Finska priznala Kosovo

Finska je danas priznala Kosovo kao nezavisnu državu, zvanično je potvrđeno u Helsinkiju.

Izvor: FoNet

Petak, 07.03.2008.

11:13

Default images

Predsednica Finske Tarja Halonen odobrila je odluku vlade premijera Matija Vahanena da se uspostave diplomatski odnosi sa južnom srpskom pokrajinom, preneo je DPA. S druge strane, šef švedske diplomatije Karl Bilt biće prvi ministar inostranih poslova koji će posetiti Kosovo posle proglašenja nezavisnosti.

MIP Švedske saopštio je da će Bilt doputovati u subotu u Prištinu, gde će se susresti sa premijerom Hašimom Tačijem i predsednikom Fatmirom Sejdijuom, kao i sa predstavnicima EU i misije UN na Kosovu.

Šef diplomatije Švedske, čija je zemlja oficijelno priznala Kosovo u utorak 4. marta, pre Kosova će biti u poseti Makedoniji.

Protestna nota Finskoj

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije uputilo je danas protestnu notu vladi Finske povodom priznavanja jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova.

Kako je saopštilo Ministarstvo, ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić naložio je danas hitno povlačenje ambasadora Srbije u Finskoj Vere Mavrić, u skladu sa Akcionim planom tog ministarstva usvojenim na sednici vlade Srbije.

Ambasador treba da napusti zemlju domaćina u roku od 48 sati od predaje protestne note i da se vrati u Srbiju na konslutacije do daljnjeg, navodi se u saopštenju.

"Španija neće priznati Kosovo"

Španski premijer Hose Luis Rodriges Sapatero ponovio je danas, u intervjuu dnevniku "Pais" iz Madrida, da njegova vlada neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnosti Kosova, niti će podržati ulazak Kosova u Evropsku uniju.

"Moj stav prema Kosovu je poznat: Vlada neće podržati deklaraciju (o nezavisnosti) koja nije odobrena u Ujedinjenim nacijama, kako nalaže međunarodno pravo", istakao je Sapatero.

Španski premijer je, istovremeno, ocenio da jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova nije rešenje za probleme te pokrajine već da, naprotiv, povećava napetost i teškoće.

Upitan da li bi Španija podržala ulazak Kosova u sastav Evropske unije, Sapatero je odgovorio odlučnim odsečnim "ne".

On je, međutim, dodao da će oko 700 španskih vojnika i oficira nastaviti službu u okviru Kfora na teritoriji Pokrajine "na zadatku pomaganja mira i stabilnosti u zoni".

Lutovac: Poštovati stav Srbije

Ambasador Srbije u Podgorici Zoran Lutovac izjavio je danas da Beograd očekuje da će Crna Gora uvažiti i poštovati stav Srbije kada bude donosila konačnu odluku o statusu Kosova.

Lutovac je na konferenciji za novinare rekao da Beograd sa posebnom pažnjom prati ponašenje Crne Gore.

U slučaju priznavanja nezavisnosti Kosova, prema Crnoj Gori će biti preduzete iste diplomatske mere kao i prema drugim državama koje su to učinile, izjavio je Lutovac.

On je u četvrtak predsedniku Crne Gore Filipu Vujanoviću predao akreditive.

Prema rečima Lutovca, uzdržana pozicija Podgorice je najbolji pristup tom pitanju, imajući u vidu potrebu unutrašnje stabilnosti Crne Gore, a to je i prihvatljiv stav za zvanični Beograd.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: