Tadić: Nesmetan rad medijima

Predsednik Srbije i predstavnici medija ponovili su zahtev da se rasvetle i procesuiraju svi dosadašnji slučajevi ubistava novinara.

Izvor: B92, Beta

Petak, 07.03.2008.

17:55

Default images

Oni su izneli i stav da država treba da obezbedi uslove za bezbedan i nesmetan rad svih predstavnika "sedme sile". Kako je saopšteno iz Tadićevog kabineta, predstavnici medija su ukazali na sve slučajeve nasilja nad novinarima prilikom nedavnih protesta zbog jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, naglasivši da nasilničko ponašanje podstiču i pojedini državni funkcioneri.

Na sastanku je ocenjeno da pojedine političke strukture pokušavaju da stvore atmosferu sličnoj onoj iz devedesetih godina u kojoj su "neistomišljenici nazivani izdajnicima" i kada su novinari koji profesionalno rade svoj posao pokušavani da budu ućutkani.

Zaključeno je da su podele na takozvane patriote i izdajnike, u stvari, "zloupotreba političke situacije kroz koju Srbija prolazi danas" i da je takvo etiketiranje građana, predstavnika medija i javnih ličnosti "apsolutno neprihvatljivo", navodi se u saopštenju.

Predsednica Nezavisnog udruženja novinara Srbije Nadežda Gaće rekla je da je na sastanku, između ostalog, izneta ideja da se na jednoj od sednica Saveta za nacionalnu bezbednost posebno raspravlja o događajima i pretnjama novinarima i redakcijama koje žele objektivno da izveštavaju o zbivanjima u Srbiji.

Nadežda Gaće je navela da se Tadić složio sa predstavnicima medija da je situacija posle 17. februara bila veoma opasna i da su "pojedini novinarski životi bili stvarno ugroženi".

Urednici su na sastanku posebno naglasili činjenicu da nasilničko ponašanje prema novinarima otvoreno podržavaju pojedini državni funkcioneri.

Mijat Lakićević, glavni urednik Ekonomist magazina, rekao je da je možda to i najvažnija poruka sastanka.

"Iza ovog nasilja stoji država jer da država nije to prećutno odobrila to se ne bi dogodilo, i zato država mora da reaguje i mora to da spreci", rekao je Lakićević.

"Na kraju sam rekao, malo se našalivši, da sam izašao sa sastanka zabrinutiji nego što sam ušao jer smo mogli da razgovaramo i o različitim problemima koje naša država ima, i da upravo nas to i tera da budemo na profesionalnom nivou, da tako izveštavamo građane o onome što se zbiva pa čak iako to nije dobro", rekao je Veran Matić, direktor B92.

Sastanku kod predsednika Tadića prisustvovali su predstavnici NUNS-a, Udruženja novinara Srbije, Asocijacije nezavisnih elektronskih medija i Nezavisnog društva novinara Vojvodine.

Na sastanku su bili i glavni urednici novinskih agencija Beta i Fonet, dnevnih listova Blic i Danas, nedeljnika Ekonomist, Nedeljni telegraf i Republika.

U razgovoru su učestvovali i glavni i odgovorni urednici RTV B92, TV produkcije VIN, TV produkcije Mreža, RTV Kragujevac i Radija 021.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: