Neredi u Kosovskoj Mitrovici

Radnici iz pravosuđa, uhapšeni jutros u akciji zauzimanja suda u severnoj Kosovskoj Mitrovici, oslobođeni su. U gradu večeras mirno.

Izvor: B92, FoNet

Ponedeljak, 17.03.2008.

07:18

Default images

Nakon što je UNMIK policija izvršila hapšenje Srba koji su se nalazili u zgradi suda, u severnom delu Mitrovice izbili su neredi. Nekoliko stotina Srba okupilo se ispred zgrade Okružnog i Opštinskog suda u severnom delu Kosovske Mitrovice, gde su protestovali zbog hapšenja bivših radnika te ustanove. Zgradu suda i sada obezbeđuju snage KFOR-a. U neredima povređeno više od stotinu osoba.

Ranije danas, pripadnici specijalne jedinice UNMIK policije uhapsili su 32 osobe ispred i u zgradi suda u severnoj Kosovskoj Mitrovici.

U iznenadnoj akciji koja je počela u 5.30 sati, policajci su zauzeli zgradu Opštinskog i Okružnog suda i sa nje uklonili dve srpske zastave.

Prilikom hapšenja, Srbi, među kojima je bilo i žena, nisu pružali otpor.

Neredi, do kojih je zatim došlo u Kosovskoj Mitrovici, prekinuti su nakon što su se pripadnici KFOR-a i UNMIK policije povukli ispred zgrade suda.

Podsetimo, kada je uhapšene trebalo odvesti, velika grupa građana blokirala je ulice i počela da gađa kamenicama pripadnike UNMIK-a, a vojnici su odgovorili ispaljivanjem šok bombi i suzavca.

Kosovska policijska služba tvrdi da su Srbi koristili ručne granate, Molotovljeve koktele i kamenice, a Srbi da su KFOR i UNMIK pucali na njih i da su koristili suzavac, šok bombe i pendreke.

Po jedno vozilo KFOR-a i UNMIK policije su zapaljeni.

U zgradi suda bilo je najpre uhapšeno 53 osobe, ali su Srbi demonstranti presreli pojedina vozila UNMIK-a i oslobodili 21 uhapšenog.

Radnici pravosuđa oslobođeni su u trenutku kada su tri policijska vozila izašla iz kruga suda u nameri da uhapšene transportuje dalje.

Jedan od oslobođenih, radnik Opštinskog suda u Kosovskoj Mitrovici, Milenko Stanić, izjavio je da su specijalci UNMIK policije upali u zgradu suda jutros oko 5.30 časova i polupali šaltere u prizemlju gde su bili radnici pravosuđa.

"Istog trenutka su nas vezali, odbijajući da s nama razgovaraju o bilo čemu, i oduzeli nam i isključili mobilne telefone. Posle toga popeli su se na više spratove, odakle smo čuli buku", rekao je Stanić. Akciju su izveli pripadnici međunarodne policije iz Ukrajine i Poljske, a oko zgrade suda u širokom luku postavljena su dva kordona.

U prvom su bili vojnici KFOR-a iz Francuske sa bornim kolima, a u drugom specijalci UNMIK policije.

U severnoj Kosovskoj Mitrovici čule su se sirene za uzbunu, a helikopteri KFOR-a nadletali su grad.

UNMIK policija dobila je nalog da se povuče sa severa Kosova i da kontrolu nad ovim delom pokrajine preuzme KFOR.

Istovremeno, Kosovska policijska služba pozvala je građane severne Mitrovice da ostanu u svojim kućama i tako izbegnu izlaganje "bilo kakvoj neočekivanoj opasnosti".

U UNMIK-u su danas tvrdili da pripadnici međunarodnih snaga nisu koristili vatreno oružje u neredima.

"Koliko ja znam, UN policajci i KPS nisu koristili bilo kakvo oružje i ne mogu da potvrdim da je neko povređen iz vatrenog oružja. Što se tiče KFOR-a, jedino što znam je da su upotrebili suzavac. Nemamo informacije da je bilo ko ranjen iz snajpera – to smo proverili i, koliko smo shvatili, to nije tačno. Očekujemo da se situacija smiri. Dobijamo informacije da se već smiruje i mi blisko sarađujemo sa liderima srpske zajednice kako bi povretili sigurnost i bezbednost", kazao je Aleksandar Ivanko, portparol UNMIK-a.

Međutim, portparol francuskog kontigenta u sastavu Kfora Etjen di Faje de la Tur, potvrdio je da su pripadnici Kfora upotrebili automatsko oružje u neredima koji su izbili u severnom delu Kosovske Mitrovice, ali da su ispaljivali isključivo hice upozorenja. "Koristili smo automatsko oružje kako bismo odgovorili, ali smo pucali u vazduh, a ne u masu", rekao je portparol francuskog kontigenta Rojtersu. Kako je juče izjavio okružni javni tužilac u Kosovskoj Mitrovici Milan Bigović, radnici pravosuđa srpske nacionalnosti nameravali su da ostanu u zgradi Opštinskog i Okružnog suda u severnoj Kosovskoj Mitrovici dok ne postignu dogovor sa predstavnicima UNMIK-a o svom zahtevu da se vrate na posao.

Do dolaska UNMIK-a i KFOR-a na Kosovo 1999. godine, u pravosuđu u Kosovskoj Mitrovici radilo je oko 200 Srba.

Oni su protestovali svakodnevno ispred zgrade suda, od 21. februara, tražeći da se vrate u zgradu.

U petak ujutro uspeli su da probiju kapije i uđu u zgradu suda, gde su postavili srpske zastave.

Samardžić: Međunarodna istraga

Ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić izjavio je danas da je upad policije u zgradu Suda u Mitrovici i hapšenje Srba bilo isplanirano, ali da je moglo da bude izbegnuto, navodeći da Srbi nisu za nasilje.

Samardžić je, obraćajući se okupljenima na protestnom mitingu u severnom delu Mitrovice, rekao da je sa zamenikom šefa UNMIK-a Lari Rosinom sinoć u Gračanici bilo dogovoreno da se ne preduzima nikakva akcija oko protesta Srba u zgradi Suda u severnom delu Mitrovice. Ministar Samardžić, povodom hapšenja 53 Srba u Sudu u Mitrovici i odvođenja većine njih u Prištinu, rekao da će biti pokrenuta međunarodna istraga i da će akcija upada i hapšenja Srba biti "isterana do kraja".

"Ljudi su na silu izbačeni iz suda. Nećemo da se pomeramo od zgrade Suda dok ne vrate uhapšene", rekao je Samardžić.

On je pozvao okupljene na mir, red i disciplinu, na šta su okupljeni negodovali.

"Ovo što su nam uradili vratićemo im", odgovorio je okupljenima Samardžić i preneo im da imaju poverenje u Beograd.

"Danas nam nisu važni političari nego Srbi na Kosovu", rekao je on, navodeći da je važno da Srbija dođe sa svojim nadležnostima na Kosovo, kao što je već i prisutna.

Samardžić, koji je demonstrante poveo u protestnu šetnju ka zgradi suda, pozvao je na mir, red i disciplinu, na šta su okupljeni negodovali.

"Moramo zbog ovih žrtava da obezedimo da žrtava više nema, a da se izborimo za naše pravo, a to je da je Kosovo Srbija. Nema Srba na Kosovu bez Srbije. Srbija će ovde biti uvek prisutna dok su Srbi, i obratno. Prema tome, molim vas, disciplina i idemo na sud", kazao je on.

Učesnici mitinga su nakon okupljanja prošetali do glavnog mosta na Ibru koji je sa severne strane otvoren.

Na sredini mosta je postavljena bodljikava žica.

Okupljeni studenti, građani i ministar Samardžić su u blizini mosta položili cveće pored spomenika ubijenim Srbima tokom nasilja 17. marta 2004. godine.

Učesnici današnjeg protesta su se, po kišovitom vremenu, sa mosta vratili do zgrade Suda, gde će ostati sve dok uhapšeni ne budu vraćeni iz Prištine.

Eljšani: Kontrolu preuzima KFOR

Portparol Kosovske policijske službe Veton Eljšani potvrdio je da se UNMIK i KPS povlače, a da će kontrolu nad severnim delom grada preuzeti KFOR.

On je dodao da ima 25 povređenih pripadnika međunarodnih snaga bezbednosti, tvrdeći da ne raspolaže detaljnijim informacijama.

Prema rečima izvora B92 iz policije UNMIK-a, pet pripadnika teže je povređeno i u životnoj su opasnosti.

Izvor B92 kaže i da je KFOR dobio odobrenje da upotrebi vatrenu silu i sprovede odgovarajuće mere kako bi obezbedio mir na severu Kosova.

Veton Eljšani je prethodno izjavio je da su u Kosovskoj Mitrovici rano jutros intervenisale specijalne jedinice UNMIK policije uz podršku KFOR-a, kao i da su zadržane 53 osobe.

Eljšani je kazao da su osobe koje su zadržane, odnosno radnici pravosuđa koji su se nalazili u zgradi Okružnog i Opštinskog suda u Kosovskoj Mitrovici, osumnjičene za nasilni upad u imovinu koja pripada UNMIK-u.

KFOR: Pređena ozbiljna linija

(FoNet)
Portparol KFOR-a Žan Luk Kotar izjavio je da je situacija u Kosovskoj Mitrovici napeta i ocenio da je današnjim napadima na pripadnike KFOR-a pređena "ozbiljna linija".

"Danas je prvi put pucano na pripadnike KFOR-a", rekao je Kotar, napominjući da je time "pribegnuto nasilju" prema međunarodnim snagama.

On nije direktno komentarisao vesti sa terena da su snage KFOR-a pojačane na putevima i raskrsnicama u svim delovima Kosova i da je severni deo praktično odsečen od ostatka pokrajine, ali je naveo da se "KFOR nalazi u svim delovima, u skladu sa rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija".

Kotar je rekao da KFOR "planira da smiri situaciju u Kosovskoj Mitrovici", ali nije želeo da precizira da li će zbog toga na sever Kosova biti poslate dodatne snage.

Zamenik šefa UNMIK-a Lari Rosin i komandant KFOR-a Ksavije Bu de Marnak osudili su danas nasilje u severnom delu Kosovske Mitrovice, prilikom kojeg je upotrebljeno i vatreno oružje.

Rosin i Bu de Marnak istakli su da je nasilje protiv policije UNMIK i KFOR-a, koji su jutros preuzeli kontrolu nad sudom u severnoj Mitrovici, "flagrantno kršenje Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN" i pozvali na mir, navedeno je u saopštenju UNMIK-a.

Oni su ocenili da današnje nasilje predstavlja "prelazak preko crvene linije" koja je, kako je navedeno u saopštenju, jasno naznačena liderima kosovskih Srba i zvaničnicima u Beogradu i istakli da će UNMIK i KFOR ponovo uspostaviti kontrolu nad podeljenim gradom.

NATO: Izvršenje obaveze

KFOR će odlučno odgovoriti na nasilje izgrednika u Kosovskoj Mitrovici koji su prekršili zakon gađajući pripadnike međunarodnih snaga kamenicama, molotovljevim koktelima i ručnim bombama, te pucajući iz vatrenog oružja, izjavio je u Briselu portparol NATO-a Džejms Apaturaj.

Govoreći o upadu policije UNMIK-a u zgradu suda u Kosovskoj Mitrovici, Apaturaj je rekao da je on samo izvršavao svoju obavezu u skladu sa rezolucijom Saveta bezbednosti UN 1244.

KFOR će nastaviti da izvršava svoj mandat na Kosovu da bi osigurao bezbednost, zaključio Apaturaj.

Više od 100 povređenih u sukobima

Više od sto ljudi, među kojima i pripadnici UNMIK policije i KFOR-a, povređeno je u današnjim sukobima Srba i međunarodnih misija u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Upravnik bolnice u severnoj Kosovskoj Mitrovici Vladimir Adžić izjavio je za B92 da je u tu bolnicu primljeno oko 70 Srba povređenih u jutrošnjim neredima.

"Pacijenti koje smo primili zadobili su povrede od šok bombi, suzavca i eksplozivnih sredstava. Jednom od pacijenata uklonili smo metalnu kuglu iz predela slepoočnice, dok smo kod drugog pronašli gelere po celom telu", rekao je Adžić.

Od toga, njih 15 zadržano je na bolničkom lečenju, mahom sa prostrelnim ranama. U najtežem stanju su dva Srbina - Ilija Ćuća, sa teško povređenim okom, prebačen je u Beograd, a Nebojša Vukomanović, ranjen u predelu glave, u Kragujevac.

Prema poslednjim izveštajima, tokom sukoba na severu Kosovske Mitrovice jutors su povređena 63 međunarodna policajca, među kojima i 48 pripadnika specijanih jedinica UNMIK policije.

Policija je saopštila da njihove povrede nisu opasne po život.

KPS: Ilegalna okupacija zgrade suda

Portparol Kosovske policijske službe Besim Hoti saopštio je da su prilikom intervencije UNMIK policije u prostorijama Opštinskog i Okružnog suda uhapšene 53 osobe, uključujući i žene.

"Nije korišćena sila prilikom ovoga. Uhapšene osobe biće odvezene do pritvorskih centara širom Kosova. Oni su uhapšeni zbog osnovane sumnje da su ilegalno okupirali UNMIK-ovu zgradu suda, još od petka, 14. marta 2008 godine", stoji u saopštenju.

Situacija je pod velikom tenzijom, dok će policijske i KFOR snage delovati prema nastaloj situaciji, saopštio je KPS.

Kosovska policijska služba pozvala je građane severne Mitrovice da ostanu u svojim kućama i tako izbegnu izlaganje "bilo kakvoj neočekivanoj opasnosti".

U saopštenju KPS-a navodi se da je situacija u južnoj Mitrovici "tiha i bez incidenata".

Petrović: Pismo Rikeru

Ministar pravde Dušan Petrović uputio je pismo specijalnom predstavniku generalnog sekretara UN-a Joakimu Rikeru u kome je ukazao da je neophodno da UNMIK policija uhapšene radnike pusti na slobodu.

Petrović je naveo da je neophodno uzeti u obzir činjenicu da su radnici ušli u zgradu koja je do 1999. godine bila zgrada u kojoj su oni radili i koju su dolaskom UNMIK-a morali da napuste.

"Ministar je istakao da nepotrebna grubost UNMIK policije prema radnicima pravosuđa ne sme da bude nastavljena i da duboko veruje da će se nemila situacija već od danas rešavati mirnim putem, ponudivši svaku pomoć i saradnju koju Ministarstvo pravde i ministar lično mogu pružiti“, stoji u saopštenju Ministarstva pravde.

Sejdiu pozdravio akciju UNMIK-a i KFOR-a

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu oštro je osudio nasilje Srba u severnoj Mitrovici protiv pripadnika UNMIK policije i KFOR-a.

"Današnji akti nasilja protiv UNMIK policije i pripadnika KFOR-a su u celini neprihvatljivi za institucije i narod Kosova. Brutalni napad demonstranata na pripadnike snaga reda je javno dokazao da uzurpatorima Okružnog suda u Mitrovici smeta zakonitost, mir i stabilnost na Kosovu", navodi se u izjavi Sejdiua.

Predsednik Kosova je naveo da se napad kamenjem, Molotovljevim koktelima, pa čak i vatrenim oružjem na policiju i mirovne snage ne može drugačije oceniti već kao akt koji nije za dobro bilo koga na Kosovu, uključujući i pripadnike srpske zajednice.

"Njih (Srbe) pozivamo da ne postanu žrtve različitih podsticaja, koje dolaze od bilo koga, već da se vrate svakodnevnom životu i angažovanju, kako bi zajedno sa svima ostalima radili za demokratsko, prosperitetno Kosovo, integrisano u široku evropsku porodicu", naveo je Sejdiu.

Kosovski predsednik je pozdravio odlučnost UNMIK-a i KFOR-a i drugih međunarodnih mehanizama da se zaštiti zakonitost i red, navodeći da će za to imati "našu punu podršku, kao i poštovanje naroda Kosova".

"U ovom času se nadamo da će povređeni policajci i vojnici što pre ozdraviti, dok organe reda pozivamo da odmah započnu zakonske procedure za otkrivanje istine o ovom događaju i dovođenje krivaca pred lice pravde", navodi se u izjavi predsednika Sejdiu.

Bez nastave u školama, blokiran saobraćaj

Nastava u svim školama u severnom delu Kosovske Mitrovice jutros je prekinuta zbog nemira koji su usledili posle hapšenja radnika suda, izjavio je danas načelnik školske uprave Predrag Stojčetović.

Stojčetović je u izjavi za KIM radio rekao da je na centralnom Kosovu nastava ranije prekinuta zbog obeležavanja godišnjice martovskog nasilja, ali da će đaci sutra redovno krenuti na nastavu.

Prema njegovim rečima, u ostalim delovima Kosova, u sredinama gde nastavu pohađaju srpska deca, radni dan teče normalno i bez problema.

Radio Gračanica javio je danas da je saobraćaj iz severnog dela Kosovske Mitrovice ka južnom delu i enklavama ispod Ibra u potpunosti blokiran.

Srbi iz Gračanice i okoline, koji su se jutros našli u Mitrovici privatnim poslom, zatočeni su u severnom delu i nije im od strane UN policije i Kfora dozvoljeno da pređu Ibar i nastave put, potvrdili su ovom radiju privatni prevoznici koji svakodnevno saobraćaju na relaciji Gračanica - Mitrovica i obratno.

Među Srbima iz enklava ima i žena i dece, kao i jedan broj bolesnih staraca koji su u Mitrovicu krenuli na lekarske preglede.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

117 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: