Đelić: Ciljevi vlade nepromenjeni

"Ciljevi su da u 2008. dobijemo status kandidata, ukinemo vize i kandidujemo se za strukturne fondove EU", rekao Božidar Đelić.

Izvor: Beta

Subota, 01.03.2008.

10:14

Default images

Potpredsednik Vlade Srbije je za Blic izjavio da bi "politika samoizolacije bila put u beznađe", kao i da "oni koji misle da će se Kosovo bolje braniti tako što prekidamo pregovore i odnose sa EU ne nude nikakvu alternativu". Đelić je naveo da će Demokratska stranka učestvovati u ovoj vladi samo ako ona bude radila na svih pet prioriteta, među kojima su i integracije u EU.

"EU niti ima kapacitet da prizna, niti je priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova. To su uradile članice pojedinačno. Srbija nikad neće trgovati Kosovom, ali neće ni odustati od stabilnosti i budućnosti", kazao je on.

"Politika Srbije jeste i Kosovo i Evropa. Mi moramo da mislimo na budućnost svih naših građana. I u Štrpcu, i u Subotici, i u Torontu", rekao je Đelić.

"To je odgovorna politika. Evropa je podeljena oko Kosova. Oni koji se zalažu za Kosovo u Srbiji, poput Rumunije, stavljaju nam do znanja da je najbolji put za njegovu odbranu nastavak puta evropskih integracija", kazao je on.

Prema njegovim rečima, nijednog momenta nismo prestali da radimo na evropskim integracijama.

"Sigurno je da, kada se Solana pojavi u Prištini, dva dana posle proglasenja nezavisnosti, to ne doprinosi jačanju odnosa Srbije i EU. Postoji jedinstvo u vladi da usklađivanje našeg ekonomskog sistema za EU jeste u interesu naše države i boljeg života naših građana", kazao je on.

"Kontakti sa EU i te kako postoje - 26. februara održana su dva sastanka u okviru stalnog unapređenog dijaloga, sledeće nedelje pregovaramo oko ukidanja viza, a od 10. do 14. marta dolaze izvestioci evropske komisije da procene napredak reformi u domenu pravosuđa, bezbendosti i ljudskih prava... Treba znati i da nam je Evropska komisija poslala finansijski sporazum koji će nam omogućiti da počnemo da koristimo sredstva u visini od 180 miliona evra samo ove godine", naveo je Đelić.

On je rekao da će Srbija potpisati Sporazum o saradnji priključivanju EU "čim nam to predloži Evropska komisija". Po Đeliću, najvažnije je da se očuva stabilnost u celoj Srbiji, uključujući i Kosovo.

"Od velike važnosti biće i kako će se međunarodna zajednica - Unmik, koji priznajemo i Euleks, koji ne priznajemo - postaviti prema Srbima i svim nealbancima koji vide Srbiju kao svoju domovinu. Svaki nasilnički pokušaj da se proizvede lojalnost prema Prištini tamo gde je nema vodila bi u nove tenzije i okršaje. Zato je velika odgovornost na međunarodnoj zajednici", kazao je potpredsednik vlade.

"I u interesu Rusije je da se Srbija nađe u EU", rekao je vicepremijer.

Đelić je naveo da bi "više voleo da smo prodali NIS na međunarodnom tenderu", a prema njegovim rečima, Rusija nam stavlja do znanja da "projekat gasovoda 'Južni tok' jeste način da izbegnu nesigurnost prolaska kroz zemlje koje nisu u EU, poput Ukrajine".

On smatra da je sa ruske strane stigao strateški predlog i da je postojao izbor da 'Južni tok' prođe kroz Srbiju ili kroz Rumuniju.

"Odluka da prođe kroz Srbiju, a za to je uslov bila prodaja NIS-a ima ekonomski i geopolitički važnost za nas. Zato smatram da je aranžman sa Rusijom u interesu naše zemlje", kazao je Đelić.

Todorić napustio kabinet

Savetnik potpredsednika Vlade Srbije za pravna pitanja evropskih integracija Vladimir Todorić rekao je danas agenciji Beta da više neće obavljati tu funkciju.

Todorić je kazao da je napustio kabinet Božidara Đelića zbog zastoja u procesu evropskih integracija i odlaska na Fakultet za ekonomiju, finansije i administracije, gde će biti asistent.

"Nije reč o ostavci, već o normalnom, sporazumnom raskidu radnog odnosa. Objektivni zastoj procesa integracija uticao je da do takvog sporazuma dođe", rekao je Todorić.

On je istakao da bi za Srbiju bilo neophodno da što pre potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), jer može da se dovede u pitanje održivost teksta tog sporazuma koji je parafiran prošle godine.

Prema njegovim rečima, moguće je da će morati da se redefiniše tekst sporazuma, "što bi još više odložilo stvari".

Todorić je ocenio da je sada teško reći da li je moguće da Srbija dobije status kandidata za članstvo u EU do kraja godine, jer je uslov za to upravo potpisivanje SSP.

Iako napušta kabinet Đelića, Todorić će i dalje biti u Radnoj grupi za "beli Šengen", koja bi do 10. marta ponovo trebalo da se sastane sa Evropskom komisjom radi pregovora o ukidanju viznog režima između Srbije i EU.

"Ukoliko ne bude naše skupštinske rezolucije o tome da ne želimo da nam ukinu vize ikada, očekujem da ovaj proces ukidanja viza ima 'hepi end'", rekao je Todorić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

67 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: