"Nasilje nanosi štetu Srbiji"

Umesto poruke da se Srbija protivi oduzimanju Kosova, iz Beograda su u svet poslate loše slike, smatraju sagovornici B92.

Izvor: B92, Beta

Subota, 23.02.2008.

16:35

Default images

Psiholog Žarko Trebješanin kaže da su neredi na beogradskim ulicama Srbiji nanele samo štetu - političku, ekonomsku i moralnu. "Možda sam ja optimista, čini mi se da se posle svega što se desilo više niko nema u Srbiji tih iluzija da se može nešto učiniti nasiljem. I čini mi se da će to osvestiti čak i one koji su verovali da se može učiniti nešto na agresivan način", smatra Trebješanin.

"Naravno, da bi moj optimizam bio utemeljen ovi krivci moraju jako brzo biti kažnjeni, i to zaista žestoko kako i zaslužuju. Ali isto tako mislim da treba pozvati na odgovornost i političare koji su iza njih", kaže Trebješanin.

Mitinzi, paljenje, čak i retorika pojedinih političara, mnoge su podsetili na Miloševićeve devedesete i uplašile. Profesor beogradskog univerziteta Ljubiša Rajić međutim smatra da se bez obzira na ova dešavanja nećemo vratiti u izolaciju.

"Zaboravlja se da je Srbija postala stražnje dvorište i EU i NATO pakta. Oko nas su isključivo takve zemlje. Zaboravlja se da je ovde velika količina stranog kapitala ušla, zaboravlja se da ovde ima mnogo domaćih tajkuna koji sad žele otvaranje tržista, i neko će pokušati da nas zatvara... Ali ne možemo vise biti zatvarani ili izolovani, osim ako naši političari ne budu odlućili da nas izoluju ali potpuno na našu štetu. Ali to neće dugo trajati", smatra profesor Rajić.



I glumac Svetozar Cvetković smatra da se problem Kosova može rešavati samo razgovorima a ne nasiljem,i da je svako pozivanje na linč besmisleno.

"'Rusi ulaze u rat za Kosovo', to piše u jednim novinama, naslovna strana. I šta sad mi treba da se radujemo, ili da kažemo sada će oni njima da pokažu, pa jesmo li mi normalni? Gde mi živimo, na koji način će to da se desi, hoćemo li Treći svetski rat da izazovemo? Jel to način na koji ćemo da opstanemo ili nestanemo, ja mislim da ćemo da nestanemo. Moramo da napravimo komunikaciju da probamo sa ljudima da razgovaramo", kaže Cvetković.

Legendarni košarkaš Aleksandar Đorđević, u izjavi za B92, pozvao je srpski narod na smirivanje situacije.

"Bilo koje nasilje može svetu da pokaže, ne da su pogrešili, nego da im olakša posao u ovakvoj nelegalnoj akciji i donošenju njihovih nelegalnih odluka. Mislim da je jako dobro što se narod okupio u tolikom broju u Beogradu i iskazao svoj stav, ali taj skup je morao da prođe apsolutno u mirnoj atmosferi, uz veru u pravne institucije sveta, Savet Bezbednosti UN, bez koga ne može ništa da se dogodi", rekao je Đorđević.

Sagovornici B92 su se složili u jednom - da je šteta napravljena i da će biti teško vratiti pozitivan imidž, koji je neredima na beogradskim ulicama potpuno urušen. Oni kažu da je jedino rešenje dobra i otvorena diplomatija i uspesi u sportu, kulturi i nauci.

Lađević obišao Albance i Gorance u Zrenjaninu

Direktor službe za ljudska i manjinska prava Vlade Srbije Petar Lađević obišao je danas nekoliko porodica Albanaca i Goranaca u Zrenjaninu čije su kuće i poslovni objekti bili meta napada neidentifikovanih osoba.

Lađević je u izjavi za Betu istakao da je cilj njegove posete bio da utvrdi činjenice o 12 slučajeva napada na poslovne objekte i kuće na području opštine Zrenjanin i da njihovim vlasnicima pruži uverenje da su ravnopravni članovi zajednice.

"Agresija koja je ispoljena prema njima delo je neodgovornih pojedinaca, pretrpeli su veliki strah i potrebna im je podrška", rekao je Lađević.

Lađević je, na osnovu informacija do kojih je došao, zaključio da će biti potrebna izrada preventivnih programa budući da su osobe koje su razbijale izloge i prozore na radnjama u kućama Albanaca i Goranaca maloletnici.

Lađević je naglasio da će napadnutima biti nadoknađena sva učinjena materijalna šteta.

Zrenjaninska policija ne saopštava podatke o tim incidentima, a Beta nezvanično saznaje da su počinioci identifikovani.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: