Nenadić: Danas ističe rok

Danas ističe poslednji rok za podnošenje izveštaja o finansiranju kampanje pred predsedničke izbore u Srbiji.

Izvor: Beta

Petak, 22.02.2008.

19:07

Default images

Programski direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadić je agenciji Beta rekao da očekuje da će svi predlagači kandidata za predsednika Srbije dostaviti izveštaje na propisanom obrascu, ali da nije optimista kada je reč o njihovom kvalitetu, jer se nikada do sada nije desilo da neka stranka bude kažnjena zbog kršenja pravila o finansiranju kampanje.

Prema njegovim rečima, do sada niko nije kažnjen ni zbog prekršaja koji su vidljivi iz samih izveštaja o finansiranju kampanje, a kamoli nakon detaljno obavljene kontrole.

"Samim tim, kada pretnja zakonskim sankcijama nije uverljiva, to je stimulans da se zakon ne poštuje", ocenio je Nenadić i dodao da dalji tok dešavanja u potpunosti zavisi od Republičke izborne komisije koja je nadležna i za proveru tačnosti partijskih izveštaja i za pokretanje prekršajnih postupaka.

Nenadić je rekao da RIK do sada "nije posvetio veću pažnju izvršenju svojih važnih obaveza, ili makar nije o pripremama za proveru izveštaja o predsedničkim izborima obavestila javnost".

Transparentnost Srbija je 15. januara dostavila svim članovima RIK-a inicijativu da izmeni svoj poslovnik i da u njemu precizira način obavljanja kontrole izveštaja, obelodanjivanje izveštaja koje učesnici na izborima dostave i pokretanje prekršajnih postupaka.

"Ukoliko bude postojala volja u RIK-u, može da se postigne napredak u poštovanju pravila. Ukoliko ta volja ne bude postojala, moraćemo da čekamo da Državna revizorska institucija stane na noge ili da se formira Agencija za borbu protiv korupcije i da one preuzmu taj posao, a u međuvremenu će pravna država doživeti još jedan poraz", ocenio je Nenadić.

On je dodao da je ovogodišnja kontrola izveštaja o finansiranju kampanje za predsedničke izbore još značajnija, jer za par meseci slede lokalni izbori.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: