Ponovo zagađenje u Pančevu

Jutros se dva puta oglasile sirene koje upozoravaju na hemijsku opasnost. Podignute prijave, NIS i Petrohemija negiraju odgovornost.

Izvor: B92

Ponedeljak, 10.03.2008.

07:49

Default images

Zbog povećane koncentracije benzena u vazduhu, stanovnicima Pančeva preporučeno je da bez velike potrebe ne izlaze iz kuća, a roditeljima je bilo dozvoljeno da decu odvedu iz škole. Republička inspekcija za zaštitu životne sredine i dalje utvrđuje uzroke zagađenja, a Rafineriji nafte Pančevo i Petrohemiji naloženo je da prekinu sve aktivnosti u fabrikama.

Stanovnici Pančeva jutros su ponovo sirenama upozoreni na hemijsku opasnost. Prva uzbuna počela je oko 7 sati, a koncentracija benzena u tom trenutku bila je iznad 100 mikrograma po metru kubnom vazduha.

Sirene su oglasile kraj uzbune oko pola devet, ali svega sat kasnije oglasila se nova.

Koncentracija benzena tada je "skočila" na 105 mikrograma. Zbog velikog zagađenja stranovnicima Pančeva i okoline preporučeno je da bez preke potrebe ne izlaze napolje. Direktorka Osnovne škole "Jovan Jovanović Zmaj" Dragica Veljković rekla nam je da su roditelji bili zabrinuti i da im je škola dozovlila da decu odvedu kućama.

"Dosta je roditelja došlo, došle su i komšije po decu. Škola je u centru grada i normalno da je briga roditelja zbog zagađenja velika. Po meni, ako čuju sirene, onda ne bi trebalo ni da ih puštaju da krenu u školu, a ne posle da zovu, da su zabrinuti. Ja nemam nikakva ovlašćenja da pustim decu i da kažem da škola ne radi. Škola radi, a na vama je da li ćete da ih pustite ili ne", rekla je ona.

Predsednik opštine Pančevo Srđan Miković rekao je za B92 da je zagađenje znatnije smanjeno tek dva sata posle druge uzbune.

"Nakon 12.15 dat je signal za prestanak hemijske opasnosti. Sve to ukazuje da je potrebno da se stalno brine o modernizaciji Rafinerije i ukupne hemjske industrije u Pančevu. Obaveza stoji, pre svega na kompaniji, zatim na državi, lokalnoj samoupravi i svim ostalim subjektima da taj proces podupiremo", kaže on.

Već posle prve sirene na teren je izašla inspekcija za zaštitu životne sredine, koja i dalje radi na utvrđivanju uzroka zagađenja.

U međuvremenu, načelnica Republičke inspekcije Slavica Lekić izdala je nalog Rafineriji nafte Pančevo i Petrohemiji da prekinu sve aktivnosti u fabrikama.

Dragin: Krivične prijave protiv odgovornih

Protiv odgovornih osoba u Petrohemiji Pančevo podnete su krivične prijave zbog prekomernog zagađenja vazduha u Pančevu benzenom, saopštio je danas ministar za zaštitu životne sredine Saša Dragin.

"Zbog havarije na električnoj mreži u Petrohemiji, iz koje se Rafinerija nafte Pančevo sanabdeva strujom, kasno sinoć došlo je do ispadanja svih rafinerijskih postrojenja iz pogona što je uzrokovalo zagađenje", rekao je Dragin na kratkoj konferenciji za novinare u pančevačkoj rafineriji.

On nije naveo protiv koga su podnete krivične prijave, ali je podsetio da su te osobe suočene sa zaprećenim zatvorskim kaznama od šest meseci do pet godina.

Republička inspekcija za zaštitu životne sredine takođe je danas najavila krivične prijave protiv odgovornih lica u HIP Petrohemiji na čijoj lokaciji se nalazi trafostanica u kojoj se kvar dogodio.

U saopštenju inspekcije se navodi da se tim inspektora za zaštitu životne sredine nalazi u južnoj industrijskoj zoni gde sprovodi vanredni inspekcijski nadzor u Rafineriji nafte Pančevo i HIP Petrohemiji.

Reakcije NIS-a i Petrohemije

Naftna industrija Srbije saopštila je danas da od nedelje u 15 sati u Rafineriji nafte Pančevo nije bilo nikakve otpreme derivata, koji mogu uticati na povećane koncentracije ugljovodonika u vazduhu.

Eventualnu vezu dešavanja u rafineriji i povećanja koncentracije zagađujućih materija, koje je registrovao opštinski monitoring, utvrdiće republička inspekcija koja je na terenu, navedeno je u saopštenju.

I u HIP-Petrohemiji saopštavaju da nema njihove krivice za zagađenje.

“HIP-Petrohemija je neopravdano okrivljena za ekološki incident koji se jutros dogodio i povećane vrednosti benzena, za koji je utvrđeno da ne potiču iz HIP-Petrohemije a.d. Pančevo", stoji u saopštenju Petrohemije.

"Do poremećaja u procesu proizvodnje Rafinerije nafte Pančevo je došlo zbog proboja napojnog kabla Rafinerije nafte Pančevo", navodi se u saopštenju.

Vlasnik kabla je Rafinerija nafte, a ne HIP-Petrohemija, saopštila je kompanija.

"Imajući ovu činjenicu u vidu – HIP-Petrohemija ne može biti odgovorna za kvar na kablu koji nije njen", zaključuje se u saopštenju HIP-Petrohemije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: