Poslednji dani Vlade Srbije?

Premijer nema poverenja u svoje koalicione partnere. Vanredni izbori izlaz iz sadašnje krize, poručuju DS i G17 plus.

Izvor: B92

Petak, 07.03.2008.

07:08

Default images

Vlada Srbije, sudeći prema pojedinim izjavama, odbrojava svoje poslednje dane. Premijer Srbije Vojislav Koštunica saopštio je da nema više poverenja u svoje koalicione partnere. Demokrate i G17 plus poručuju da su vanredni parlamentarni izbori izlaz iz sadašnje krize.

"Vlada Srbije je u velikoj krizi jer nije bilo spremnosti da donesemo odluku da ćemo zajednički čvrsto insistirati da Srbija samo kao celovita država sa Kosovom može postati član EU. U nekoliko narednih dana parlamentarne stranke moraju da se dogovore o načinu izlaska iz ove krize", naveo je premijer Koštunica.

G17 plus smatra da se samo na vanrednim parlamentarnim izborima može rešiti aktuelna politička kriza.

Demokrate poručuju da će volja birača biti zloupotrebljena ukoliko se izlazak iz krize bude tražio stvaranjem nove većine u parlamentu.

"Glasovi svih stranaka vladajuće koalicije dobijeni su na nesporno utvrđenom cilju, a to je ubrzavanje evropskih integracija Srbije. Ukoliko neko promeni taj svoj cilj, onda je rešenje političke krize na izborima gde bi sve stranke građanima nedvosmisleno rekle za šta se one zalažu i onda će građani da procenjuju kome će dati svoj glas i za koju opciju će da glasaju", rekla je šefica poslaničke grupe DS-a u Skupštini Srbije Nada Kolundžiija.

Pojedni ministri u Vladi ne žele da govore o krizi, jer i dalje normalno rade svoj posao.

Zanimljivo je da su danas i radikali izbegavali da odgovaraju na novinarska pitanja, Tomislav Nikolić sazvao je vanrednu konferenciju samo da bi govorio o rezoluciji.

“Na vaša pitanja odgovaraćemo najverovatnije svakog dana u toku sledeće nedelje, pošto se politička situacija u Srbiji munjevito i drastično komplikuje, a Srbija od političara traži rešenje", rekao je Nikolić.

SPS se ponovo založio za formiranje vlade nacionalnog jedinstva u koju bi ušle stranke koje imaju slične poglede o pitanjima nacionalne politike.


Dušan Pavlović, docent na Fakultetu političkih nauka nakon saopštenja Vojislava Koštunice, ocenjuje da Vlada Srbije suštinski više ne postoji.

Pavlović rasplet očekuje u narednih nekoliko dana i smatra da je najrealniji scenario da DSS i radikali za početak naprave prećutnu koaliciju. Ta koaliciju formalizovalo bi se na predstojeći lokalnim izborima, objašnjava Pavlović za B92.

Đilas: DSS da se izjasni

Dragan Đilas pozvao je Demokratsku stranku Srbije da se izjasni da li ostaje sa Demokratskom strankom ili ide u formiranje nove vlade sa radikalima.

"Ovakvo stanje najviše šteti građanima Srbije, kojima je neophodna stabilnost", rekao je ministar bez portfelja za Nacionalni investicioni plan i funkcioner Demokratske stranke Dragan Đilas za Večernje novosti.

On je kazao da se Demokratska stranka zalaže za očuvanje Vlade "sve dok ona Srbiju vodi ka Evropi".

Upitan kada je najbolji termin za održavanje vanrednih parlamentarnih izbora, ako su oni jedino rešenje krize, Đilas je odgovorio da je pravi trenutak kada Srbija dobije ponudu od Evropske unije da potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

"Ako DSS neće da potpiše SSP, onda idemo na izbore koji će istovremeno značiti i referendum da li smo za Evropu ili izolaciju", poručio je Đilas.

Komentarišući rezoluciju koju je Srpska radikalna stranka predložila Skupštini Srbije na usvajanje, Đilas je rekao da taj dokument ne obavezuje Vladu.

Prema njegovim rečima, tema te rezolucije je spoljna politika, "što uopšte nije u ingerenciji Skupštine".

Na pitanje da li veruje da je ipak moguć kompromis DS-a i DSS-a, Đilas je odgovorio da uvek veruje u "kompromis i zdrav razum".

Ilić: Smeniti Dinkića

Velimir Iliæ (FoNet)
Ministar Velimir Ilić zatražio je od predsednika Borisa Tadića da iz Vlade bude izbačen ministar Mlađan Dinkić, jer je, kako smatra, "on ubio Vladu i iščupao joj srce". Ilić je za Pres izjavio da je Dinkić narodnjačku koaliciju nazvao "kolektivnim ludacima" i da Tadić mora da se izjasni da li uživa njegovu zaštitu, "jer se lider G17 plus o tome otvoreno hvali".

"Slušam ga i ne mogu da verujem. Čovek javno govori stvari koje su iz nadležnosti premijera i predsednika, a nema pojma. Za njega je važnije tamo neko skijalište kod Jagodine nego Koridor. Taj propali skijaš je dao milion evra za gradnju jedne uličice u Loznici. Nemam ništa protiv, ali neka te pare da iz svog džepa", rekao je Ilić.

Lider Nove Srbije objašnjava da se narodnjačka koalicija ne plaši izbora, nego "samo misli da je za državu bolje da pojedinci smire političke strasti i da se očisti vlast od raznih "dinkićevaca", kao i da Tadić "mora malo da spusti loptu".

"Mogu oni da traže izbore, ali možemo i mi da predložimo rekonstrukciju Vlade. Da je malo osvežimo, da izbacimo Dinkića i nastavimo dalje", objasnio je Ilić. Na pitanje da li koalicija misli da "osveži" Vladu radikalima, on je odgovorio da je sve moguće, "samo da se država pokrene".

G17: Krizu moguće rešiti izborima

G17 plus smatra da je samo na vanrednim parlamentarnim izborima moguće rešiti aktuelnu političku krizu, izjavila je danas potpredsednica G17 plus Suzana Grubješić.

"Opstanak Vlade ne zavisi od jednog ministra, Dinkića, i jedna stranke, G17 plus, već od nemogućnosti članica koalicije da prevaziđu nepremostive razlike oko pitanja kojim putem treba da ide Srbije", rekla je Grubješićeva Beti.

Ona je kazala da postoje neki, među koje je svrstala ministra Velimira Ilića, koji misle da će Kosovo i Metohiju odbraniti tako što će Srbiju izolovati od Evrope. G17 plus veruje da samo ekonomski jaka Srbija, integrisana u EU, ima šanse da sačuva svoj suverenitet i teritorijalni integritet.

Takve nepremostive razlike i svojevrsnu blokadu institucija moguće je rešiti samo na vanrednim parlamentarnim izborima na kojima će se građani izjasniti u kakvoj državi žele da žive, zaključila je potpredsednica G17 plus.

LDP: Politički sporazum, pa izbori

Liberalno-demokratska partija pozvala je danas predsednika Srbije Borisa Tadića da odmah potpiše Politički sporazum sa Evropskom unijom, kao prvi korak ka potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, a da se potom održe vanredni parlamentarni izbori.

Sledeći korak moraju biti izbori jer bez njih i izručenja Haškom sudu bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića neće Srbiji biti ponuđen SSP na potpisivanje, navodi se u saopštenju LDP-a.

Ta stranka je ocenila da je svima jasno da Vlada premijera Vojislava Koštunice ne vodi Srbiju ka evropskim integracijama i da zemljom ne mogu da upravljaju dve većine i dve sukobljene politike - jedna u Vladi, a druga u parlamentu.

"Prolongiranje izbora, pokušaji trulih i neprincipijelnih kompromisa kojim bi se produžio život Vladi, samo slabi evropski blok i omogućava konsolidaciju antievropskih i konzervativnih snaga", navodi se u saopštenju.

SPS za vladu nacionalnog jedinstva

Predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić zauzeo se za formiranje vlade nacionalnog jedinstva u koji bi ušle stranke koje dele slične poglede na pitanja nacionalne politike u slučaju da aktuelna vladajuće koalicija ne može da nađe rešenje za trenutnu krizu.

"Mi smo bili protiv predsedničkih izbora u nevreme i protiv smo nestabilnosti koja bi dovela do vanrednih parlamentarnih izbora u trenutku kada se pokušava da verifikuje jednostrano i nelegalno proglašena nezavisnost Kosova i Metohije", rekao je Dačić.

On je dodao da postoji mogućnost i formiranja prelazne vlade koja bi oročila svoj rad na nekoliko meseci, nakon čega bi se održali parlamentarni izbori.

"Postavlja se pitanje šta i posle tih izbora. Neke stranke žele izbore samo da bi iznova počele saradnju sa nekih drugim strankama i ne mislim da je rešenje u izborima", rekao je Dačić.

Predsednik socijalista je dodao da sa SPS-om niko nije razgovarao o eventualnoj rekonstrukciji Vlade Srbije pre održavanja izbora.

Aligrudić: Eskalirao sukob u Vladi

Miloš Aligrudiæ (Beta)
Šef poslaničkog kluba Demokratske stranke Srbije Miloš Aligrudić ocenio je da je sukob u Vladi eskalirao, ali da je svima u interesu da se "agonija završi vrlo brzo".

Aligrudić je, gostujući u Poligrafu B92, izjavio da postoji više izlaza iz novonastale krize u Vladi Srbije, a jedan od njih je da se Brisel jasno izjasni da li priznaje Srbiju u postojećim granicama ili ne. U suprotnom, navodi Aligrudić, legitiman potez je organizovati referendum s tim u vezi.

"Ako to nije moguće, ako nas ostave u tom problemu, za koji smatram da je ekstreman problem za Srbiju, drugi način, koji je krajnje legitiman i u skladu sa Ustavom, jeste da se na referendumu izjasnimo oko ovog pitanja i da ga preciziramo", rekao je on.

On je dodao da "kakvo će pitanje biti, moguće je utvrditi konsenzusom političkih stranaka, a da bi uopšte bilo referenduma, neophodno je da tu ideju svi prihvate".

Na pitanje da li se DSS plaši izbora i zašto se ne proveri to osećanje, između ostalog, i kroz prevremene izbore, Aligrudić je odgovorio: "Zato što je ovo logičnije."

Aligrudić je kritikovao predsednika Skupštine Olivera Dulića zato što je, kako je rekao, "bespravno prekinuo sednicu" na kojoj je bilo predloženo da se u dnevni red uvrsti rezolucija Srpske radikalne stranke o Kosovu i odnosima sa Evropskom unijom i zbog toga što nije zakazao novu sednicu parlamenta za sutradan.

Upitan da li će DSS podržati zahtev radikala za smenu predsednika Skupštine Srbije Olivera Dulića, Aligrudić je rekao da ne može da iznese stav dok ne bude video predlog SRS-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

124 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: