srbiji je oko 110 dinara.

Pre samo četiri meseca ulje je koštalo manje od 100 dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: