"Putin će ipak prihvatiti Kosovo"

Umeren stav je nastojanje da se prizna povratak Rusije kao globalnog partnera za čime žudi Vladimir Putin, piše Vašington post.

Izvor: B92

Nedelja, 24.02.2008.

13:39

Default images

"U prilog toj ideji jeste i Putinova relativno mlaka javna reakcija na proglašenje nezavisnosti Kosova 17. novembra i njeno momentalno priznavanje od strane Zapada", ocenjuje američki list. Dnevnik podseća i da Putinov portparol Dmitrij Peskov nije nekoliko dana kasnije u Vašingtonu naveo Kosovo kao tačku američko-ruskog sukoba, već je rekao da UN treba da odluče o daljim koracima.

Putin je već signalizirao da će Moskva, kako ocenjuje list, "progutati" kosovsku nezavisnost pošto se nedavno složio da prisustvuje samitu Saveta NATO-Rusija u Bukureštu.

Njegov pristanak došao je posle višemesečnih žestokih napada na odluku Rumunije, bivšeg sovjetskog satelita, da se pridruži Alijansi i odobri postavljanje američkih baza.

List ocenjuje da će ovogodišnje promene lidera u Moskvi i Vašingtonu omogućiti prekid zastoja u narušenim američko-ruskim odnosima, kao i u Putinovom "ratu rečima" sa Zapadom.

Vašington post, međutim, ukazuje da je za to potrebno da se dogode tri stvari - Dmitrij Medvedev mora da postane liberalni reformator, a novi američki predsednik će morati da se brzo okrene saradnji sa Rusijom na smanjivanju nuklearnog oružja i na strateškoj stabilnosti.

"Na kraju, predsednici Buš i Putin moraće da vešto i uzdržano 'upravljaju' svojim zapetljanim odnosima, što do sada nisu uspevali", ocenjuje Vašington post.

Američki list podseća da je Medvedev u kampanji obećao poštovanje vladavine prava, više ličnih sloboda, manju ulogu države u privredi i saradnju sa ostalim zemljama, uključujući SAD.

Da bi Medvedev ispunio ta obećanja, on će morati da, kako piše list, "otera" bivše agente KGB koje je Putin postavio i u Kremlju i u privredi.

On će, takođe, morati da zaustavi rusko udaljavanje od demokratije, što je u poslednje vreme uzrok mnogim tenzijama između Vašingtona i Moskva, zaključuje Vašington post.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: