Britanske službe, Dajana i Balkan

Pripadnik britanske špijunske agencije MI6 predložio 1993. ubistvo "jednog radikalnog srpskog nacionaliste".

Izvor: B92

Sreda, 27.02.2008.

07:10

Default images

Međutim, ta ideja odmah je odbačena, rečeno je juče na sudskom pretresu u vezi s pogibijom princeze Dajane. Zvaničnik MI6, identifikovan kao "A", rekao je sudu da je zamislio ideju "navođen humanizmom" kako bi pokušao da spreči još veće krvoproliće na Balkanu.

"Javila mi se misao da možda imamo odgovornost da istražimo da li bi trebalo da imamo plan u slučaju da ova radikalna osoba, ovaj lider, dođe na vlast u Srbiji", odnosno u tadašnjoj SRJ, rekao je A u istrazi.

On nije identifikovao metu, ali je negirao navode bivšeg člana te službe Ričarda Tomlisona da je plan bio usmeren protiv bivšeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića.

Taj službenik MI6 ocenio je da bi to bilo "apsurdno", budući da je Milošević u to vreme smatran središnjom figurom za diplomatske napore da se okončaju ratovi na Balkanu.

Istraga o smrti princeze Dajane i njenog ljubavnika Dodija al-Fajeda u saobraćajnoj nesreći 1997. godine ispituje navode Dodijevog oca Mohameda da su ih ubile britanske bezbednosne službe.

Plan o ubistvu lidera na Balkanu relevantan je za saslušanje zato što se postavlja pitanje da li bi MI6 ikada izvela ubistvo, što je na saslušanju prošle nedelje emfatično negirao njen bivši šef Ričard Dirlov.

Službenik MI6, koji je naveo da je obučavan u službi tokom Hladnog rata, rekao je: "Iznenada sam suočen sa situacijom gde se bavimo krvavim građanskim ratom u središtu Evrope, gde je ubijeno desetine hiljada nevinih ljudi".

U to vreme postojala je zabrinutost da bi Milošević mogao biti svrgnut i da bi ga mogao zameniti nacionalistički ekstremista, što bi vodilo još većem etničkom čišćenju i većem broju smrti, objasnio je A.

Prema nacrtu plana, trebalo je da se iskoriste ili disidenti u Jugoslaviji ili britanske "vojne opcije", naveo je A, odbijajući, međutim, da iznese više detalja.

Prema njegovim rečima, on je tu ideju izneo u kratkom razgovoru sa jednim od šefova MI6 i tada mu je rečeno da je "stavi na papir".

Kada je predlog otkucan, jedan od nadređenih mu je rekao da je predlog izazvao komešanje i da je "izdato naređenje da se uništi dokument".

Istražioci u Velikoj Britaniji i Francuskoj zaključili su da su Dodi i Dajana poginuli u saobraćajnoj nesreći dok su pokušavali da pobegnu od fotografa, kao i da je njihov vozač Henri Pol, koji je takođe poginuo, bio pijan.

Mohamed al-Fajed je izneo optužbu da su oni ubijeni po naređenju princa Filipa, muža kraljice Elizabete, zato što kraljevska porodica nije mogla da prihvati da bi Dajana mogla da se uda za Dodija, egipatskog muslimana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: