"Odluka o Kosovu bila neizbežna"

Visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost EU Havijer Solana kaže da je odluka o nezavisnosti Kosova bila "neizbežna".

Izvor: Beta

Nedelja, 24.02.2008.

12:30

Default images

"Odluka o budućem statusu Kosova, dugoročno gledano, ona donosi više stabilnosti regionu, a time svima nama'', rekao je Solana je u intervjuu za nemački list ''Bild am Zontag'', i istovremeno oštro osudio nerede prošlih dana u Srbiji.

Solana je rekao da od Nemačke očekuje centralnu ulogu za stabilizaciju situacije na Balkanu, kao i da Nemačka igra ključnu ulogu u oblikovanju mera EU za taj region i daje značajan doprinos za misije EU i NATO.

''Nemački prilog Kforu je veoma važan, sve dok Kosovo još ne može samo da brine o svojoj sigurnosti. Sem toga, Nemačka daje i pomoć za obnovu Kosova od koje se ne može odustati'', rekao je Solana, kao i da EU računa na pomoć nemačkih policajaca i pravnika u misiji Euleks na Kosovu.

On je kazao i na jako prisustvo nemačkih firmi na zapadnom Balkanu, ocenivši da bez privrednog porasta, ne može biti trajne stabilnosti u tom regionu.

Guzenbauer: Bilo je opasnosti od rata

Austrijski kancelar Alfred Guzenbauer izjavio je danas da je, bez proglašenja nezavisnosti Kosova, postojala opasnost izbijanja rata na Balkanu.

"Verovati da bi se situacija mogla održati duže ovako, a da se ne dospe u opasnost ponovnog izbijanja oružanih sukoba, smatram da je iluzija", rekao je Guzenbauer za austrijsku državnu televiziju ORF.

On je izrazio uverenje da je moguće rešiti sve probleme nastale raspadom bivše Jugoslavije integracijom Balkana u EU.

Evropska integracija je, kako je podsetio, već rešila probleme nakon Drugog svetskog rata, navodeći kao primer pomirenje Nemačke i Francuske.

"Zbog toga je važno da vrata EU za Srbiju budu otvorena", podvukao je Guzenbauer.

"Jasna evropska perspektiva za zapadni Balkan"

Zapadni Balkan ima jasnu evropsku perspektivu, rekao je predsednik Evropske Komisije Žoze Manuel Baroso, kao i da se nada da će Srbija nastaviti svoj kurs u pravcu Evrope, a da Rusija neće prestati s isporukama gasa Evropi zbog proglašenja nezavisnosti Kosova.

"Što se tiče proširenja EU, ostajemo veoma striktni kada je reč o političkim, ekonomskim i pravnim uslovima, i put ka članstvu nije lak. Želimo Srbima, pre svega mladoj generaciji, da jasno stavimo do znanja da je opasno zastati u radikalnom nacionalizmu, umesto da iskoriste šansu za evropsku budućnost", rekao je Baroso u intervjuu bečkom nedeljniku Profil.

Kada je reč o Kosovu, Baroso je pohvalio EU, tvrdeći da su zemlje članice uspele da se dogovore oko "zajedničke koordinisane reakcije".

"Mislim na reakciju Saveta šefova diplomatija na proglašenje nezavisnosti i misiju Euleks. EU je u vezi Kosova faktično bila jedinstvena oko jako važnih tema i spremna je da preuzme vodeću ulogu u stabilizaciji čitavog regiona. To je veliki napredak prema situaciji koju smo imali pre par godina", rekao je on.

Po pitanju priznavanja Kosova, Baroso je kazao da je nemoguće porediti EU sa Rusijom i SAD.

"EU, za razliku od njih, nije integrisani politički sistem. Što se tiče priznavanja jedne novonastale države to je u nadležnosti nacionalnog prava. Sigurno da postoje različita viđenja u pojedinim zemljama, ali to ima veze sa njihovim specifičnim problemima, a ne sa generalnom ocenom situacije na Balkanu", rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: