"Ne povezivati BiH i Kosovo"

Miroslav Lajčak smatra da je bilo jasno da će proglašenje nezavisnosti Kosova imati psihološki uticaj na čitav region.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 21.02.2008.

07:30

Default images

Visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak je za banjalučki Glas Srpske rekao da kosovska deklaracija nema nikakve direktne veze sa Bosnom i Hercegovinom, navodeći da su to dva potpuno odvojena pitanja. "Kategorično odbacujem bilo kakav pokušaj veštačkog povezivanja Kosova i BiH", rekao je Lajčak.

On je dodao da "očekuje i od domaćih političkih lidera da se uzdrže od pravljenja bilo kakvih paralela i da svoje aktivnosti usmere na ono što su prioriteti BiH, uz puno poštovanje ustava zemlje i mirovnog sporazuma".

Lajčak je objasnio da BiH ne može biti talac Kosova.

"Bilo kakvi incidenti, čak i manji, bili bi kontraproduktivni. Očekujem od policije da drži pod kontrolom bezbednosnu situaciju, a od političara da rade na održavanju mirnog stanja", rekao je Lajčak.

Govoreći o mogućnosti održavanja referenduma u Republici Srpskoj, Lajčak je rekao da Ustav BiH ne predviđa mogućnost referenduma, i bilo kakva priča o tome je, jednostavno, protivustavna.

"Neodgovorni pojedinci pokušavaju da povežu Kosovo i BiH. Odbacujem takve pozive", rekao je Lajčak.

On je rekao da "BiH nije otvoreno pitanje i da očekuje od vodećih političkih lidera i Narodne skupštine RS da rade i deluju na način koji je u skladu sa Ustavom i Dejtonskim sporazumom".

"Pozivanje na Povelju UN nema uporišta: pravo na samoopredeljenje ne znači pravo na otcepljenje, kako to neki žele da tumače", rekao je Lajčak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: