Održan miting "Kosovo je Srbija"

Ispred Doma narodne skupštine održan miting "Kosovo je Srbija", a nakon njega i moleban za Kosovo u i ispred Hrama svetog Save.

Izvor: B92

Četvrtak, 21.02.2008.

07:06

Default images

Na platou ispred Hrama skupio se veliki broj ljudi koji su palili sveće, okolne ulice su takođe bile ispunjene građanima. Moleban za Kosovo služio je vladika crnogorsko-primorski Amfilohije, a prisustvovali su premijer Srbije Vojislav Koštunica, predsednici SRS-a i SPS-a Tomislav Nikolić i Ivica Dačić, brojni ministri u Vladi Srbije, premijer Republike Srpske Milorad Dodik i drugi.

Na mitingu koji se pre molebana održao na platou ispred Doma narodne skupštine, prvi od govornika pred nekoliko stotina hiljada građana Srbije bio je predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica.

"Ima li nekog među nama ko nije sa Kosova? Ima li nekog među nama ko misli da Kosovo nije njegovo?", počeo je svoj govor Koštunica. Premijer Srbije je rekao da "silnici žele da se odreknemo srpstva, porekla, Kosova, predaka i istorije."

"Ako priznamo da nismo Srbi, obećavaju da će nam, kao narodu bez pamćenja i bez porekla, biti bolje“, smatra Koštunica.
(Beta)
On je kazao da Srbija sve međunarodne obaveze ispunila i da zato ne treba pristati na "nedostojnu trgovinu“.

"Koji smo to Božji, ljudski ili evropski zakon prekršili? Koji to dogovor nismo poštovali?", zapitao se Koštunica.

On je kazao da "svetski silnici" kažu da to nije dovoljno.

"Biće dovoljno, poručuju oni, kad vi Srbi pristanete da budete poniženi. Kad potpišete svoje poniženje“, rekao Koštunica. On je naveo da se Srbija kao država ne odriče svog mesta u svetu.

"Ali, mi tražimo da do takvog mesta i naše budućnosti dođemo pod istim uslovima kao svi ostali narodi i sve države na svetu. To je pravda! Takvo je međunarodno pravo! To je 21 vek. Sve drugo je sila“, rekao je Koštunica.

Država Srbija je poništila i poništiće svaki akt ilegalne, lažne države, silom stvorene na teritoriji Srbije, kazao je Koštunica.

On je napomenuo da Srbija u svojoj borbi nije sama.

"Srpski narod neće zaboraviti prijateljstvo i principijelnu podršku koju je predsednik Putin, na čelu Rusije, pružio Srbiji. Nećemo zaboraviti ni podršku svih država koje se protive urušavanju postojećeg međunarodnog poretka“, rekao je Koštunica.

Inače, pre i nakon mitinga je došlo do žestokih sukoba policije i huligana koji napadaju ambasade na ulicama Beograda, praćeni pljačkama, o čemu možete čitati u posebnoj vesti.

Nikolić: Svi u srcu nosimo Kosovo

Zamenik predsednika Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić poručio je da će Srbija sačuvati svako svoje dete na Kosovu, svaki pedalj svoje teritorije, jer ne bude li Kosova neće biti ni Srbije.

On je okupljenima obećao da se neće smiriti dok Kosovo ne bude pod kontrolom Srbije.

Nikolić je rekao da je ovo najveći miting koji je Srbija ikada videla, dodajući "danas smo svi isti, danas nema razlike, svi u srcu nosimo samo Kosovo".

Govorili i Dodik, Bodiroga, Đoković, Kusturica...

Učesnicima današnjeg mitinga obratio se i premijer Republike Srpske Milorad Dodik, za vreme čijeg govora su se čuli i zvižduci.

On je na mitingu ispred Doma Narodne skupštine u Beogradu poručio "da voli Srbiju koja je dostojanstvena i koja zna šta hoće".

"A ova Srbija želi da Kosovo ostane u Srbiji", kazao je on.

"Republika Srpska zna svoj put. Ona voli Srbiju. Samo stabilna i jaka Srbija pomaže Republici Srpskoj i samo jaka Republika Srpska pomaže Srbiji", istakao je Dodik.

"Srbija je naša otadžbina, iako živimo u Bosni i Hercegovini", naglasio je Dodik.

Građanima su se obratili i rektori prištinskog i beogradskog univerziteta Zdravko Vitošević i Branko Kovačević, kao i predsednici srpskih stranaka u Crnoj Gori - Andrija Mandić i Predrag Popović.

Domaćoj i svetskoj javnosti obratili su se i režiser Emir Kusturica, košarkaš Dejan Bodiroga, a video-linkom se obratio i teniser Novak Đoković, koji se nalazi van zemlje.

Amfilohije: Svi smo Kosovci

"U presudnom trenutku ovde smo da potvrdimo ko smo i šta smo. Mi smo svi Kosovci. Kolevka naša i našeg naroda i mesto našeg rođenja je Kosovo i Metohija", rekao je vladika crnogorsko-primorski Amfilohije.

Vladika Amfilohije je, u besedi nakon molebana, rekao da ono što se danas događa sa Kosovom može da se događa samo u vremenima tiranija i okupacija.

"Kosovo jeste jedinstveni slučaj, ali je jedinstveni po onome što rade sa njim moćnici ovog sveta na početku 21. veka", naveo je Amfilohije.

LDP i G17 plus: Nikolić ne govori u naše ime

Liberalno-demokratska partija odbacila je danas ranije da će u njeno ime na današnjem protestnom mitingu u Beogradu govori zamenik predsednika Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić, koji je, prema nekim najavama, trebalo da govori u ime parlamentarnih stranaka.

"Tomislav Nikolić je poslednja osoba koja danas ima pravo da govori u ime svih parlamentarnih stranaka, jer je upravo njegova politika i oduzela pravo Srbiji da upravlja Kosovom", navodi se u saopštenju LDP-a.

Ta stranka ocenjuje da su "nastavljač te nerazumne politike, (srpski premijer Vojislav) Koštunica, i njegov pomagač (predsednik Srbije Boris) Tadić, sa svoje strane ugrozili pravo kosovskih Srba da tamo žive".

Prema oceni LDP-a, Nikolić nema pravo da govori u ime parlamentarnih stranaka jer ga Skupština Srbije nije ovlastila da tako nešto učini.

Zamenik predsednika Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić ne može i nikada neće moći da na mitingu "Kosovo je Srbija" govori u ime G17 plus, rečeno je danas ranije agenciji Beta u toj stranci.

Mitingu "Kosovo je Srbija" nije prisustvovao ni Zaharije Trnavčević, poznati novinar i član GO DS-a.

U protestnom pismu koje je uputio Srpskoj radikalnoj stranci, Trnavčević je naveo da neće doći, jer smatra da su radikali "moralno i politički nekvalifikovani da danas vode borbu za spas Kosova".

"Neću doći na narodni zbor, u znak protesta zbog vašeg učešća u vladi Mirka Marjanovića i SPS-a, pre deset godina, kada ste svojom politikom doprineli da Srbija izgubi suverenitet nad Kosovom", navodi se u pismu Trnavčevića Srpskoj radikalnoj stranci.

Zaharije Trnavčević gostovao je u emisiji Poligraf, koja se na TV B92 emitovala u 19 sati.

Građani iz unutrašnjosti na protestu

Na protestnom skupu "Kosovo je Srbija" je danas učestvovalo i više hiljada Novosađana, koje u Beograd organizovano prevozi desetine autobusa i vozovi Železnica Srbije.

Besplatan prevoz učesnika mitinga protiv nezavisnosti Kosova obezbedili su gradska uprava Novog Sada, Sindikat saobraćaja i veza Vojvodine, Savez studenata, političke stranke i druge organizacije. Gradske službe Novog Sada radile su skraćeno.

Iz Niša su odlazak na miting organizovale DSS i Nova Srbija, kao i članovi i simpatizeri Srpske radikalne stranke.

I radnici elektrana na Kosovu koji su angazovani u Nišu i njihove kolege iz niške Elektrodistribucije krenuli su organizovano na miting u Beograd.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

379 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: