Predata lista "Za evropsku Srbiju"

Koalicija "Za evropsku Srbiju - Boris Tadić" predala RIK-u izbornu listu sa 250 kandidata za narodne poslanike.

Izvor: Beta

Četvrtak, 20.03.2008.

12:18

Default images

Na listi, podržanoj sa 13.932 potpisa, Demokratska stranka ima 166 kandidata, G17 plus 60, a Sandžačka demokratska partija, Srpski pokret obnove i Liga socijaldemokrata Vojvodine po osam kandidata. Prvi na listi je predsednik Političkog saveta DS Dragoljub Mićunović, a ostali kandidati poređani su prema azbučnom redu.

Prema Zakonu o izboru narodnih poslanika, redosled na izbornoj listi stranaka ili koalicija pravi se prema redosledu potvrđivanja liste, što znači da će koalicija "Za evropsku Srbiju - Boris Tadić", najverovatnije biti pod rednim brojem 1.

RIK je dužan da u roku od 24 sata odluči o prihvatanju. Portapolka Demokratske stranke Jelena Marković izjavila je danas da je koalicija DS-G17 plus-SDP- SPO-LSV predala RIK-u "pobedničku listu".

"Krećemo u kampanju i tražimo od građana podršku za politiku sa kojom je Boris Tadić pobedio na nedavnim predsedničkim izborima", rekla je ona i ponovila da je Srbiji više nego ikada potrebna stabilna i zajednička politička koalicije demokratskih i evropskih snaga kako bi se što pre došlo do cilja.

Koalicija traži podršku građana za pobedu evropske Srbije i uspostavljanje stabilne države koja brani svoj teritorijalni integritet.

"Tražimo podršku i za odlučnu borbu protiv korupcije, za ozbiljne ekonomske reforme i za osiguranje boljeg života svakog građanina," kazala je ona.

Izborne radnje za parlamentarne izbore počele su da teku 14. marta, a krajnji rok za predaju izborne liste je 27. april.

Za podnošenje liste obavezno je dostaviti najmanje 10.000 sudski overenih potpisa birača, sređenih po azbučnom redu.

Odlukom RIK-a tokom prošlih parlamentarnih izbora, za stranke i koalicije stranaka nacionalnih manjina bilo je potrebno prikupiti najmanje 3.000 sudski overenih potpisa građana.

Na svakoj izbornoj listi 30 odsto kandidata moraju da budu pripadnici manje zastupljenog pola, odnosno svaki četvrti kandidat.

Predsednik Srbije Boris Tadić raspustio je 13. marta skupštinu Srbije i raspisao vanredne parlamentarne izbore za 11. maj za kada su ranije zakazani pokrajinski i lokalni izbori.

Đilas kandidat za gradonačelnika Beograda

Dragan Ðilas (FoNet)
Predsednici gradskih odbora Demokratske stranke i G17 plus, Dragan Đilas i Tomica Milosavljević, potpisali su danas koalicioni sporazum o zajedničkom nastupu na predstojećim lokalnim izborima u Beogradu, zakazanim za 11. maj.

DS i G17 plus na izbore izlaze sa zajedničkom izbornom listom "Za evropski Beograd - Boris Tadić".

Đilas je izjavio da je taj sporazum nastavak saradnje stranaka čija je vizija Beograd i Srbija u Evropi.

"Osnova za sve koalicione sporazume je rezultat Borisa Tadića na predsedničkim izborima i podrška koju su mu dali građani, ali i G17 plus", rekao je Đilas.

On je rekao da je Beograd već sada u Evropi "zahvaljujući pokojnom gradonačelniku Nenadu Bogdanoviću, koji je na sjajan način vodio grad i doveo da toga da bude proglašen gradom budućnosti Jugoistočne Evrope".

"Cilj koalicije je da plan i rad Nenada Bogdanovića dalje nastave, da Beograd postane grad budućnosti čitave Evrope", rekao je Đilas.

Tomica Milosavljević rekao je da je nastavak politike koja je vođena u Beogradu veliki izazov i da građani mnogo očekuju.

"Spremni smo da pokažemo šta znači akcija umesto reči", rekao je Milosavljević i istakao da kampanja koalicije neće biti "obična", već da je to "podvlačenje crte i podnošenje izveštaja šta su do sada uradili i zbog čega građani treba ponovo da nam daju poverenje".

Prvi na listi "Za evropski Beograd" je Dragan Đilas, koji je i kandidat za gradonačelnika Beograda. Đilas nije isključio mogućnost postizborne koalicije sa Liberalno demokratskom partijom, ali je rekao da nijednoj drugoj stranci neće ustupiti mesto gradonačelnika.

Ta koalicija danas će početi i sakupljanje više od 30.000 potpisa podrške građana za kandidovanje svih odborničkih lista u gradu Beogradu i svim beogradskim opštinama.

Cilj koalicije "Za evropski Beograd - Boris Tadić" na predstojećim lokalnim izborima jeste nastavak rada na stvaranju najboljih uslova za još kvalitetniji život u Beogradu, evropskoj metropoli, najavile su dve stranke.

Prema rečima Đilasa, DS će na lokalnim izborima ići u koalicijama sa onim stranakama koje "dele vrednosti na kojima je formirana sadašnja vlada i na kojima je Tadić pobedio na izborima".

Tomica Milosavljević je rekao da će opštinski odbori G17 plus u Srbiji samostalno odlučivati o koalicijama na lokalnom nivou, ali da je sigurno da nigde neće zajedno nastupati sa Srpskom radikalnom strankom, Pokretom snaga Srbije i Socijalističkom partijom Srbije.

I "Za evropsku Vojvodinu" prva predala listu

Predstavnici Demokratske stranke, koji se na pokrajinskom nivou nalaze u koaliciji za G17 plus, večeras su kao prvi predali listu za poslanike Skupštine Vojvodine.

Listu sa 7.140 potpisa Pokrajinskoj izbornoj komisije (PIK) predao je potpredsednik DS-a i predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić, u 20 časova.

Pajtić je i nosilac liste, koja zvanično nosi naziv "Za evropsku Vojvodinu - DS, G17 plus - Boris Tadić".

Na njoj se, prema rečima Pajtića, sem kandidata pomenute dve stranke, nalaze i predstavnici svih nacionalnih manjina koje žive u Vojvodini.

On je izrazio uverenje da će ta lista pobediti na izborima za pokrajinski parlament 11. maja i biti okosnica budućeg Izvršnog veća Vojvodine.

Obaveza PIK-a je da u roku od 24 sata proveri verodostojnost potpisa i u slučaju da nema primedbi potvrdi listu. U suprotnom, dokumentacija se vraća radi ispravke grešaka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: