Novi neredi, MUP hapsi huligane

Huligani demolirali Mekdonalds na Zelenom vencu, više izgrednika uhapšeno. Vojislav Koštunica pozvao na prekid rušilačkih nereda.

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.02.2008.

18:39

Default images

Sukobi policije i demonstranata počeli su oko 15 sati ispred zgrade Vlade Srbije, kada je policija sprečila grupu od više stotina mlađih ljudi, većinom fudbalskih navijača, da se probiju ka zgradi ambasade SAD u Ulici kneza Miloša. Demonstranti su kamenovali policiju, a potom se uputili ka centru grada, lomeći usput nekoliko izloga, saobraćajnih znakova i semafora.

Policija je intervenisala protiv izgrednika na početku Brankovog mosta, u okolini obeliska. Policija jurila huligane i u parku na novobeogradskoj strani. Prilikom hapšenja, korišćene su i palice.

U okolini Zelenog venca je 50-ak pripadnika Žandarmerije. Jake policijske snage su ispred ambasade SAD i ambasade Hrvatske u Ulici kneza Miloša.

Saobraćaj funkcioniše ka Terazijskom tunelu, ali je policijski kordon postavljen na početku Ulice kraljice Natalije. Uhapšeno je nekoliko izgrednika. Više huligana je povređeno i u međusobnim tučama.

Gosti restorana Mekdonalds u panici su pobegli kada su huligani, iz grupe od više stotina demonstranata, počeli da demoliraju restoran. Žandarmerija je reagovala nakon nekoliko minuta, izgrednici su se razbežali, a najmanje jedan huligan je uhapšen.

Demonstranti, među kojima veliki broj sa navijačkim obeležjima, krenuli su ka centru grada nakon što je policija sprečila da odu pred ambasade u Ulici kneza Miloša.

Kordon policije u Ulici kneza Miloša, ispred Ministarstva spoljnih poslova, sprečio ih je da se probiju ka ambasadama u toj centralnoj beogradskoj ulici. Demonstranti su kamenovali policiju i potom krenuli ka centru grada.

Oni su na putu ka Zelenom vencu polomili nekoliko stakala, saobraćajnih znakova i semafora.

Podsetimo, današnji sukobi su nastavak jučerašnjih nereda, o kojima možete čitati ovde.

Koštunica pozvao na prekid nasilnih protesta

Premijer Srbije Vojislav Koštunica pozvao je večeras građane da prekinu proteste koji dovode do nasilja i nereda i ocenio da se na taj način ne pomaže ni Srbiji ni naporima da se odbrani Kosovo.

"U isto vreme, pozivam sve građane na veliki mirni protest pod nazivom 'Kosovo je Srbija', koji će državne institucije i parlamentarne stranke održati u Beogradu 21. februara u 17 sati ispred Doma Narodne skupštine", navodi se u saopštenju premijera.

Dodaje se da će, nakon protesta, biti organizovana protestna šetnja do hrama svetog Save, gde će u 19 sati biti održan moleban.

"Dogovor o tom velikom i mirnom protestu postignut je na sastanku parlamentarnih stranaka - Demokratske stranke Srbije, Demokratske stranke i Srpske radikalne stranke. Moramo na najbolji način braniti Srbiju i Kosovo", naveo je Koštunica.

Šetali i studenti, međusobni sukobi na Slaviji

Više hiljada studenata i građana (prethodno okupljenih na Trgu Republike), s druge strane, učestvovalo je u protestnoj šetnji do hrama svetog Save, gde je u 17 sati održan moleban za srpski narod na Kosovu.

Za saobraćaj su zatvorene centralne gradske ulice - Vasina, Dečanska, Kolarčeva, Terazije, Kralja Milana i Bulevar oslobođenja do hrama. Bulevar su zatvorili taksisti koji su se na taj način priključili demonstrantima.

Jedna grupa se izdvojila iz povorke i kamenovala već polupane izloge restorana Mekdonalds na Slaviji, kod kojeg nije bilo policije.

Neki od učesnika nastoje da zaustave grupu koja je bacila kamene kocke na prozore Mekdonaldsa.

Neposredno pred dolazak na Slaviju, na čelu kolone dogodila se manja tuča.

Jedna grupa je skandirala "Ubi', zakolji, da Šiptar ne postoji", a učesnici i organizatori protesta megafonom su pozivali okupljene da skandiraju Srbiji.

Ka zgradi ambasade Turske, na uglu Krunske i Kneza Miloša, prethodno je bačeno dvadesetak kamenica i jedna baklja. Kamenje su bacali učesnici protesta koji su se izdavajali iz kolone. Na zgradi se nije moglo uočiti da li je pričinjena šteta.

Policije nije bilo, ali je reagovalo obezbeđenje kolone koje je stalo ispred zgrade.

Posle pet minuta, kada je kolona već prošla pored zgrade, stigla je i policija.

Pre polaska u šetnju, okupljenima na Trgu Republike u Beogradu obratili su se Bora Đorđević i Olivera Katarina.

Na čelu kolone demonstranti nose transparente "Ostaće naše", "KOSMET je svet" i "Vostani Serbije".

Protest je počeo oko podneva na Pravnom fakultetu, u organizaciji Studenstkog parlamenta, i nastavio se na platou ispred Filozofskog fakuleta. Nakon toga se studentska kolona spojila sa građanima koji su protestovali na Trgu Republike, u organizaciji Aktivnog centra.

Jake snage Žandarmerije kod Doma skupštine

Jake snage Žandarmerije MUP-a Srbije rasporedile su se večeras oko 17 sati ispred Doma Narodne skupštine, gde je za 20 sati zakazana sednica Skupštine Srbije na kojoj će se razmatrati Vladina odluka o poništenju nezavisnosti Kosova.

Reporter agencije Beta video je najmanje tri autobusa i desetak džipova sa pripadnicima te specijalne policijske jedinice.

EU osuđuje nasilje u Beogradu

Evropska unija osudila je nasilje usmereno protiv slovenačke ambasade u Beogradu i pozvale srpske vlasti da obezbede bezbednost državljana Evropske unije u Srbiji.

Evropska unija je danas pozvala i Beograd i Prištinu da se uzdrže od izjava ili činjenja koja bi mogla da ugroze bezbednost u regiji, prenose slovenački mediji iz Brisela.

Ministri spoljnih poslova EU osudili su nedavne akte nasilja u Beogradu, Kosovskoj Mitrovici i drugim krajevima, a naročito nasilne akte protiv stranih ambasada, pozvavši nadležne vlasti u Srbiji da obezbede bezbednost državljana EU i njihove imovine.

"Ne možemo da najavimo događaje ubuduće, ali bih želeo da sličnih incidenata ne bude. Žao nam je zbog toga šta se desilo u ambasadi u Beogradu", izjavio je šef slovenačke diplomatije i predsednik Saveta za opšte i spoljne poslove EU, prenose slovenački mediji.

Rupel je dodao i da je svom kolegi, ministru Vuku Jeremiću, rekao da je pogrešno što neki političari upravo pozivaju na uznemiravanje i nerede jer je njihova dužnost da smiruju situaciju.

Lažna uzbuna u Merkatoru

U tržnom centru Merkator u Novom Beogradu policija je posle detaljnih pretraga utvrdila da je dojava o postavljenoj bombi lažna i objekat je oko 18 sati ponovo pušten u rad, izjavila je Tanjugu predstavnica kompanije Sanja Šegrt.

Posle dojave o postavljenoj bombi, oko 16 časova, usledila je u evakuacija zaposlenih i kupaca u kompleksu trgovinskog centra Merkator.

"Navijači" demolirali sedište LDP-a u Nišu

Najmanje jedan pripadnik Žandarmerije je povređen u sukobu sa demonstrantima u Nisu, a nekoliko huligana je privedeno. Oko hiljadu, uglavnom mladih ljudi, protestovalo je ulicama Niša zbog jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova.

Demonstranti, među kojima je bilo fudbalskih huligana, ali i puno srednjoškolaca, sukobili su se sa žandarmerijom u blizini tržnog centra Merkator u Nišu.

Žandarmerija je napravila kordon ispred mosta na Gabravočkoj reci kako bi sprečila demonstrante da dođu do Merkatora, koji još nije otvoren.

Demonstranti su pripadnike Žandarmerije gađali kamenicama, metalnim predmetima, kantama, cepanicama i bacali na njih zapaljene baklje. Tom prilikom povređen je jedan pripadnik Žandarmerije, a najmanje dvojica huligana su privedena. Policija je uspela da potisne demonstrante, koji su nakon toga u manjim grupama otišli prema centru grada.

Pre toga, tokom protestne setnje, grupa huligana razbila je vrata i prozore sedišta gradskog odbora Liberalno-demokratske partije, koje se nalazi u neposrednoj blizini niškog SUP-a.

Demonstranti su napadali i televizijske ekipe i nisu im dozvoljavali da snimaju.

Inače, demonstracije, koje su organizovali učesnici rata 1999. godine, počele su mirno na centralnom gradskom trgu. Ali, ubrzo su se okupili navijači. Oni su zapalili američku zastavu i na zgradi C marketa istakli parolu "Kosovski junaci krenite svi".

Policija je sve vreme obezbeđivala nišku džamiju i Mekdonalds, koji je još u toku popodneva zatvoren.

Neredi i u Somboru i Subotici

Grupa od oko 200 mladića protestovala je večeras ispred kafe poslastičarnice "Makijato" u centru Sombora, čiji je vlasnik Albanac, i na objekat bacila suzavac i nekoliko petardi.

U incidentu nije bilo povređenih niti je načinjena materijalna šteta. Prisutni policajci, kako je agenciji Beta rečeno u poslastičarnici, konstatovali su da je došlo do napada.

Mladići su uzvikivali "Kosovo je srce Srbije" i "Ovo je Srbija".

Nakon toga, mladići su se uputili ka pekari "Dva brata", u naselju Nova Selenča, uz pratnju policije.

Na taj objekat, koji je bio zatvoren, bačeno je nekoliko petard, ali nije bilo štete. Ulaz ispred pekare branila je policija.

Istvremeno, grupa od nekoliko stotina subotičkih srednjoškolaca porotestovala je večeras u centru grada uzvikujući šovinističke parole protiv albanske, hrvatske i mađarske nacionalne zajednice.

Grupa mladića ponovo je, demonstrirajući protiv nezavisnosti Kosova, razbila izlog Mekdonaldsovog restorana, a kamenicama je gađana i džamija na Kelebiji.

Tokom nereda napadnuti su i snimatelj jedne lokalne televizije i fotograf subotičkih novina, koji su dobili udarce u glavu, a kamenicom je pogođen jedan policajac.

U grupi srednjoškolaca primećeni su i navijači fudbalskog kluba Spartak, a tokom šetnje demonstranti su se zadržavali pred konzulatima Hrvatske i Mađarske.

Iako nije bilo jasnih oznaka iz kojih su škola mladići koji su protestovali nekolicina ih se izjasnila da su učenici Tehničke škole.

Tokom protestne šetnje su ispred pekare "Proleće" u Zmaj-Jovinoj ulici uzvikivali antialbanske parole, a kasnije na džamiju bacali kamenice, vređali Albance i pevali četničke pesme.

Protest je pratila grupa od nekoliko desetina policajaca, koji su uglavnom posmatrali nerede.

Posle razbijanja izloga na restoranu Mekdonalds, policija je postavila kordon, a demonstranti su se podelili u dve grupe i krenuli u različitim pravcima.

Policija zaustavila demonstrante u Banjaluci

Jak kordon policije zaustavio je grupu od oko hiljadu studenata i đaka koji su sa banjalučkog Trga Krajine krenuli ka kancelariji ambasade SAD u Banjaluci, protestujući zbog jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova.

Studenti su pre toga na gradskom trgu zapalili zastavu Evropske unije.

Oni nose srpske zastave i uzvikuju "Kosovo je srce Srbije".

Oko hiljadu studenata krenulo je danas oko 12 sati iz studentskog doma u Banjaluci u protestnu šetnju prema Trgu Krajine, u znak protesta zbog proglašavanja nezavisnosti Kosova.

Oni nose srpske zastave i transparente na kojima piše: "Kosovo je pečat srpstva", "1389. jednako 2008.", "Studenti u Kosovskoj Mitrovici s vama smo", "Zar su samo studenti protiv".

U centru Banjaluke blokiran je saobraćaj, a na ulicama je povećan broj policajaca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

69 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: