Predloženo raspuštanje Skupštine

Vlada Srbije utvrdila i uputila predsedniku Republike Srbije predlog za raspuštanje Narodne skupštine.

Izvor: B92

Ponedeljak, 10.03.2008.

07:09

Default images

Predloženo je raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora za 11. maj. Na vanrednoj sednici Vlada je ustanovila da više nema jedinstvenu i zajedničku politiku, navedeno je u saopštenju. Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je sinoć da će raspustiti parlament kada dobije obrazloženi predlog Vlade, nakon čega će raspisati vanredne izbore za 11. maj - za kada su već ranije zakazani lokalni i pokrajinski izbori.

Tačno u podne ministri Vlade premijera Vojislava Koštunice okupili su se kako bi doneli odluku da više ne mogu da rade zajedo.

Za to im je bilo potrebno svega nekoliko minuta, ministri kažu da ni kafu nisu popili.

Obično je pred ministrima gomila papira, ali današnje obrazloženje zašto je Vlade pala stalo je na svega dva lista.

Ova Vlada će ući u istoriju. O njenom formiranju najduže se pregovaralo, čak 4 meseca, a trajala je najkraće u istoriji - svega 10 meseci.

Do novih izbora Vlada će obavljati samo tehničke poslove.

Ministri kažu da treba razumeti i da je ova Vlada bila na velikim istorijskim iskušenjima, koja su kulminirala jednostranim proglašenjem nezavisnosti Kosova.

Prema Ustavu, tako raspisani izbori moraju biti održani najkasnije 60 dana od dana raspisivanja, što znači da ih predsednik Tadić ne može raspisati pre 12. marta.

Da bi izbori bili održani 11. maja, moraju biti raspisani najkasnije 27. marta pošto prema Zakonu o izboru narodnih poslanika, od dana raspisivanja do održavanja izbora ne može proteći manje od 45 dana.

Predsednik Republike dužan je da u roku od 72 sata donese ukaz kojim na obrazložen predlog Vlade Srbije raspušta parlament ili da vladu i javnost obavesti o tome da ne prihvata predlog, precizirano je Zakonom o predsedniku Srbije.

Vlada, na čijem čelu je Vojislav Koštunica, izabrana je 14. maja 2007. godine, nakon parlamentarnih izbora održanih 20. januara.

Premijer Srbije Vojislav Koštunica zatražio je u subotu na vanrednoj konferenciji za novinare raspisivanje prevremenih parlamentarnih izbora za 11. maj zbog toga što, kako je rekao, Vlada Srbije više nema jedinstvenu politiku po pitanju Kosova i Metohije.

Predsednik Srbije Boris Tadić saopštio je u subotu uveče da uvažava stav premijera da više nije u mogućnosti da vodi Vladu Srbije i najavio da će, kada dobije odluku Vlade, raspisati izbore u skladu sa ustavnim ovlašćenjima.

Procedura raspuštanja Skupštine

Ustav Srbije predviđa da mandat vlade prestaje pre isteka perioda na koji je izabrana, izglasavanjem nepoverenja u Narodnoj skupštini, raspuštanjem Narodne skupštine, ostavkom predsednika vlade i u drugim slučajevima utvrđenim Ustavom.

Predviđeno je da predsednik Republike Srbije može, na obrazloženi predlog vlade, raspustiti Narodnu skupštinu.

Istovremeno sa raspuštanjem Skupštine predsednik Republike raspisuje izbore za narodne poslanike, tako da se izbori okončaju najkasnije za 60 dana od dana raspisivanja.

Uslove prestanka mandata Vlade Srbije precizira Zakon o vladi, koji propisuje da vladi prestaje mandat ako predsednik Vlade podnese ostavku, koju upućuje predsedniku Narodne skupštine i o kojoj obaveštava predsednika Republike i javnost.

Skupština na prvoj narednoj sednici bez rasprave "prima k znanju" da je predsednik Vlade podneo ostavku, čime Vladi prestaje mandat.

Mandat Vladi prestaje i u slučaju da joj se izglasa nepoverenje u Skupštini Srbije, a takav predlog Skupštini može predložiti najmanje 60 poslanika.

I Vlada može predložiti Skupštini da glasa o poverenju Vladi - taj predlog se razmatra na prvoj narednoj sednici Narodne skupštine, a najranije po isteku pet dana od podnošenja predloga.

Ako Narodna skupština izglasa nepoverenje vladi, predsednik Republike dužan je da pokrene postupak za izbor nove vlade.

U slučaju da Narodna skupština ne izabere novu vladu u roku od 30 dana od izglasavanja nepoverenja, predsednik Republike dužan je da raspusti skupštinu i raspiše izbore.

Vlada kojoj je prestao mandat može da vrši samo poslove određene zakonom do izbora nove vlade, odnosno može da vrši samo tekuće poslove.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: