"Srbi da izaberu duboke veze sa EU"

Lideri Evropske unije pozvali zvanični Beograd da se kloni izolacionizma i nastavi da vodi Srbiju ka članstvu u Uniji.

Izvor: B92, FoNet

Ponedeljak, 10.03.2008.

09:41

Default images

Na redovnoj raspravi o zapadnom Balkanu, šefovi diplomatija EU danas su raspravljali o Srbiji duže nego što je bilo planirano, zbog odluke donete tokom vikenda da se raspišu vanredni parlamentarni izbori. Kako su novinarima preneli zvaničnici u Savetu ministara, praktično svi partneri u Evropskoj uniji imaju na umu potrebu da se nastavi saradnja sa Srbijom uz perspektivu sklapanja SSP.

Komesar za proširenje Oli Ren naglasio je da 2008. godina može da bude odlučujuća za ceo zapadni Balkan.

Govoreći o Srbiji, on je rekao da je Evropska unija posvećena evropskoj budućnosti Srbije.

"Srbija sada treba da napravi ključni izbor. Ona može ili da se okrene ka evropskoj budućnosti, ili da rizikuje samoizolaciju. Prva opcija doneće Srbiji veću stabilnost, jače slobode i veće šanse za napredak, zajedno s drugim državama u regionu. Druga opcija je, po mom mišljenju, put za nigde", kazao je Oli Ren.

Više nego otvorenu poruku uputio je i francuski šef diplomatije Bernar Kušner.

"Želim da kažem, bez obzira na izbore, da su Srbi naši prijatelji. To je bilo tako kroz istoriju 19. i 20. veka i to se neće promeniti. Oni moraju da znaju da odluka vezana za Kosovo nije protiv njih, već da je to zato što nije bilo moguće postići komromis između kosovskih Srba i Albanaca. Znam da je to bolno i teško i mi zato pružamo našu ruku Srbima i pozivamo ih da iskoriste ovu priliku, jer nema druge mogućnosti, osim da nastavimo kontakte sa Srbima", kazao je Kušner.

Prvi ministar Evropske unije koji je posetio Kosovo posle jednostranog proglašenja nezavisnosti, šef švedske diplomatije Karl Bilt, rekao je da su izbori u Srbiji prilika da se proevropske snage učvrste na vlasti.

Njegov kolega iz Luksemburga Žan Aselborn ocenio je da se Srbija suočava sa istim izborom kao na nedavno održanim predsedničkim izborima.

Nemački šef diplomatije Frank Valter Štajnmajer nije iznenađen odlukom da se raspišu izbori, posle svega što se dešavalo u prethodnih nekoliko nedelja.

"Da li je to najava nove prilike za Srbiju, zavisiće od ishoda izbora. Ipak, ja se nadam da će proevropske snage u Srbiji steći prednost. Nadam se da nacionalističke tendencije u srpskoj politici neće ojačati, jer to neće doneti dobro Srbiji, niti će doprineti stabilnosti na Balkanu", kazao je Štajnmajer.

Niko od učesnika sastanka nije komentarisao spekulacije medija u Srbiji da bi Beograd i Brisel mogli da potpišu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju 28. aprila.

Rupel: Unija će pokušati da pomogne

Predsedavajući sastanku ministara spoljnih poslova Evropske unije Dimitrij Rupel izjavio je pred današnje zasedanje u Briselu da je Evropska unija svesna da bi prilikom mogućih promena režima u Srbiji moglo da dođe do većih komplikacija, zbog čega je Unija odlučna u nameri da proba da pomogne, prenose slovenački mediji.

Govoreći o novim izborima u Srbiji, Rupel je rekao da se Evropska unija nada da će u Srbiji pobediti proevropske snage i da je u Srbiji bilo podsticajnih znakova, od istraživanja javnog mnjenja do demonstracija studenata, intelektualaca i mladih.

"Sviđa nam se da je srpska vlada proevropska, ali sa druge strane, znamo da proces nije gotov, još uvek nema pobede, igra još uvek nije dobijena, ni u Srbiji, ni u Evropskoj uniji", rekao je Rupel.

On je dodao da EU želi da proevropske snage napreduju u Srbiji, zbog čega će EU učiniti sve da predstavi alternative, izbore, opcije "svojim srpskim prijateljima".

"Naravno da to neće biti jednostavno jer se dešava dosta toga i to dosta stvari u koje EU ne može da posegne", kazao je Rupel i dodao da EU želi možda koji korak više, kao i da je srpski predsednik Boris Tadić rekao da bi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju potpisao odmah, mada Rupel "nije ubeđen da je to moguće tako lako doseći pošto i u EU postoji donekle protivljenje".

I švedski ministar spoljnih poslova Karl Bilt, kao i njegov koleg iza Luksemburga Žan Aselborn, takođe su ocenili da su parlamentarni izbori prilika da proevropske snage učvrste vlast u Srbiji.

Ministri Evropske unije raspravljaće danas popodne, tokom radnog ručka, o političkoj situaciji u Srbiji i o misiji Euleks, koju je Brisel jednostrano poslao na Kosovo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

60 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: