Čavić suspendovan zbog politike

Plivač Milorad Čavić suspendovan je danas sa EP jer je na ceremoniji proglašenja nosio majicu sa natpisom "Kosovo je Srbija".

Izvor: B92, FoNet

Petak, 21.03.2008.

10:33

Default images

Čavić je pre dva dana osvojio zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu, u disciplini 50 metara delfin, i drugi put u dva dana popravio rekord šampionata. Disciplinska komisija Evropske plivačke federacije ocenila je da je Čavićev gest "čista politička akcija i povreda pravila".

"Disciplinska komisija LEN-a odlučila je da suspenduje Čavića sa daljeg takmičenja na Evropskom prvenstvu", navodi se u saopštenju te organizacije.

Plivački savez Srbije biće kažnjen sa 7.000 evra.

Čavić je danas trebalo da se takmiči na 100 m slobodno i 100 m delfin.

Čavić je juče rekao da je samo želeo da pošalje "pozitivnu energiju državi koju predstavlja".

Sakadati: Kazna zbog teksta na majici

Direktor Evropske plivačke federacije Laslo Sakadati kaže za B92 da je žalbu Čavića podneo organizacioni komitet Evropskog prvenstva zbog kršenja pravilnika koji zabranjuje bilo kakve političke aktivnosti na LEN takmičenjima.

"Zbog žalbe, zvaničnici LEN-a odmah su razmotrili taj slučaj i predali ga disciplinskoj komisiji, koja je hitno zasedala i posle saslušanja plivača donela odluku o suspenziji, jer je zaključeno da je nošenje majice politička akcija i povreda pravila. Nemam nikakvu informaciju da je žalba podneta izvan plivačke federacije. Koliko je meni poznato, hitno razmatranje ovog slučaja tražio je samo organizacioni komitet u Ajndhovenu", kazao je Sakadati za B92. Milorad Čavić je u sredu uveče, primajući medalju za osvojeno prvo mesto u disciplini 50 metara delfin, nosio crvenu majicu na kojoj je ćirilicom pisalo "Kosovo je Srbija", kao i srpsku zastavu.

Laslo Sakadati kaže da Čavić nije prekršio pravila LEN-a nošenjem zastave već zbog teksta napisanog na majici.

On, međutim, nije mogao da odgovori na pitanje zašto Čavića nisu upozorili organizatori da može da bude kažnjen, s obzirom na to da je i tokom kvalifikacija nosio istu majicu.

"Mi nismo, niti je bilo ko drugi obratio pažnju na tu majicu pre finalnog takmičenja i ceremonije dodele medalja, kada su svi mogli da je vide. Mi ne želimo da ulazimo u bilo kakvu političku debatu, to nije naš posao niti naš cilj. Mi imamo samo jedan cilj, a to je da u najvećoj mogućoj meri promovišemo sport i ne dozvolimo bilo kakvo političko uplitanje u Evropsko prvenstvo. Mislim da su menadžeri srpskog saveza ili federacija, kada su videli da je Čavić nosio majicu tokom predstavljanja, imali dovoljno vremena da ga upozore da to ne čini na ceremoniji dodele medalja, ali, nažalost, posle te ceremonije njegov čin je dobio veoma veliki publicitet, tako da Federacija nije mogla da ignoriše ono što se desilo", kazao je direktor LEN-a.

Direktor LEN-a misli da je suspenzija Milorada Čavića sa daljeg takmičenja u Ajndhovenu pravedna jer, kako je rekao, nije ni prejaka ni preslaba.

"Oslobodite Tibet - potpuno drugo pitanje"

Sakadati kaže da je odluka disciplinske komisije adekvatna i da Čaviću neće biti oduzeta medalja, niti će biti poništen rekord koji je postigao na prvenstvu.

Sakadati, međutim, nije mogao da odgovori na optužbe Čavićevog menadžera da on ne bi bio suspendovan da je, na primer, nosio majicu "Oslobodite Tibet".

"To je potpuno drugo pitanje i ja ne mogu direktno na njega da odgovorim. To je pitanje za disciplinsku komisiju, koja bi razmatrala bilo kakvu žalbu. Naša pravila jasno govore da ne sme biti nikakve političke propagande na takmičenjima i moramo da se striktno pridržavamo te prakse."

Čavić: Mogao sam da uradim još nešto veliko

Posle odluke Evropske plivačke federacije (LEN) da ga isključi sa šampionata Evrope zbog toga što je nosio majici sa natpisom "Kosovo je Srbija", najbolji srpski plivač Milorad Čavić kaže da mu je najviše žao zbog toga što mu je uskraćena prilika da uradi još nešto veliko na tom takmičenju.

"LEN je odlučila da me suspenduje do kraja šampionata i da novčano kazni našu federaciju. Desilo se suprotno od onoga šsto sam očekivao i žao mi je što neću biti u prilici da uradim nešto veliko u trci na 100 metara leptir", naveo je Čavić na svom sajtu.

Višestruki evropski šampion i rekorder dodao je da će se sada usredsrediti na pripreme za Olimpijske igre.

"Sada ovo moram da zaboravim i da se usredsredim na planove za naredno veliko takmičenje. Uradiću sve da se što bolje pripremim za Olimpijske igre u Pekingu. Zahvaljujem svima na podršci koju su mi pružili", rekao je Čavić.

Tadić oštro osudio odluku LEN-a

Predsednik Srbije Boris Tadić oštro je danas osudio potez Evropske plivačke federacije, koja je sa Evropskog prvenstva suspendovala evropskog prvaka i rekordera, srpskog plivača Milorada Čavića.

Tadić je ocenio da je ovim činom naneta velika nepravda Čaviću, koji je vrhunski sportista i izuzetan čovek i koji je Srbiju u najboljem svetlu predstavljao na svim međunarodnim takmičenjima, saopštila je Pres služba predsednika Republike.

"Milorad Čavić nije ni na koji način želeo da svojim gestom ispolitizuje jedno veliko evropsko takmičenje, niti da unese politiku u sport, već je njegov gest bio vođen osećanjem nepravde, nanete zemlji koju predstavlja", poručio je Tadić.

Koštunica: Poraz sporta

Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica pozvao je danas "razumne i odgovorne ljude" u Evropskoj plivačkoj federaciji da omoguće Miloradu Čaviću da se dalji takmiči na evropskom prvenstvu u plivanju, ocenivši da odluka da mu se zabrani dalje učešće predstavlja "poraz sporta". Čavić je "spreman da i dalje pobeđuje i obara evropske rekorde", naveo je Koštunica u reagovanju na odluku Evropske prlivačke federacije da suspenduje Čavića sa daljeg takmičenja na prvenstvu Evrope.

"Cela zemlja je ponosna na pobedu Milorada Čavića kojom je postavio novi evropski rekord. Kao najbolji u Evropi, Čavić je na svojoj majici prepisao najvažniju rečenicu iz Povelje UN koja garantuje da je Kosovo deo Srbije. Zbog toga je ceo narod još više ponosan na veliku Čavićevu pobedu", naveo je Koštunica.

Koštunica smatra da je odluka o suspenziji Čavića poraz sporta i predstavlja politikantski i mizeran pokušaj da se i na sportskim takmičenjima legitimiše nasilje.

"Pozivam one razumne i odgovorne ljude u Evropskoj plivačkoj federaciji da omoguće Čaviću da se dalji takmiči jer je on spreman da i dalje pobeđuje i obara evropske rekorde", poručio je Koštunica.

"Čavić razočaran, odluka nerazumna"

Menadžer Milorada Čavića Petar Popović izjavio je da je najbolji srpski plivač strašno razočaran današnjom odlukom Evropske plivačke federacije da ga suspenduje iz daljeg toka Evropskog prvenstva. "Posebno je razočaran jer se oseća izvanredno. Trkom na 50 metara delfin Čavić je pokazao da je u izvanrednoj formi i da bi teško neko mogao da mu parira na 100 metara delfin i slobodnim stilom. Ipak, tu majicu je nosio jer je imao takvu potrebu iako je bio svestan mogućih posledica", kazao je Popović.

Čavićev menadžer je ocenio i da je odluka LEN-a da Čavića suspenduje zbog nošenja majice sa natpisom "Kosovo je Srbija" nerazumna i neočekivana.

"Implicirano je da je Čavić slao nekakve političke poruke, ali moj stav je da se više LEN bavio politikom. Zaista me zanima kako bi se LEN poneo da je Čavić nosio majicu sa natpisom "Sloboda za Tibet", rekao je Popović.

Samardžić-Marković: Skandalozan potez

Snežana Samardžiæ Markoviæ (FoNet, arhiva)
Ministarka sporta i omladine Srbije Snežana Samardžić Marković izjavila je da je odluka Evropske plivačke federacije da suspenduje Milorada Čavića skandalozan potez.

"Čaviću je naneta nepravda, on nije nosio majicu sa haškim optuženicima, nije pozivao na nasilje ili kršenje međunarodnih konvencija", rekla je ministarka.

"Podsetiću da većina zemalja, kao ni Ujedinjene nacije, ni Međunarodni olimpijski komtitet, nisu priznale Kosovo", kazala je ona.

Ministarka sporta je najavila i da će LEN-u uputiti oštar protest, ali i da će platiti kaznu od 7.000 evra izrečenu Plivačkom savezu Srbije zbog istog slučaja.

G17 plus: Kršenje ličnih sloboda

"G17 plus najoštrije osuđuje odluku disciplinske komisije Evropske plivačke federacije da kazni našeg plivača Milorada Čavića", stoji u saopštenju ove stranke.

G17 plus smatra da takva odluka predstavlja kršenje ličnih sloboda i ljudskih prava i da je time počinjena velika nepravda prema Čaviću.

"Svako ima pravo da izrazi svoje slobodno mišljenje i time pruži podršku svojoj državi. Suspenzija Čavića zbog nošenja majice sa natpisom u kome nema ničeg uvredljivog je skandalozna i predstavlja najgrublji oblik diskriminacije", kaže se u saopštenju.

G17 plus saopštio je da daje punu podršku Miloradu Čaviću i smatra da država mora da stane u njegovu zaštitu.

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja i lider G17 plus Mlađan Dinkić ocenio je da je odluka Evropske plivačke federacije, kojom se srpski plivač Milorad Čavić suspenduje sa evropskog prvenstva u plivanju zbog nošenja majice sa natpisom "Kosovo je Srbija", "apsolutni skandal i sramota".

"Naš evropski rekorder pokazao je ono što misli i nije rekao ništa što je u suprotnosti sa Ujedinjenim nacijama i njihovim odlukama", istakao je Dinkić u izjavi novinarima posle razgovora sa članicama Američke privredne komore.

On je naglasio da Čavić nije na majicu stavio lik haškog optuženika "već nešto što je sasvim prirodno" i ocenio da je odluka o suspenziji sramota za Holandiju.

Jovanović: Čavić žrtva iskrenog gesta

Predsednik Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović ocenio je da suspenezija Milorada Čavića na evropskom plivačkom prvenstvu u Ajndhovenu ne može gurnuti u drugi plan veliki uspeh srpskog plivača.

Jovanović je na konferenciji za novinare istovremeno upozorio političare u Srbiji da prestanu sa zloupotrebama uspešnih sportista zbog "propale politike" bivše Vlade Srbije.

"On je žrtva, gest mu je bio iskren... Žao mi je što je do toga došlo i nadam se da će Evropska plivačka federacija na neki način korigovati odluku o suspenziji", rekao je on.

SRS: Čavic pokazao kako se voli Srbija

Srpska radikalna stranka ocenila je danas da odluka Evropske plivačke federacije da suspeduje srpskog plivača Milorada Čavića, nedvosmisleno pokazuje da tu organizaciju ne interesuju sport, pravo kao ni poštovanje istinskih nacionalnih vrednosti.

"Milorad Čavić pokazao je kakao se voli Srbija, i svima u Srbiji stavio do znanja da je Srbija iznad i ispred svega", navodi se u saopštenju Srpske radikalne stranke.

SRS je ocenila i da je Čavić zadužio Srbiju i da mu zbog toga svi građani Srbije i svi državni organi duguju neizmernu zahvalnost.

SPO osudio suspendovanje Čavića

Srpski pokret obnove najoštrije je danas osudio odluku Evropske plivačke federacije kojom se najbolji evropski plivač Milorad Ccavić suspenduje sa evropskog prvenstva u plivanju samo zato što je nosio majicu na kojoj piše "Kosovo je Srbija".

SPO u saopštenju podseća da je Rezolucijom Saveta bezbednosti UN 1244, koja je na snazi i koju poštuje i Evropska unija, Kosovo deo teritorije države Srbije.

"No, i bez ovog podsećanja na međunarodno pravo, sramno je da se Evropska plivačka federacija bavi pitanjima koja sa plivanjem nemaju, niti smeju imati nikakve veze. Tražimo da ta skandalozna odluka bude poništena, a njeni kreatori da budu suspendovani" navedeno je u saopštenju SPO.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

284 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: