Napad na grupu vernika u Iraku

Najmanje 40 ljudi, uključujući žene i decu, poginulo je danas u napadu bombaša samoubice južno od Bagdada.

Izvor: B92

Nedelja, 24.02.2008.

16:42

Default images

Hiljade vernika krenulo je danas na festival Arbain u svetom šiitskom gradu Kerbali, a eksplozija se dogodila u gradu Iskandarija, kada je još i oko 45 ljudi ranjeno, saopštila je policija. Očekuje se da će ove nedelje milioni šiitskih vernika doći u Kerbalu na festival kojim se obeležava kraj perioda od 40 dana žalosti, posle Ašure, verskog rituala obeležavanja smrti unuka proroka Muhameda iz 680. godine.

Mnogi hodočasnici prema tradiciji idu peške do Kerbale, oko 110 kilometara južno od Bagdada, jer veruju da će im trud doneti veću duhovnu nagradu.

Zbog mogućnosti napada, bezbednost u gradu je ove godine pojačana, najavila je policija.

Na ulicama je raspoređeno dodatnih 40.000 policajaca i vojnika, neka mesta obezbeđuju i tenkovi, a javni prevoz, uključujući bicikle, zabranjen je čak i u okolini grada, dok je 600 pripadnica snaga bezbednosti angažovano za pretres žena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: