Žene u Srbiji prosečno zadovoljne

Oko 20 odsto žena u Srbiji veoma je zadovoljno svojim životom, a 15 procenata vrlo nezadovoljno.

Izvor: B92

Petak, 07.03.2008.

07:17

Default images

To je pokazalo istraživanje agencije Medijum galup povodom 8. marta, na uzorku od oko 500 žena. Prema istraživanju, većina žena ima tradicionalna shvatanja i smatra da su brak ili duga veza uslov za sreću. Da su žene u Srbiji zadovoljnije svojim položajem nego pre pet godina, pokazuju rezultati istraživanja agencije Medijum galup.



U ovoj agenciji kažu da su najzadovoljnije žene koje obavljaju intelektualne poslove, na primer, nastavnice i profesorke.

"U principu, to su mlađe žene, obrazovanije, iz viših socijalnih slojeva, takođe, sa višim primanjima, što je opet očekivano, a kada se posmatra regionalno, zadovoljnije su žene u Beogradu i urbanim sredinama, a u, recimo, centralnoj Srbiji je zadovoljstvo znatno manje, naročito kada se radi o jugoistočnoj Srbiji", objašnjava Milana Aleksić, iz agencije Medijum galup.

Ženama u Srbiji najvažniji su zdravlje i porodica, zatim lična sloboda i prijatelji. Na nešto nižem mestu su slobodno vreme i posao, a najmanje im je važna politika.

Istraživanje je pokazalo i da su žene koje obavljaju najodgovornije poslove nezadovoljnije od onih koje rade administrativne poslove i koje su prosečno zadovoljne.

Sindikati traže prestanak diskriminacije

Sindikalne aktivistkinje Saveza samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjenih granskih sindikata Nezavisnost, pozvale su danas na prestanak diskriminacije i rada na crno, ocenivši da žene imaju pravo na dostojan rad i život.

U proglasu povodom 8. marta, Dana žena, predstavnice sindikata najavile su da će njihove buduće aktivnosti biti usklađene sa sloganom zajedničke regionalne kampanje "Dostojan rad i dostojan život".

Ističe se da žene u Srbiji "moraju ustati protiv kršenja i ugrožavanja osnovnih ljudskih i ustavnih prava - na rad, ravnopravnost, ekonomsku i socijalnu sigurnost i bezbedan život.

Prestavnice dva sindikata zalažu se za ravnopravnost polova, što je uslov izgradnje održivog, pravednog i razvijenog društva, vaspitanje i obrazovanje dece na principima rodne ravnopravnosti, za društvo zasnovano na toleranciji i ravnopravnosti, navodi se u proglasu.

Podseća se da je sutra 100-godišnjica osmomartovskog marša žena u Njujorku, kada je pod sloganom "Hleb i ruže" 15.000 učesnica protesta zatražilo kraće radno vreme i bolje uslove rada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: