Pređena "crvena linija"

Predstavnici UNMIK-a i KFOR-a poručili su da je juče pređena "crvena linija" u odnosima između Srba i predstavnika međunarodne zajednice.

Izvor: B92

Utorak, 18.03.2008.

09:18

Default images

To je poručeno dan posle nemira u severnom delu Kosovske Mitrovice, u zajedničkom obraćanju medijima u Prištini. Među uhapšenima u zgradi suda u Severnoj Mitrovici su i pripadnici MUP-a Srbije, tvrdi zamenik šefa UNMIK-a Lari Rosin.

Zvaničnici UNMIK-a i KFOR-a odbacili su navode da je tokom jučerašnje intervencije upotrebljena prekomerna sila.

Na optužbe iz Beograda odgovaraju kontraoptužbama da su Vlada Srbije i ministar Slobodan Samardžić odgovorni za akcije koje se sprovode na severu.

"Joakim Riker je, u petak, razgovarao sa više zvaničnika na raznim nivoima vlasti u Beogradu i tražio da nešto učine i iskoriste svoj nesumnjiv autoritet, kako bi se oni koji su okupirali zgradu suda povukli. Neki od njih identifikovani su kao pripadnici srpskom ministarstva unutrašnjih poslova", tvrdi zamenik šefa UNMIK-a Lari Rosin.

Ksavije de Marnjak, komandant KFOR-a upozorava da se napadi na UNMIK i KFOR neće tolerisati.

"Juče ujutru pređena je crvena linija. S jasnom namerom da se ubijaju ljudi, bacani su molotovljevi kokteli, bombe i direktno se pucalo na UNMIK i KFOR. Nećemo to tolerisati", upozorio je on.

U MUP-u Srbije kažu da nema podataka da je bilo ko od pripadnika policije priveden tokom jučerašnjih sukoba u Severnoj Mitrovici.

Ukrajina razmatra povlačenje policajaca

Posle vesti o pogibiji ukrajinskog pripadnika međunarodnih snaga Ihora Kanaua, koji je, kako je saopšteno, zbog neblagovremeno ukazane pomoći iskrvario i umro, Ukrajina razmatra mogućnost da povuče svoje državljane s Kosova.

UNMIK policajac iz Ukrajine, koji je povređen tokom jučerašnjih nemira, podlegao je povredama u bolnici u Prištini.

Policajac je preminuo kasno sinoć posle hirurške operacije, od mnogobrojnih povreda.

Na konferenciji za štampu rečeno je da je ukrajinski policajac Ihor Kanau iskrvario pred očima kolega koji zbog vatre nisu mogli da mu priđu i pruže pomoć.

Jučerašnji incidenti uznemirili su vlade zemalja čiji su vojnici na Kosovu.

Šef pres službe ukrajinskog Ministarstva spoljnih poslova Vasilij Kirilič, izjavio je da bi Ukrajina mogla da povuče svoje ljude iz mirovnih snaga UN na Kosovu.

Ta odluka bi mogla da bude doneta po povratku ministra unutrašnjih poslova Jurija Lupenka sa posete Kosovu tokom koje će prostudirati tamošnju situaciju, izvestio je Itar-Tas.

Ministarstvo spoljnih poslova trenutno je zaokupljeno prebacivanjem u Ukrajinu tela ukrajinskog policajca koji je sinoć preminuo od rana zadobijenih u nemirima u Kosovskoj Mitrovici, naveo je Kirilič.

Odluka će biti doneta posle sutrašnje posete ministra policije Jurija Lucenka Kosovu.

Na Kosovu je i ministar policije Poljske, koji je došao da povređene vojnike vrati u zemlju.

Polovina poljskih vojnika angažovanih na severu, povređena je u jučerašnjim sukobima.

"Vodimo njih šestoricu u Poljsku. Ostali ostaji pod lekarskim nadzorom. Oni nisu ugroženi i to je ono najbolje", rekao je ministar Gžegož Šetina.

"UNMIK će se vratiti"

Šef pres službe komesara UNMIK policije Luis Cisneros izjavio je da će se pripadnici UNMIK policije vratiti u severnu Kosovsku Mitrovicu, ali nije mogao da precizira kada će se to dogoditi.

"Vratićemo se u severnu Mitrovicu, ali ne mogu da kažem tačno kada, jer to još uvek nije određeno. Ali, radimo u saradnji sa Kforom i, kada se obe strane budu složile da je podesno za UNMIK policiju da se vrati, ona će se vratiti", rekao je Cisneros.

Bigović: Nećemo odustati od zahteva

Pravosudni radnici srpske nacionalnosti neće odustati od zahteva za povratak na radna mesta u Okružni i Opštinski sud u Kosovskoj Mitrovici, izjavio je danas okružni javni tužilac Milan Bigović. On je rekao da su Srbi spremni da nastave razgovore sa nadležnima za pravosuđe iz UNMIK administracije, kako bi problemi oko povratka u te pravosudne institucije bili rešeni mirno.

Bigović smatra da predstavnici Srba treba da razgovaraju s najvišim predstavnicima UNMIK-a o rešavanju svojih zahteva, jer prethodni susreti s regionalnim administratorom civilne misije Žerarom Galučijem nisu doveli ni do kakvog rezultata.

On je dodao da za danas nisu planirani nikakvi protesti i da će na sastancima biti odlučeno o daljim koracima koji bi omogućili povratak Srba na radna mesta u Okružni i Opštinski sud, iz kojih su izbačeni 1999. godine.

Policajci iz severne Mitrovice danas ne rade

Regionalni portparol Kosovske policijske službe Besim Hoti izjavio je da 84 pripadnika KPS-a iz severne Kosovske Mitrovice od juče "nemaju obavezu za dnevne funkcije u gradu" i da je za bezbednosnu situaciju u severnoj Mitrovici odgovoran jedino KFOR.

U policijskoj stanici u severnom delu Kosovske Mitrovice radi ukupno 84 pripadnika KPS-a, od čega je 12 albanske nacionalnosti, dok su ostali Srbi.

Hoti je precizirao da u jučerašnjoj akciji hapšenja radnika pravosuđa, zbog koje je kasnije došlo do sukoba, nisu učestvovali pripadnici kosovske policije, već isključivo policajci UNMIK-a i vojnici KFOR-a.

On je naveo da pripadnici KPS-a u drugim opštinama na severu Kosova, u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku "kontrolišu situaciju i uobičajeno rade".

"Policajci koji rade u severnoj Mitrovici nemaju obavezu za dnevne funkcije u gradu, ali oni mogu biti raspoređeni u neke od drugih policijskih stanica, ako se za to ukaže potreba", rekao je Hoti.

Komandir severne policijske stanice u Kosovskoj Mitrovici Milija Milošević potvrdio je da je posle jučerašnjih dešavanja u gradu, KFOR preuzeo odgovornost za bezbednost.

Prema njegovim rečima, KFOR je danas "zauzeo i prostorije severne policijske stanice i tu će ostati do daljnjeg", a policajci su oko 13:30 napustili zgradu, u kojoj je smeštena severna policijska stanica.

On je objasnio da će policajci iz severne policijske stanice od danas faktički "biti kod kuće" i čekati poziv da se vrate u svoju stanicu, kako bi obavljali svoj posao i brinuli o redu i miru.

"Po naredbi regionalnog komandira UNMIK policije, mi ćemo do daljnjeg biti kod kuće i čekaćemo dalja uputstva", zaključio je Milošević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

114 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: