"Nelegitimna predaja ovlašćenja"

Vladimir Čižov izjavio da su neosnovane najave Brisela o "predstojećoj predaji ovlašćenja" misiji EU od strane UN.

Izvor: Tanjug

Petak, 07.03.2008.

10:19

Default images

Stalni predstavnik Rusije pri Evropskoj uniji Vladimir Čižov dodao je da "nije moguća predaja ovlašćenja sa legitimne strukture nelegitimnoj". On je ruskim novinarima u Briselu rekao da misija EU nema legitimnu osnovu jer je jedina važeća pravna osnova za međunarodno prisustvo na Kosovu Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN koja takvu formu ne predviđa.

Ruski diplomata je ponovio da Rusija nije protiv toga da EU na sebe "preuzme delimičnu odgovornost za ono što se događa na Kosovu" i da "čak ne bi bila protiv upućivanja misije EU, kada bi za to postojala odluka Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija".

Čižov je sinoć posle susreta sa "trojkom" EU u Komitetu za spoljnu politiku i bezbednost na nivou ambasadora rekao da je kompromis 27 zemalja članica Unije o priznanju Kosova nemoguće postići .

"Čak i sponzori nezavisnosti danas su shvatili da kompromisa svih 27 zemalja Evropske unije o tom pitanju neće biti jer u EU postoje države koje nisu ravnodušne prema međunarodnom pravu i prestižu Saveta bezbednosti UN", rekao je ruski diplomata, a prenosi Itar-Tas.

"Nemoguće iste i istovremene nadležnosti"

Šef misije Euleks na Kosovu i Metohiji Iv de Kermabon izjavio je večeras da ta misija EU može preuzeti odgovornost tek kad Ujedinjene nacije okončaju mandat UNMIK-a u oblasti vladavine zakona. Kermabon, u intervjuu za Radio-televiziju Srbije, nije mogao da potvrdi kada i u kojoj formi će se to desiti.

"Mi ne možemo zajedno i istovremeno sprovoditi iste nadležnosti. Tokom četiri meseca prelaznog perioda NATO i UNMIK imaju punu odgovornost. Mi ćemo svoju odgovornost u pomoći kosovskim vlastima u oblasti policije, carine i pravosuđa preuzeti tek kada tu istekne mandat UNMIK-a", rekao je Kermabon.

On je dodao da odluka o kraju mandata nije doneta i najavio intezivnu komunikaciju sa UN kako bi se našlo rešenje za transfer odgovornosti sa UNMIK-a u toj konkretnoj oblasti.

"Moraćemo da sačekamo još malo da bismo bili potpuno sigurni oko načina angažmana misije, ali siguran sam da će se naći rešenje, jer je misija u zajedničkom interesu svih", rekao je šef misije Euleks.

On je istakao da će uprkos najavama kosovskih Srba da neće komunicirati sa Euleksom raditi na uspostavljanju poverenja i saradnje sa srpskom zajednicom.

"Uvek možemo da razgovaramo i vidimo šta je u interesu stanovništva. Ako će misija da unapredi bezbednost i vladavinu zakona zašto je odbaciti. Pokušaćemo da uspostavimo poverenje svih", rekao je Kermabon.

"Ne postavlja se pitanje legalnosti"

Ministar spoljnih poslova Francuske Bernar Kušner izjavio je danas da se ne postavlja pitanje legalnosti misije Evropske unije na Kosovu (Euleks) i poručio srpskom narodu da odluka Francuske da prizna nezavisno Kosovo "nije uperena protiv njih".

"Problem misije Euleks se ne postavlja", rekao je Kušner na prvoj konferenciji za strane i domaće novinare u Ke d'Orseju, i dodao da će, prema francuskoj i analizi generalnog sekretara UN Ki Mun Bana, doći do "postepene tranzicije" s UNMIK-a na Euleks, tvrdeći da je to predviđeno Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN.

"Misija Euleks je već na licu mesta, već stižu funkcioneri iz 27 zemalja EU koji preuzimaju odgovornost na nivou administracije, prema Rezoluciji 1244", odgovorio je Kušner dopisniku Tanjuga na konferenciji za štampu pred oko stotinak novinara .

"Ovaj proces će trajati do juna, kada će paralelno, i nadam se efikasno, raditi misija Euleks i UNMIK-a, koju sam imao čast da predvodim tokom dve godine", rekao je Kušner.

Šef francuske diplomatije je uputio poruku "srpskim prijateljima" da nezavisnost Kosova "nije njihov poraz, već, naprotiv, odskočna daska, nada".

"Znam da je to velika promena, ali osećam više nego prijateljstvo za ovaj veliki narod, osećam naklonost. Dobro ga poznajem, znam šta mu mi, Evropljani, dugujemo u istoriji", nastavio je Kušner.

"Razumem ih i u isto vreme želim da pokažem volju za što veće otvaranje", poručio je on.

Odluku Francuske da prizna jednostranu proglašenu nezavisnost Kosova objasnio je time što "nismo imali drugi izbor".

"Tražili smo i tražili i tražili. Nismo mogli da držimo hiljade vojnike kao na Kipru 25 godina", dodao je šef francuske diplomatije.

"Zemlja koja na svojoj teritoriji ima protektorat UN nad delom stanovništva ne može da uđe u EU", rekao je Kušner.

"Zato molim (Srbe) da nam veruju", poručio je, insistirajući da odluka Francuske da prizna Kosovo "nije uperena protiv njih".

"Ubeđen sam da će znati da se promene i da iskoriste (ovu odluku), iako je za mnoge generacije, manje za mlade, to veoma težak izazov", poručio je on.

Na pitanje novinara zašto Palestincima 60 godina nije priznata nezavisnost, kao što je to učinjeno sa Kosovom, Kušner je rekao da "situacije nisu iste".

"Zašto su 22 države do sada, a biće ih više, priznale Kosovo? Zato što je situacija, za raliku od Abhazije, Osetije, Nagorno Karabaha bila drugačija", rekao je Kušner i objasnio da je "na Kosovu bilo hiljade administratora UN, što nije slučaj u Palestini".

"Da li bi nečemu služilo da se ta država, Palestina, nametne spolja? Na Kosovu je to bilo iznutra", tvrdi Kušner, dodajući da će Francuska učestvovati bilo vojno, bilo administrativno u procesu stvaranja palestinske države.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: