"Rusija nije protiv BiH"

Ruski ambasador u BiH Konstantin Šuvalov demantovao tvrdnje Harisa Silajdžića da se u Rusiji vodi kampanja protiv BiH.

Izvor: Tanjug

Petak, 07.03.2008.

14:26

Default images

Ambasador Šuvalov je u izjavi "Glasu Srpske" potvrdio da su nadležni ruski organi započeli istragu u vezi s pretećeim pismom, koje je dobila ambasada BiH u Moskvi, i da ruska ambasada u BiH sa žaljenjem posmatra politizovanje tog događaja i korišćenje takozvane "diplomatije sa razglasom".

"Na takav stav reagujemo sa čuđenjem i žaljenjem. Po svemu sudeći rukovodstvo BiH dobija neobjektivne informacije iz Moskve", rekao je ruski diplomata.

Šuvalov smatra da bi od vlasti BiH trebalo očekivati da u isto vreme dok pokazuju brigu o bezbednosti stranih diplomata u inostranstvu, ne zaboravljaju sopstvene obaveze u vezi bezbednosti stranih predstavnika i diplomata u BiH.

Prema njegovim rečima, mnogoborjni dokazi svedoče da se te bezbednosne obaveze ne ispunjavaju na zadovoljavajućem nivou, što je ilustrovao činjenicom da je od septembra prošle godine do danas ruska ambasada u Sarajevu dobila pet poruka sa pretnjama o proterivanju iz Sarajeva i njenom spaljivanju.

"Svaki put ambasada Rusije u BiH je suzdržano reagovala i iskazivala spremnost da rešava situaciju u saradnji sa nadležnim organimau BiH", kazao je ruski ambasador Šuvalov.

Alkalaj zabrinut zbog pretnji

Povodom pretećeg pisma upućenog ambasadi Bosne i Hercegovine u Moskvi, ministar inostranih poslova BiH Sven Alkalaj pozvao je danas ambasadora Rusije u BiH Konstantina Šuvalova na razgovor i tom prilikom izrazio zabrinutost za bezbednost osoblja i zgrade ambasade BiH u Moskvi.

Alkalaj je preneo Šuvalovu da BiH očekuje da nadležni organi Ruske Federacije preduzmu sve neophodne mere u pronalaženju pošiljaoca pretećeg pisma i zaštiti osoblja i zgrade abasade BiH u Moskvi, saopšteno je iz Ureda MIP-a BiH za odnose s javnošću.

Šef diplomatije BiH je izrazio i zabrinutost zbog izjava ambasadora Rusije pri NATO Dimitrija Rogozina da Srbiji treba kompenzovati Kosovo pripajanjem Republike Srpske i pozvao ruske zvaničnike da se ne mešaju u unutrašnja pitanja BiH, navedeno je u saopštenju.

Šuvalov je preneo žaljenje zbog pretećeg pisma ambasadi BiH u Moskvi i izneo uveravanja da će nadležni organi Rusije ispitati ovaj slučaj i preduzeti neophodne mere za zaštitu službenika i zgrade ambasade BiH u Rusiji.

U vezi sa istupanjima ambasadora Rogozina, Šuvalov je još jednom ponovio stav da Rusija, u svojstvu potpisnice Dejtonskog sporazuma, podržava teritorijalni integritet i suverenitet BiH, navedeno je u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: