Prosveta: Neradno zbog mitinga

Ministarstvo prosvete odlučilo je da - zbog mitinga za Kosovo - u svim školama u Srbiji bude neradni dan.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 21.02.2008.

07:35

Default images

Na taj način bi, kako je saopšteno, i nastavnici mogli da se priključe protestu. Sindikati prosvete saglasni su u tome da njihovim đacima nije mesto na ulici. Predsednik Samostalnog sindikata obrazovanja Branislav Pavlović misli da đake ne treba organizovano voditi. U Uniji sindikata prosvetnih radnika šokirani su činjenicom da Ministarstvo prosvete određuje neradni dan zbog mitinga za Kosovo.

Predsednik tog sindikata Leonardo Erdelji za B92 kaže da oni ni svoje članstvo, ni đake, neće pozivati na protest, ali da to ne mogu ni da zabrane.

"Mi nećemo da ulazimo u politiku. Ministarstvo je odgovorno za prosvetu, prema tome, valjda znaju šta rade. Ali, očigledno je da će u Srbiji postojati dve strane, jer nas opet neko deli na patriote i izdajnike. Mi smo samo skrenuli pažnju našim članovima da paze na svoju decu. Da, ako deca već izađu da daju podršku, i ako naši članovi izađu, da se ponašaju normalno i kulturno, kako dolikuje prosvetnim radnicima", rekao je Erdelji.

Ministarstvo prosvete za sada je jedino koje je zbog sutrašnjeg mitinga za Kosovo odredilo neradni dan.

Teofilović: Sprečite zloupotrebu dece

Vojvođanski ombudsman Petar Teofilović apelovao je da se spreči zloupotrebu dece u protestima koji se organizuju širom Srbije povodom jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova.

"U duhu Konvencije UN o pravima deteta, ukazujem i na moralnu i zakonsku obavezu odraslih, kako roditelja, tako i institucija koje se bave obrazovanjem, vaspitanjem, razvojem i zaštitom dece, da spreče zloupotrebu dece i ugrožavanje njihove lične i opšte bezbednosti", navedeno je u saopštenju pokrajinskog ombudsmana.

Teofilović je apelovao na institucije i odrasle da "učine sve što je u njihovoj nadležnosti i moći kako bi se sprečilo kršenje prava dece, posebno njihove bezbednosti i razvoja".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: