Aneurizma trbušne aorte

Prvi put u Srbiji, tim lekara VMA novom metodom operisao proširenje trbušne aorte, jedno od najrizičnijih oboljenja.

Izvor: B92

Petak, 29.02.2008.

11:27

Default images

Vrhunski tim lekara Vojno-medicinske akademije pod rukovodstvom profesora Miodraga Jevtića izvršio je najnovijom endovaskularnom tehnikom rekonstrukciju proširenja trbušne aorte. Ovim doprinosom lekara VMA od sada će se i u Srbiji raditi operativna tehnika koja se do sada izvodila samo u visokorazvijenim zemljama.



Godišnje se u Srbiji otkrije 500-800 obolelih sa aneurizmom trbušne aorte. Proširenje na najvećem trbušnom krvnom sudu jedno je od najtežih oboljenja koje se u 50 odsto slučajeva, i u svetu i kod nas, završava smrću. Bolest nastaje neprimetno i uglavnom se otkriva kada bolesnik dođe na pregled zbog nekih drugih stomačnih tegoba.

Oboleli se uglavnom operišu kao hitni slučajevi. Do sada je rađena klasična operacija visokog rizika, sa velikim rezom, brojnim mogućim komplikacijama, dugim i teškim oporavkom.

"Ovom novom tehnikom elegantno i efektno uradimo, smanjujući pri tom operativni rizik, smanjujući životni rizik u svemu tome i olakšavajući ljudima da se što pre vrate normalnom životu i da praktično budu potpuno funkcionalni i zdravstveno i radno sposobni", rekao je Miodrag Jevtić, načelnik Vojno-medicinske akademije.

Nova endovaskularna hirurška tehnika omogućava za svakog pacijenta gotovo idealni veštački krvni sud kao zamenu.

Ivan Marjanović, vaskularni hirurg, kaže da postoji preko 80 kombinacija mogućih sistema stent graftova za pacijenta.

Bolesnik već posle dva dana napušta bolnicu, a posle sedam je radno sposoban. Ovaj zahvat za sada se plaća oko 7.000 evra, ali se u VMA nadaju da će troškove operacije uskoro snositi RZZO jer u odnosu na klasičnu operaciju i dug period oporavka, novi zahvat zapravo predstavlja uštedu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

15 h

Podeli: