DSS: Svako normalan osuđuje nerede

Portparol Demokratske stranke Srbije Andreja Mladenović izjavio je da "svako normalan osuđuje rušenje svojih gradova".

Izvor: B92

Petak, 22.02.2008.

06:57

Default images

"Ali svako normalan zna da je ono proizvedeno nečuvenim nasiljem koje nad Srbijom proizvode svetski moćnici", rekao je Mladenović. On je oštro kritikovao lidera Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenada Čanka, koji je izjavio da je Vojislav Koštunica odgovoran za nerede u Beogradu.

Mladenović je rekao da "Nenad Čanak podseća na karikaturu Musolinija" i da u izjavama pokazuje "mržnju prema sopstvenom narodu i podaništvo prema svakom strancu koji nanosi zlo Srbiji".

Portparol DSS-a je naveo da takvu bezobzirnost prema Srbiji pokazuje samo Čanak. Mladenović je ocenio da se svi oni koji su učestvovali u proglašenju lazne države Kosovo raduju svakoj vrsti nasilja u Beogradu i dodao da se Srbija bori protiv nezapamćenog pravnog nasilja.

On je kazao i da je velika nesreća što je u sinoćnjim neredime izgubljen ljudski život.

Mladenović se u izjavi Beti zahvalio u ime Demokratske stranke Srbije stotinama hiljada građana koji su učestvovali na jučerašnjem protestnom mitingu povodom jedostranog proglašenja nezavisnosti Kosova i Metohije.

"Protest i moleban su bili veličanstveni i na njima je izražena volja srpskog naroda da je Kosovo Srbija", zaključio je Mladenović.

"SAD krše Povelju, a ne Srbija"

Branislav Ristivojeviæ (FoNet, arhiva)
Portparol DSS-a Branislav Ristivojević ocenio je da "Sjedinjene Američke Države, a ne Srbija, brutalno krše međunarodno pravo".

Komentarišući najavu američkog ambasadora u UN Zalmaja Halilzada da će zatražiti da Savet bezbednosti UN osudi sinoćni napad na američku ambasadu u Beogradu, portparol Demokratske stranke Srbije je rekao da su SAD prekršile Povelju UN i Rezoluciju 1244 kada su priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

On je rekao da je "to pravo pitanje kojim treba da se bavi Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija".

"Predlog američkog ambasadora u UN da Savet bezbednosti razmotri pitanje povrede međunarodnog prava, zbog incidenta u američkoj ambasadi u Beogradu mora se dopuniti pitanjem najdubljeg kršenja međunarodnog prava od strane SAD", kazao je Ristivojević.

Nakon protesta "Kosovo je Srbija" grupa huligana napala je i zapalila Ambasadu SAD u Beogradu.

Američki ambasador u UN Zalmaj Halilzad rekao je da je šokiran zbog napada na američku ambasadu u Beogradu, koju je zapalila grupa izgrednika tokom protesta "Kosovo je Srbija".

"Idem u Savet bezbednosti UN i zatražiću da jednoglasno donese izjavu, u kojoj će izraziti šokiranost i osuditi napad i podsetiti srpske vlasti na njihovu odgovornost da zaštite diplomatska predstavništva", rekao je američki diplomata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

64 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: