Dinkić: Četiri tačke Akcionog plana

Ministar Mlađan Dinkić obrazložio je danas, pred predstavnicima Srba sa Kosova, Akcioni plan Ministarstva ekonomije.

Izvor: B92

Sreda, 20.02.2008.

17:18

Default images

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić izjavio je danas u Zvečanu da Akcioni plan Vlade Srbije, u nadležnostima za njegovo ministarstvo, predviđa uspostavljanje punog ekonomskog suvereniteta države nad srpskim sredinama na Kosovu.

Dinkić je, u razgovoru sa predsednicima opština severnog Kosova, načelnicima okruga i Vladinim koordinatorima za srpske enklave, precizirao da ekonomski deo Akcionog plana ima četiri tačke, u čijoj osnovi su privredni razvoj i otvaranje novih radnih mesta, kako bi se Srbima u Pokrajini omogućilo da tamo ostvare egzistenciju.

On je rekao da prva tačka tog plana podrazumeva uvođenje u ekonomski sistem Srbije svih društvenih preduzeća Kosova.

Subvencije društvenim preduzećima od marta ove godine biće redovne, najavio je Dinkić i objasnio da je u narednom periodu jedan od ciljeva da Agencija za privatizaciju sprovodi procese vlasničke transformacije društvenih preduzeća na Kosovu.

Prema njegovim rečima, razvoj poljoprivrede i privatnog preduzetništva predstavljaju drugu tačku Akcionog plana, kojoj je cilj da se u tim oblastima stvore uslovi za privredni razvoj i novo zapošljavanje.

Dinkić je najavio i hitnu primenu dva programa - organizovanje javnih radova na svim područjima gde žive Srbi, kao i podsticanje programa samozapošljavanja na Kosovu.

Generalni razvoj preduzetništva na Kosovu predstavlja treću tačku Akcionog plana, naveo je Dinkić i najavio otvaranje regionalne kancelarije Agencije za regionalni razvoj u severnom delu Kosovske Mitrovice, kao i njene ekspoziture u Kosovskom pomoravlju.

Dinkić je rekao i da će za preduzetnike na Kosovu biti obezbeđeno kreditiranje iz posebnog dela budžeta Srbije, a sredstva će se dodeljivati pod najpovoljnijim uslovima, i precizirao da će se krediti za početnike u biznisu, bez hipoteke, dodeljivati u vrednosti do 15.000 evra.

Krediti za postojeće zanatske radnje biće dodeljivani u istom iznosu i pod istim uslovima, najavio je Dinkić i objasnio da su za postojeća mala i srednja preduzeća predviđeni krediti do 30.000 evra, za koje će zainteresovani morati da do polovine iznosa pokriju hipotekom.

Dinkić je najavio da će preduzetnicima sa Kosova biti obezbeđeno učešće na sajmovima u zemlji i inostranstvu, razni programi obuke, kao i sva moguća pomoć u organizavanju privatnog biznisa.

Prema njegovim rečima, razvoj turizma takođe je predviđen Akcionim planom, u kome je posebna pažnja posvećena Opštini Štrpce.

Ministar ekonomije najavio je da će u naredne dve nedelje Vlada Srbije doneti odluku o formiranju novog preduzeća, koje će činiti Javno preduzeće "Skijališta Srbije" i firma "Ineks Intereksport", koje će preuzeti svu imovinu i upravljačka prava nad ski-centrom na Brezovici.

On je upozorio da se hitno mora rešiti problem sa snabdevanjem strujom u opštini Štrpce, izgradnjom mini hidrocentrale za to područje.

Ministarstvo ekonomije će, u saradnji sa Ministarstvom za Kosovo i Metohiju, raditi na poboljšanju lokalne infrastrukture u srpskim sredinama na Kosovu, najavio je Dinkić, precizirajući da se te aktivnosti odnose uglavnom na objekte vodovoda i kanalizacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: