Zelenović ostaje u Hagu

Apelaciono veće Haškog suda odbacilo je zahtev Dragana Zelenovića za privremeno puštanje na slobodu.

Izvor: Beta

Petak, 22.02.2008.

17:07

Default images

Zelenović je tražio da bude pušten na slobodu na pet dana da bi obišao grobove roditelja u Foči, saopštio je Tribunal. On je objasnio da, ne samo što nije prisustvovao njihovoj sahrani, jer je u vreme njihove smrti (2001. i 2002. godine) bio u Rusiji, već, do sada, nije imao prilike ni da obiđe njihove grobove, pa mu je veoma teško da prihvati činjenicu da su preminuli.

Uz zahtev je priložio i garanciju Republike Srpske da će se, po isteku perioda koji bude privremeno proveo na slobodi, vratiti u Hag.

Tužilaštvo je podsetilo da se zahtev za privremeno puštanje na slobodu ispunjava samo u posebnim okolnostima, kao što su neke vrste zdravstvenih problema, ili sahrana bliskog člana porodice, kao i da je nužno biti siguran da optuženi neće ugroziti nijednu žrtvu, svedoka ili nekog drugog, niti da će iskoristiti priliku za bekstvo.

Apelaciono veće Haškog suda juče je zaključilo da Zelenović ne ispunjava uslove za privremeno puštanje i, kao obrazloženje za takvu odluku navelo da, i pored garancija Republike Srpske, nije uvereno da Zelenović neće iz Foče, koja je blizu granice sa Srbijom, prebeći u susednu državu, kao i da neće predstavljati opasnost po žrtve, ili svedoke.

Veće je ocenilo da Zelenovićevo obrazloženje da želi da poseti grobove roditelja nije dovoljan razlog, jer ih nije posetio ni tokom godina koje je proveo u bekstvu, dok ga ruske vlasti nisu uhapsile u avgustu 2005. godine.

Zelenović je 2007. godine osuđen na 15 godina zatvora zbog silovanja Bošnjakinja na području Foče.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: