SE protiv nasilja u porodici

Svaka četvrta, peta žena u Evropi bila je bar jednom u životu fizički zlostavljana, a svaka deseta seksualno, pokazuju istraživanja.

Izvor: B92

Petak, 07.03.2008.

16:34

Default images

Zabrinut zbog ovih podataka, Savet Evrope, organizacija koja promoviše poštovanje ljudskih prava, pokrenuo je kampanju protiv nasilja u porodici. Zamenica sekretara Saveta Evrope Mod de Boer Bukikio kaže da kampanja sama po sebi ipak nije dovoljna, i da je neophodno usvojiti konvenciju ili neki drugi pravni tekst koji bi bio obavezujući za sve države članice.

"Savet Evrope ima preporuku o 'nasilju nad ženama'. To je tekst iz 2002. godine. Želela bih da u budućnosti vidim tekst koji je pravno obavezujući i koji nameće određene mere našim državama članicama – da daju stvari kao što su skloništa, da imaju obavezu da pruže pravnu pomoć, psihološku pomoć i sve druge praktične mere", rekla je Mod de Boer Bukikio.

"Bilo bi dobro da sve to bude u jednom sveobuhvatnom tekstu koji će biti isti za sve zemlje članice kako bi se prevazišle razlike. Evo samo jednog primera - mislim da bi bila dobra ideja da žena koja je žrtva nasilja u porodici ne napusti dom sa decom, već da se nasilni muž skloni iz kuće. To je praktična mera", rekla je ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: