Putin: Strahovit kosovski presedan

Vladimir Putin izjavio da je Kosovo strahovit presedan, koji lomi čitav sistem međunarodnih odnosa, stvaran vekovima.

Izvor: Tanjug

Subota, 23.02.2008.

09:27

Default images

Taj presedan "bez ikakve sumnje može da izazove čitav lanac nepredvidivih posledica", rekao je sinoć ruski predsednik na susretu sa liderima Zajednice Nezavisnih Država.

Govoreći o zemljama koje su priznale nezavisnost Kosova, ruski predsednik je istakao da "oni koji to rade, oslanjajući se isključivo na svoju snagu i potčinjavajući svojoj volji svoje satelite, ne računaju kakvi će biti rezultati toga što rade", preneo je Prvi kanal ruske državne televizje.

"U konačnom rezultatu, to je batina sa dva kraja, a drugi kraj će ih jednom udariti po glavi", rekao je Putin.

Na teritoriji ZND nalaze se Gruzija, od koje su se jednostrano otcepile Južna Osetija i Abhazija, Azerbejdžan, od kojeg je nezavisnost proglasila jermenska enklava Nagorno-Karabah, i Moldavija, od koje se otcepilo Pridnjestrovlje.

Rogozin poručio Bernsu da ne širi laži

Stalni predstavnik Rusije pri NATO Dmitrij Rogozin savetovao je američkom Stejt departmentu da koristi "pouzdanije izvore informisanja i da ne šire notorne laži" u vezi sa njegovim jučerašnjim istupanjem tokom telemosta između Brisela i Moskve.

"Rusija ima dovoljno moralnog i političkog autoriteta, između ostalog na Balkanu i svetu, da bi štitila svoju poziciju mirnim, nevojnim sredstvima", rekao je Rogozin agenciji Itar-Tas u Briselu.

Prema njegovim rečima, suština njegove jučerašnje izjave je da će "u slučaju da razvoj situacije na Balkanu pođe nelegitimnim putem uz kršenje svih odluka i dogovora, postignutih u okviru Saveta bezbednosti UN, to značiti da ćemo živeti u svetu gde vlada ne međunarodno pravo, već pravo grube sile, uključujući oružanu", prenela je ruska državna agencija.

Pomoćnik sekretara Stejt departmenta Nikolas Berns sinoć je na američkom TV kanalu "Foks" rekao da Moskva treba da demantuje Rogozina, čije je izjave nazvao "krajnje neodgovornim".

"Na Kosovu Rusa nema i oni ne rade ništa da bi pomogli Kosovarima", kazao je Berns, komentarišući izjavu Rogozina da "Rusija ne iskučuje mogućnost vojne intervencije u pokrajini ako akcije Evropske unije i NATO prekrše rezoluciju Saveta bezbednosti UN o Kosovu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

135 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: