“Nije bilo napada u Vojvodini”

Rejno Tunens izjavio je danas da u proleće 1992. nije bilo "vojnih napada" na Hrvate u vojvođanskom selu Hrtkovci.

Izvor: B92

Četvrtak, 28.02.2008.

16:11

Default images

Tokom unakrsnog ispitivanja, optuženi Vojislav Šešelj je insistirao da mu svedok odgovori da li je, i ako jeste - kada i gde, bilo napada na hrvatske civile u Hrtkovcima. Napominjući da se kao ekspert optužbe bavio samo vojnim aspektima učešća dobrovoljaca SRS-a u ratovima u Hrvatskoj i BiH, Tunens je odgovorio da, prema dokumentima koje je analizirao, "nije bilo vojnih napada" u Vojvodini.

Lider SRS-a je optužen za proterivanje Hrvata iz Hrtkovaca 1992. godine, ali se u optužnici ne pominju direktni napadi, već "opsežna kampanja zlostavljanja i zastrašivanja" hrvatskih civila koju su na poziv Šešelja sprovele pritalice radikala.

Optužnica Šešelja tereti i za progon, ubistva, mučenje, deportacije, prisilno premeštanje, okrutan tretman, pljačku i bezobzirno uništavanje naselja u Hrvatskoj i BiH 1991-93.

Šešelj i Tunens složili su se da su dobrovoljci Srpske radikalne stranke na ratištima u Hrvatskoj, naročito oko Vukovaraa, od septembra 1991. bili u sastavu JNA, a da su prethodno delovali samostalno ili unutar formacija lokalnih Srba.

Tunens je, međutim, tvrdio da je Ratni štab SRS-a imao veći uticaj na dobrovoljačke odrede od uloge koju je Šešelj opisao kao prikupljanje i upućivanje dobrovoljaca u centre za obuku JNA.

Svedok je, na Šešeljevu sugestiju, potvrdio da Ratni štab nikada nije izdavao naređenja za operacije dobrovoljcima radikala na terenu.

Na pitanje jednog od sudija, Tunens je izjavio i da Šešelj, prema raspoloživim dokumentima, nije bio član Ratnog štaba SRS-a.

Vojni ekspert optužbe je naznačio i da su se dobrovoljci SRS-a mogli prepoznati po tome što je "značajan broj njih" nosio dugačke brade,
šubare i kokarde, a Šešelj je uzvratio da se, naprotiv, po tome nisu mogli razlikovati od drugih srpskih dobrovoljačkih formacija.

Tokom dodatnog ispitivanja svedoka, tužilac Matijas Markusen (Mathiaš Marcušen) prikazao je video snimak proglašenja 18 "četničkih vojvoda" koje je Šešelj u proleće 1993. obavio na Romaniji.

Među tada proglašenim vojvodama na snimku se vide i pominju vođe dobrovoljačkih odreda u okolini Sarajeva Slavko Aleksić i Branislav Gavrilović, zatim komandanti dobrovoljaca u Vukovaru Milan Lančužanin zvani Kameni, i Bijeljini Mirko Blagojević, kao i Šešeljev najbliži saradnik Tomislav Nikolić.

Tunens je danas završio svedočenje, a suđenje će biti nastavljeno sledećeg utorka, iskazom novog svedoka optužbe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: