Predmet o prodaji ljudskih organa

Tužilaštvo za ratne zločine oformilo je predmet za ratni zločin i trgovinu ljudskim organima.

Izvor: B92

Petak, 21.03.2008.

12:26

Default images

Bivša haška tužiteljka Karla del Ponte navela je u svojoj knjizi da je istražujući zločine OVK nad Srbima, njeno tužilaštvo došlo do saznanja da su ljudima koji su 1999. godine nestali na Kosovu vađeni bubrezi i drugi organi, koji su krijumčareni i prodavani stranim klinikama.

Ovakva neformalna saznanja, najverovatnije iz istih izvora, ima i tužilaštvo u Beogradu za šta, do sada, nije bilo dokaza.

Karla del Ponte u svojoj knjizi "Lov" navodi da su istražitelji Haškog tribunala od grupe novinara u leto '99. saznali da su kosovski Albanci kamionima prebacili od 100 do 300 otetih nealbanaca u kampove poput Kukeša i Tropoje, na severu Albanije, a da su verovatno jednom delu njih izvađeni organi.

Grupa otetih pritvorena je u baraci iza jedne žute kuće. Del Ponteova navodi da su u sobi te kuće hirurzi žrtvama vadili organe, koji su preko aerodroma kod Tirane prebacivani u inostranstvo. Jedan izvor navodno je tvrdio i da je lično učestvovao u isporuci na aerodromu.

Del Ponteova otkriva da su istražitelji tužilaštva i UNMIK-a, sa novinarima i albanskim tužiocem, 2003. godine u Albaniji obišli pomenutu "žutu kuću“.

Našli su delove gaze, kese za infuziju, špriceve, prazne bočice lekova. Po sobi su nađeni tragovi krvi, za koje nije bilo moguće utvrditi da li je ljudska.

Novinari su odbijali da imenuju izvor informacija. Bez izvora, tela i dokaza mogućnosti za vođenje istrage bile su zatvorene.

Oformljen predmet u Beogradu

U Beogradu, u Tužilaštvu za ratne zločine, u vezi sa ovim navodima oformljen je predmet, kaže portparol tužilaštva Bruno Vekarić.

"Mi, za sada, raspolažemo neformalnim informacijama od jednog od istražitelja Haškog tribunala, koja potiču sa terena, kada je naš tužilac Dragoljub Stanković istraživao zločine OVK, da su dva kamiona sa građanima srpske nacionalnosti posleta u Alabaniju. Bilo je dve priče: da su tamo bili logori, da su oni tamo držani, a druga priča je da se trgovalo ljudskim organima", kazao je Vekarić za B92.

Saznanja tužilaštva u Beogradu su isto kao i saznanja Karle del Ponte neformalna, a dobijena su tokom istrage protiv Ramuša Haradinaja.

"Interesantno je da ni u jednom predmetu niko od svedoka nije izašao sa takvom pričom, da bi to moglo da se uvrsti u neki upotrebljiv materijal", kaže Vekarić.

"Naravno, mi ćemo sada ići tragom te priče. Pokušaćemo da dođemo do toga da li se to zaista dešavalo u Albaniji, a postoji i nastavak priče da postoji masovna grobnica u Albaniji, gde su sahranjene srpske žrtve", rekao je Vekarić.

Za ovaj slučaj interesovao se i predsednik Tadić, kažu u tužilaštvu, i to kao neko ko bi mogao u međunarodnim razmerama da pomogne da se sazna istina.

Porodice nestalih i prognanih, užasnute informacijama, apelovale su na državne organe da istraže slučaj.

Međutim, prikupljanje dokaza, kao i indentifikacija svedoka i počinilaca, biće veoma teška, jer srpske vlasti na Kosovu, od proglašenja nezavisnosti, komuniciraju samo sa UMNIK-om.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

58 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: