NUNS i NDNV osudili napade

Nazavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) osudile jučerašnje napade na novinare.

Izvor: Beta

Petak, 22.02.2008.

19:11

Default images

U zajedničkom saopštenju dva udruženja navodi se da su novinari i u nedelju 17. februara i sinoć bili fizički ugroženi i onemogućeni da obavljaju svoj posao a demonstranti su skandirali:" Ubij novinara".

"Provokativno nacionalistička retorika i blagonakloni odnos nekih državnih funkcionera prema izgrednicima podstakli su organizovane grupe da fizički ugrožavaju novinare, te da državni organi nisu ni na koji način zaštitili novinare koji su izveštavali sa javnih skupova visokog rizika", ističe se u saopštenju novinarskih udruženja.

NUNS i NDNV su naveli i da je generalni sekretar Srpske radikalne stranke Aleksandar Vučić optužio medije za "nepatriotsko izveštavanje" kojim je navodno podstaknuto nasilje prizivajući na taj način "zli duh Zakona o informisanju iz 1998. godine koji je kreirao".

Ističe se da je posao državnih organa da javnost istinito informišu bez obzira na to da li se istina nekom dopada.

"Stvorena je atmosfera u kojoj su novinari nasilnicima poželjna meta, baš kao i prodavnice i restorani. Zahtevamo od državnih organa da zaštite novinare i stvore podnošljivu atmosferu za obavljanje našeg osla", ističe se u saopštenju.

U neredima koji su u četvrtak uveče izbili u Beogradu a tokom kojih u zapaljene amabasade SAD i Hrvatske i demolirano više radnji ovređeno je nekoliko novinara i fotoreportera i pokušan napad na radioteleviziju B92.

Holandski fotoreporter NRC-a Handelsblad Dirk Jan Viser povređen je u neredima kod ambasade SAD i zadobio je prelom tri rebra. Vinzer je hospitalizovan i njega je odmah u četvrtak uveče u Urgentnom centru, u ime Vlade Srbije, posetio pomoćnik ministra kulture za medije Dragan Janjić.

Dva novinara ruske televizije na engleskom jeziku "Raša tudej" takođe su pretučeni tokom nereda ispred američke ambasade. Povređeni su producent te televizije Andrej Fjodorov i operater Andrej Pavlov.

Grupe izgrednika takođe su pokušale da napadnu zgradu u kojoj je smeštena Radiotelevzija B92 ali su ih jake policijske snage u tome sprečile. Nije bilo vecih incidenata.

Ispred zgrade Narodne skupštine gde se održavao miting "Kosovo je Srbija" napadnuta je ekipa Radio-televizije Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: