Tutin: Policija smirila nerede

MUP uspeo da zaustavi sukobe pristalica dve islamske zajednice u Tutinu. Ranjena jedna osoba, zbrinuta u kragujevačkoj bolnici.

Izvor: FoNet

Petak, 07.03.2008.

13:56

Default images

Ranjen je pristalica muftije Muamera Zukorlića Enver Škrijelj, a dve osobe su privedene, potvrđeno je Tanjugu u novopazarskoj policiji. Do incidenta je došlo kada je jedan broj predstavnika Islamske zajednice u Srbiji, kojom rukovodi glavni muftija Muamer Zukorlić, počeo pripremu zemljišta za najavljeno postavljanje kamena temeljca za izgradnju medrese u Tutinu.

Tome su se suprotstavili predstavnici tutinskog medžlisa Islamske zajednice Srbije, kojom rukovodi Adem Zilkić.

Predsednik Okružnog suda u Novom Pazaru Ćamil Hubić potvrdio je večeras za B92 da su u sukobu pristalica dve suprostavljene opcije islamske zajednice u Tutinu, iz vatrenog oružja povređene dve osobe i da je protiv dve osobe kod kojih je pronađeno oružje određena mera zadržavanja do 48 sati.

Imena uhapšenih on nije mogao da saopšti. Hubić, koji je istražni sudija u ovom slučaju, izjavio je Tanjugu da je u pucnjavi kod glavne tutinske džamije ozbiljne povrede obe potkolenice zadobio Enver Škrijelj, dok je Faruk Zukorlić okrznut metkom u predelu ramena i da je u pitanju bezazlena ozleda.

Sudija Hubić je rekao da istraga raspolaže video snimkom incidenta i da će to olakšati identifikaciju učesnika u sukobu.

Lekar novopazarskog Zdravstvenog centra Safet Lekpek izjavio je Tanjugu da je povređeni Škrijelj večeras prebačen u kragujevački Klinički centar, jer ima ozbiljnu povredu arterijskog krvnog suda desne potkolenice, kao i ustrelnu ranu leve potkolenice iz koje metak nije odstranjen.

Prema rečima Lekpeka, Škrijelj nije u životnoj opasnosti, ali je dosta iskrvario.

Inače, postavljanje kamena temeljca za izgradnju medrese u Tutinu najavljeno je za ponedeljak, 10. marta.

Medžlis Islamske zajednice Srbije saopštio je danas da je Zukorlić uzurpirao zemljište koje pripada toj zajednice. Na njemu je gradnja medrese počela još maja prošle godine i do sada je, kako tvrde, u tu gradnju uloženo oko 30.000 evra.

Oni su od nadležnih organa zatražili "sprečavanje brutalnog otimanja imovine i eskalaciju sukoba".

S druge strane, Mešihat Islamske zajednice u Srbiji tumači sprečavanje priprema za održavanje najavljene svečanosti kao "još jedan udar političke opcije Sulejmana Ugljanina na Islamsku zajednicu, s ciljem da se ona stavi pod njegovu kontrolu, a njena imovina uzurpira".

U saopštenju dostavljenom Tanjugu, Mešihat je poručio da neće odustati od svog nauma, a pokušaj sprečavanja priprema za postavljanje kamena temeljca označio kao "očajnički napor političko-kriminalnih elemanata koje predvodi Ugljanin".

Zukorlić optužuje Ugljanina

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji, koji predvodi muftija Muamer Zukorlić, saopštio je danas da su u sukobu dve grupe vernika u Tutinu iz vatrenog oružja ranjene dve osobe.

U saopštenju se navodi da su ranjeni Enver Škrijelj, koji je zadobio prostrelne rane obe potkolenice, i Faruk Zukorlić, pogođen u rame.

"Istovremeno je tupim predmetima povređeno više džematlija", saopštio je Mešihat.

Ta Islamska zajednica je za incident optužila aktiviste koalicije Lista za Sandžak Sulejmana Ugljanina.

"Nema sumnje da su inspiratori i organizatori ovog napada Sulejman Ugljanin (predsednik novopazarske opštine), Šemsudin Kučević (predsednik opštine Tutin) i Adem Zilkić (reisul-l-ulema IZ Srbije), a najsvežiji poziv Zilkića na krivoproliće bio je u njegovom saopštenju za javnost neposredno pre ovog događaja", navodi se u saopštenju mešihata.

IZS optužuje Zukorlićeve telohranitelje

Mešihat Islamske zajednice Srbije optužio je telohranitelje muftije druge struje u toj zajednici Muamera Zukorlića da su danas u Tutinu izazvali incident u kome je bilo povređenih.

Prema saopštenju IZS, Zukorlićevi telohranitelji su "policiji dobro poznata grupa ozloglašenih sijača straha iz Novog Pazara", koja je u Tutin došla s namerom da izazove incident.

Oni su, kako se ističe, učestvovali u svim dosadašnjim incidentima u Islamskoj zajednici, a radi se o Enveru Škrijelju zvanom Elja, braći Fiuljanin, Elvedinu Tokoviću i drugima, koji su na započetom objektu medrese u Tutinuizvadili pištolje i repetirali.

"Tada je došlo do opšte pometnje i konflikta u kome su se članovi pomenute grupe međusobno ranili, nakon čega je policija uhapsila i privela Tokovića i oduzela mu vatreno oružje", tvrdi IZS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: