Riker: Samardžić ne može na Kosovo

Šef UNMIK-a Joahim Riker doneo odluku da ministru za Kosovo i Metohiju Slobodanu Samardžiću ne dozvoli ulazak na Kosovo.

Izvor: B92

Nedelja, 24.02.2008.

10:35

Default images

Informaciju je potvrdio večeras Tanjugu portparol UNMIK-a Aleksandar Ivanko. On je rekao da je Riker svoju odluku obrazložio "razlozima javne bezbednosti", ali nije želeo da precizira šta se pod tim misli. Ivanko je naveo da je ministar Samardžić pre dva dana podneo zahtev da mu se, u ponedeljak 25. februara, odobri poseta Kosovu i Metohiji.

Samardžić je u zahtevu naveo da želi da poseti više mesta u pokrajini.

Fejt povukao osoblje EU sa severa

Predstavnik EU na Kosovu Piter Fejt juče doneo odluku da se misija EU privremeno povuče svoje osoblje iz severnog dela Kosova.

Tokom posete Prizrenu, izaslanik EU za Kosovo Piter Fejt rekao je da je zbog zaoštravanja situacije sa severa Kosova povučeno osoblje Evropske unije koje je radilo na pripremama za dolazak nove međunarodne misije.

"Mi smo privremeno povukli svoje osoblje, ali ćemo zadržati našu kancelariju na severu. Nadamo se da će nam uslovi uskoro dozvoliti da nastavimo naše aktivnosti", rekao je Fejt.

Fejt je pozvao kosovske Srbe da sarađuju sa evropskom misijom.

"Hteo bih od srpske zajednice da zatražim da pokaže dobru volju, da okrene list i da radi zajedno sa nama, jer su projekti na kojima treba da radimo sa kosovskom vladom na dobrobit i srpske zajednice", rekao je holandski diplomata.

Komentarišući buduće odnose Srbije sa Kosovom, izaslanik EU je rekao da će u budućnosti biti specijalnih veza između Srbije i kosovskih Srba.

"Podrazumeva se, ako na to pristane vlada Kosova i ako Srbija prizna nezavisnost Kosova", rekao je Fejt.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: