LDP optužuje Slobodana Radovanovića

Liberalno-demokratska partija optužila je državnog tužioca Slobodana Radovanovića da selektivno tumači i sprovodi zakon.

Izvor: Beta

Petak, 29.02.2008.

11:15

Default images

LDP dodaje da državni tužilac pravda sve "nelegalne, korupcionaške i kriminalne radnje" kabineta premijera Srbije. Povodom Radovanovićeve izjave da ne vidi razlog da reaguje na tužbu LDP protiv ministra za infrastrukturu Velimira Ilića, ta stranke je saopštila da bi u svakoj normalnoj zemlji bilo nezamislivo da državni tužilac odbije da istraži "javni poziv na nasilje".

Ta partija smatra da bi bilo nezamislivo i da tužilac odbije da istraži "podsticanje i pravdanje pljački, paljevina i ubistva i podstrekivanje na linč i najavu likvidacija". LDP je ocenila da Radovanović "selektivnim tumačenjem zakona samo nastavlja da radi ono što je tako savesno obavljao u Specijalnom tužilaštvu, gde je učinio sve da zataška političku pozadinu ubistva premijera (Zorana) Đinđića i zaštiti lik i delo (premijera) Vojislava Koštunice".

Radovanović je, tvrdi LDP, proganjao tužioca Jovana Prijića, organizovao smenjivanje tužioca Mioljuba Vitorovića i oterao tužioca Milana Radovanovića u zatvor, gde je on preminuo.

LDP je optužio Radovanovića da je "učinio sve da se zaustavi i poništi istraga" o dugogodišnjoj umešanosti direktora "Delte" Miroslava Miškovića u šverc cigareta. Dodaje se da je Radovanović pomagao kabinet Koštunice u pokušaju "političkog obračuna" sa liderom LDP Čedomirom Jovanovićem i da je "bez ikakvog pravnog povoda" pritvorio bivšeg tužioca Radeta Terzića.

"Upravo zbog takvih, LDP nije i nikad neće odustati od lustracije", poručila je ta stranka.

LDP je juče najavio da će podneti tužbu protiv Velimira Ilića zbog optužbi da je ta stranka organizovala nerede 21. februara u Beogradu.

Radovanović je, međutim, rekao da nije u njegovoj nadležnosti da reaguje po tužbi LDP jer su to "dnevno-politička pitanja".

Grupa NVO: Ilić poziva na nasilje

Grupa nevladinih organizacija osudila je izjavu ministra za infrastrukturu Velimira Ilića da "vlast ne može da spreči da neko ko je došao sa Kosova pretuče ljude koji vode akciju da Kosovo nije naše".

Ta izjava, kako se navodi u otvorenom pismu koje su potpisale 44 nevladine organizacije, jeste "poziv na nasilje prema političkim neistomišljenicima, pre svega prema Liberalno-demokratskoj partiji".

"Naglašavamo da se nikada u istoriji Srbije nije dogodilo ovakvo direktno pozivanje na nasilje prema neistomišljenicima od strane predstavnika vlasti. Čak ni za vreme vladavine Slobodana Miloševića nisu postojali otvoreni pozivi na ubistvo i nasilje, kakvi ovih dana dolaze od strane ministara u Vladi Srbije", navodi se u pismu.

Nevladine organizacije zahtevaju od javnog tužioca da pokrene postupak protiv Velimira Ilića, a od predsednika Republike Borisa Tadića da zauzme jasan stav prema sve učestalijim pozivima na nasilje u Srbiji.

Pismo je, kako se navodi, upućeno relevantnim međunarodnim i evropskim organizacijama, kao i ambasadama u Srbiji.

Među potpisnicima pisma su Komitet pravnika za ljudska prava, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Građanske inicijative, Žene u crnom i Centar za kulturnu dekontaminaciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

11 h

Podeli: