SPO i LSV sa DS-G17 plus

Sutra se očekuje i zvanično pristupanje Srpskog pokreta obnove i Lige socijaldemokrata Vojvodine koaliciji "Za evropsku Srbiju".

Izvor: B92

Ponedeljak, 17.03.2008.

19:20

Default images

Srpski pokret obnove i Liga socijaldemokrata Vojvodine bi sutra definitivno trebalo da usaglase zajednički nastup sa koalicijom DS-G17 plus na parlamentarnim izborima. Kako saznaje B92, dogovor o nastupu je postignut na večerašnjem susretu lidera DS i SPO Borisa Tadića i Vuka Draškovića, a SPO će imati zagarantovanih četiri poslanika u Skupštini Srbije i jednog u Skupštini Vojvodine.

Potpredsednik SPO Srđan Srećković je rekao da će ta stranka odmah krenuti u kampanju i sve svoje resurse upotrebiti za ostvarivanje što boljeg uspeha te koalicije na predstojećim vanrednim parlamentarnim izborima.

"Uvereni smo da će politika evropskih integracija i odbrane državnih i nacionalnih intresa odneti pobedu na ovim izborima", rekao je Srećković, kao i da je siguran da će rezultat te koalicije biti pobeda na izborima.

SPO će nastupiti i na pokrajinskim izborima na listi "Za evropsku Vojvodinu" sa DS-om i G17 plus.

Politički direktor SPO Aleksandar Jugović, potvrdio je da je dogovor postignut, ali ne i detalje sporazuma.

"Mogu da kažem da smo se dogovorili. Najbitniji nam je evropski put Srbije i očuvanje nacionalnih i državnih interesa. Da podsetim da je poslednji Sabor SPO održan pod nazivom 'Novi zadatak - Evropa'. U tu svrhu spremni smo da uložimo sve svoje snage i da zajedno sa koalicionim partnerima taj zadatak brzo ispunimo", rekao je Jugović za B92.

Konačni dogovor bi trebalo o zajedničkom učešću na izborima DS i LSV trebada bude postignut sutra.

"Ja sam veoma optimista, zato što smo za taj republički nivo postigli visok stepen saglasnosti. Jednostavno, evropske vrednosti za koje smo se zalagali podržavajući Borisa Tadića, kao kandidata proevropske orijentacije na predsedničkim izborima, potvrđuju se i ovim, na republičkom nivou", kazao je Nenad Čanak, lider LSV-a.

Zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš izjavio je danas ranije da će Glavni odbor LSV na sutrašnjoj sednici doneti odluku o koaliciji sa Demokratskom strankom.

"Pregovori se privode kraju i postoje velike šanse za zajednički nastup na izborima", rekao je Kostreš. On je naveo da će zajednički nastup na pokrajinskim izborima biti stvar strateške procene da li je bolje da se formira jedinstvena lista ili da se ide na "dva koloseka".

"Najvažnije je da se pregovori odvijaju u dobroj atmosferi. Sada razgovaramo o osnovnim načelima i programu, a o taktici ćemo kasnije", kazao je Kostreš.

Analitičari navode da je formiranje ove koalicije dobar potez.

Okupljanje oko jedne ideje moglo bi da dovede do toga da koalicija osvoji više glasova, nego što bi same stranke osvojile kada bi samostalno izašle na izbore.

Analitičari procenjuju da bi bilo dobro da se tu nađe i SPO.

"To je, možda, tih 100.000 glasova, sudeći po prethodnim izborima, iz januara prošle godine, i bilo bi šteta da propadnu ti glasovi. Biračko telo, prosto, mora da bude svesno da nema prelivanja glasova. Ti glasači kao da nisu izašli na izbore", ukazao je Zoran Lučić, izvršni direktor CeSID-a.

Još jedna koalicija je na pomolu.

Predsednik stranke Jedinstvena Srbija Dragan Marković Palma kaže da je dogovorio koaliciju s kojom će nastupiti na predstojećim izborima. Iako Marković ne želi da kaže koje će stranke biti u toj koaliciji, nezvanično se saznaje da će snage udružiti sa SPS-om.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: