Đelić: Investitori čekaju izbore

Prema proceni Božidara Đelića, investitori koji su planirali da ulože milijardu evra u Srbiju sačekaće rezultate izbora.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 11.03.2008.

12:58

Default images

"Ukoliko na izborima pobede proevropske snage, koje predvodi predsednik Srbije Boris Tadić, Srbija će ispuniti cilj o privlačenju tri milijarde evra investicija, inflacija će biti jednocifrena i Srbija će dobiti status kandidata za članstvo u EU", izjavio je potpredsednik Vlade Božidar Đelić.

Čak i već odobrene kredite i donacije Evropske unije, od skoro 400 miliona evra, Srbija će takođe moći da koristi kada bude imala novu vladu. Pre ozbiljne političke krize koja se završila padom Vlade, Srbija je očekivala priliv od tri milijarde evra stranih investicija.

Potpredsednik Vlade Božidar Đelić, međutim, kaže da je sada nastao ozbiljan zastoj u prilivu stranog kapitala.

"Na kratak rok, a to je u naredna dva meseca, neizvesnost će rasti i jedan značajan broj investitora će sačekati da vidi rezultate izbora. Od toga će zavisiti da li će investitori ulagati u našu zemlju ili ne. Naša prva procena je da milijardu evra čeka rezultate izbora", rekao je Đelić.

Za sada je na ledu i međunarodni sporazum Srbije i ruskog Gasproma, koji, takođe, nije ratifikovan u Skupštini. Potpredsednik Vlade, međutim, očekuje da će buduća vlada potpisati taj sporazum, jer oko njega, kako kaže, nije bilo neslaganja DS-a i DSS-a. O tome opširnije možete čitati ovde.

Cvetković: Rezolucija zaustavila projekte

Ministar finansija Mirko Cvetković potvrdio je da zbog pada Vlade u narednih nekoliko meseci Srbija neće moći da koristi skoro 400 miliona evra odobrenih kredita i donacija.

Naime, kako je objasnio, predlog rezolucije SRS-a sprečio je ratifikovanje važnih projekata u Skupštini, među kojima su i renoviranje bolnica, puteva i mostova.

"Bilo je tridesetak tačaka dnevnog reda, od kojih se bar 25 odnosilo na različite ratifikacije, ne samo 'Gazele', već i nekoliko različitih kredita. I to je, za sada, stalo, dok se ne ratifikuju, ne može se krenuti u njihovo korišćenje", rekao je Cvetković.

S druge strane, ministar finansija poručuje da građani ne treba da brinu da li će biti penzija, ili da li će neki važni lokalni projekti predviđeni bužetom biti finansirani, jer je to Skupština već usvojila i nema razloga, kako kaže, da se ne realizuju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: