Sukobi huligana sa policijom

U jučerašnjim sukobima policije i huligana u Beogradu, nakon proglašenja nezavisnosti Kosova, povređeno oko 50 osoba.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 18.02.2008.

07:17

Default images

Više od 6 sati nekoliko stotina huligana pravilo je juče nerede oko ambasada i predstavništava stranih firmi. U Urgentni centar tokom večeri primljeno je 47 povređenih policajaca i civila, rekao je za B92 direktor Urgentnog centra Branislav Stefanović. "Kod povređenih je reč o lakšim telesnim povredama, osim u slučaju Miloša Zoranovića, koji je zadržan na lečenju zbog težih povreda glave", rekao je on.



Najozbiljniji sukob izbio je ispred američke ambasade. Nekoliko stotina huligana prvo je provociralo policiju, koja je opkolila ambasadu, da bi ubrzo poletele kamenice.

U jednom trenutku, nekoliko demonstranata probilo je kordon policije i nogama pokušalo da razvali prozore ambasade, bacajući kamenice i baklje ka zgradi ambasade. Policija je, posle intervencije, počela da potiskuje demonstrante duž Ulice kneza Miloša.

U povlačenju, demonstranti su bacali kamenje i upaljene baklje na policiju, takozvane petarde dinamitare, čupali saobraćajne znakove, lomili semafore i automobile.

Policijske snage štitile su i zgradu Vlade Srbije.

Jedna grupa napala je automobil brazilskog ambasadora, koji se u tom trenutku nalazio na sastanku u Vladi Srbije.

Policija je, posle nekoliko sati, uspela da rastera demonstrante koji su se u manjim grupama uputili prema centru grada.

Huligani su prvo krenuli ka džamiji na Dorćolu, ali kako je tamo bio postavljen kordon, odustali su.

Izbacili su nekoliko kontejnera kako bi blokirali ulice.

Veća grupa huligana kretala se pored Skupštine Srbije i Doma Narodne skupštine.

Prolazeći Ulicom kralja Milana demonstranti su lomili semafore, a razbijen je i Mekdonaldsov restoran na Terazijama, da bi nešto kasnije na taj restoran bacili i Molotovljev koktel.

Nastradao je i Mekdonalds na Slaviji.

Na Terazijama, huligani su izvaljivali i žardinjere.

Jedna grupa huligana napala je i slovenačku ambasadu.

Na ambasadi su polupani gotovo svi prozori, razvaljena vrata.

Ka zgradi su letele kamenice i stolice.

Kordon policije uspeo je da odbije huligane od zgrade ambasade.

Demonstranti pred slovenačkom ambasadom, ranije danas, izdvojili su se iz grupe koja je demonstrirala pred ambasadom SAD.

Poslednji sukobi dogodili su se kada su huligani krenuli ka ambasadi Albanije u Beogradu.

Zašto nije bilo hapšenja huligana

Slike divljanja sa ulica posle proglašenja nezavisnosti Kosova su obišle svet. Prebijanje pripadnika organa reda, polomljena stakla na američkoj ambasadi, pokušaj nasilnog ulaska u slovenačku ambasadu, polomljena stakla na Mekdonaldsu, polupani prozori na prodavnicama, razbijene trafike glavnog grada rezultat su tzv. odbrane Kosova.

Policija, bar zvanično, nije saopštila da je privela bilo koga ko je sinoć pravio nerede. Sindikat policije ukazao je da policija nije dobro reagovala i da su morali da intervenišu i spreče nasilje na ulicama, a stručnjaci kažu da je zaista začuđujuće da komanda policije ne naredi svojim ljudima da reaguju posle 6 sati nereda, već da trpe kamenice.

Sinoćna reakcija policije, po oceni analalitičara Bogoljuba Milosavljevića, ipak, nije bila zadovoljavajuća.

"Policija je prvo puštala da oni iskale bes zbog situacije i kao da nije htela da ih u tome sprečava, onda kada su se ovi ohrabrili, čini mi se kao da je policija izgubila kontrolu", rekao je Milosavljević.

Obračun s političkim neistomišljenicima

Neredi su tokom večeri prerasli u obračunavanje s političkim neistomišljenicima, ali i sa njihovim porodicama.

Grupa huligana je posle razbijanja stakala na prostorijama Liberalno-demokratske partije, pokušala da dođe i do stana u kome s porodicom živi lider te partije Čedomir Jovanović.

Ispred zgrade u kojoj Jovanović živi sa suprugom i dvoje dece, huligani su se sukobili s policijom, prevrnuli i uništili policijski automobil koji je tu bio parkiran.

Čedomir Jovanović za B92 kaže da je njegova porodica noćas podelila sudbinu drugih Beograđana koji su nemo posmatrali tužan kraj jedne nenormalne politike.

"Ja sam radio tokom čitave noći, zajedno s drugim ljudima iz stranke. Prvo su napadnute prostorije Predsedništva LDP-a, potom centralna kancelarija partije, da bi se to veče lude politike i nasilja završilo pred ulazom zgrade u kojoj ja živim, u sukobu policije i huligana koji su pokušali da uđu u zgradu", rekao je Jovanović.

On kaže da je najvažnije postaviti pitanje odgovornosti vlasti u zemlji, jer su znali šta će se desiti kada 17. februara bude jednostrano proglašena nezavisnost Kosova.

"Za to moraju odgovarati, ali ne policajci na ulici, koji su stradali u većem broju od huligana, koji su učinili sve kako bi se to nasilje zaustavilo, već oni koji su to svojim političkim potezima potpuno legalizovali. Jučerašnji nastup Vojislava Koštunice, nemoć predsednika Republike, nepostojanje gradskih vlasti u Beogradu, Novom Sadu, nefunkcionisanje nijedne institucije i ćutanje pred onim što se dešavalo tokom čitavog dana i noći, moraju dobiti svoje jasne odgovore. Ja nisam iznenađen tim što se juče desilo, očekujem još incidenata, ali sam siguran da su to poslednji trzaji jedne propale politike", smatra Jovanović.

Lider LDP-a kaže da pamti kako je takva politika poslednjih decenija gazila tenkovima i ostavljala spaljene gradove, a da danas njeni predstavnici svojim uspehom nazivaju napad na Mekdonalds, nečiju stranku ili stan u kome živi s porodicom.

Grad Beograd osudio nerede

Gradsko veće Beograda osudilo je danas na vanrednoj sednici "vandalsko ponašanje grupe huligana" koji su demonstrirajući protiv jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova napadali pripadnike policije i uništavali grad.

U saopštenju Gradske uprave grada Beograda navodi se da rušilačkim ponašanjem i uništavanjem prestonice ne može da se pošalje poruka o dubokoj "nepravdi koja je učinjena Srbiji".

Gradsko veće pozvalo je "sve Beograđane i goste Beograda da sačuvaju mir i ne reaguju na provokacije".

"Srpski narod i njegove intrese niko drugi neće poštovati ukoliko to ne učinimo sami. Tu poruku su na najbolji način juče poslali naši sunarodnici sa Kosova i Metohije, koji su mirnim demonstracijama svetu pokazali da su dostojanstvo i argumenti jedini način borbe protiv sile i nasilja", navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, ljubav prema otadžbini treba da se pokaže na radnom mestu, u porodici, ali i na ulicama grada.

G17 plus: Kosovo se ne brani demoliranjem

Kosovo i Metohija ne brani se besmislenim vandalizmom i rušenjem gradova, već upornim nastavkom diplomatske borbe za poništenje samoproglašene nezavisnosti Pokrajine i konkretnom pomoći srpskom narodu koji tamo živi, saopštila je danas stranka G17 plus.

Ta partija je osudila sinoćno huliganstvo na ulicama gradova Srbije.

Bes, ogorčenost i razočaranje srpskih građana zbog proglašenja nezavisnosti Kosova i Metohije su razumljivi, ali to nezadovoljstvo ne sme se iskazivati demoliranjem izloga, prevrtanjem kontejnera, lomljenjem saobraćajne signalizacije, kamenovanjem ambasada ili uništavanjem prostorija parlamentarnih stranaka, navodi ta stranka u saopštenju.

G17 plus upozorava da se napadima na građane, imovinu, novinare, stranke i ambasade, pored ugrožavanja bezbednost svih građana Srbije i pričinjavanja velike materijalne štete, šalje loša slika u svet i otežava diplomatska pozicija države.

"Nijedan građanin ne sme da se oseti ugroženim"

Iz kabineta zaštitnika građana saopšteno je danas da se ne sme dozvoliti da se iko, a posebno stranci i pripadnici nacionalnih, verskih i drugih manjina, osete ugroženim u Srbiji, u vreme kada državni organi upotrebljavaju sva pravna i politička sredstva da zadrže teritorijalni integritet Srbije, a građani javno izražavaju nezadovoljstvo zbog pokušaja odvajanja dela njene teritorije.

"Pojedinci koji nasilništvom skreću pažnju na sebe, ne smeju ugroziti bilo koga, niti ometati građane koji žele dostojanstveno da izraze svoj javni protest", navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da je nasilje koje se sinoć dogodilo u nekim gradovima u Srbiji neprihvatljivo je sa stanovišta zaštite ljudskih prava, javnog reda i mira i interesa građana Republike Srbije.

Neophodno je da nadležni državni organi efikasnije garantuju bezbednost, imovinu i druga prava svih građana, bez izuzetaka, u skladu s opredeljenjem Srbije da osigura vladavinu prava i štiti i razvija ljudska i manjinska prava, što se zahteva i od privremenih institucija na Kosovu i Metohiji, navodi se u saopštenju iz kabineta ombudsmana.

Dan posle: Građani šokirani

Jutro u Beogradu je mirno. Posledice nemira i dalje su vidljive, a Beograđani koji su sinoć, iz svojih domova, posmatrali šta se događalo uglavnom su šokirani.

Pogledajte anketu s tim u vezi, snimljenu na beogradskim ulicama.

NUNS, UNS i SNS osudili napade na novinarske ekipe

Udruženje novinara Srbije (UNS) i Sindikat novinara Srbije (SNS) osudili su danas napade huligana na novinarske ekipe koje su izveštavale iz Beograda, oštetivši im opremu i ugrozivši ljudske živote. Incidente je osudilo i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

UNS i SNS zahtevaju da vinovnici tih napada budu kažnjeni. Kako se navodi u saopštenju, UNS i SNS pozivaju sve organizatore
protestnih skupova da stvore uslove za rad domaćim i stranim novinarima.

"UNS i SNS traže od UNMIK-a i kosovske policije da utvrde ko je oštetio vozilo TV Most iz Zvečana, čija je ekipa izveštavala iz Prištine", navodi se u saopštenju.

NUNS je najoštrije danas osudio nasilničko divljanje ulicama Beograda i Novog Sada nakon jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova i Metohije.

"Sinoćnjim rušenjem i paljenjem stranih ambasada, trgovina, restorana i drugih objekata u našim najvećim gradovima, huligani su jedan od najtežih dana u novijoj istoriji Srbije pokušali da pretvore u haos, šaljući svetu veoma ružne poruke", ocenjeno je u saopštenju NUNS-a.

Podsetimo, novinarskim ekipama bilo je gotovo nemoguće da rade jer su huligani napadali sve izveštače koji su imali kameru.

Na našu ekipu demonstranti su bacali kamenje, napadnute su ekipe RTS-a, Palme plus i hrvatskog RTL-a.

Kako saznajemo, na Trgu Republike polomljena je i oprema ekipe Studija B. Grupe su na kraju razbijene suzavcem.

Neredi i u Novom Sadu i Subotici

U Novom Sadu sinoć su završene demonstracije više stotina fudbalskih navijača, bez povređenih, ali uz materijalnu štetu.

Polomljeno je nekoliko izloga i dva vozila. U demonstracijama u drugim mestima u Srbiji nije bilo sukoba s policijom.



Dva stakla na izlogu Mekdonaldsovog restorana u Subotici razbijena su kasno sinoć, a u Policijskoj upravi je rečeno da počinioci nisu poznati.

U subotičkoj policijskoj upravi još je rečeno da su stakla na izlogu restorana koji se nalazi u zgradi Gradske kuće, najverovatnije, polupali maloletni mladići i da drugih incidenata u gradu nije bilo.

Razbijeni izlozi na lokalima u Kikindi

U centru Kikinde jutros su razbijeni izlozi na četiri lokala, od kojih su tri u vlasništvu lica albanske nacionalnosti.

Kako je potvrđeno u Policijskoj upravi Kikinda, nepoznati počinioci razbili su izloge na tri poslastičarnice koje se nalaze na Trgu srpskih dobrovoljaca u Svetosavskoj i Nemanjinoj ulici.

Razbijen je i izlog knjižare koja se nalazi u neposrednoj blizini poslastičarnice na Trgu, navodi se u policijskom saopštenju.

Kako se navodi, policajci rade na pronalaženju lica koja su narušila mir i apeluje se na sve građane da svojim ponašanjem pomognu "očuvanje javnog reda, stabilnim međunacionalnim odnosima u kikindskoj višenacionalnoj sredini i time doprinesu punoj zaštiti lične i imovinske sigurnosti građana".

U Subotici polomljeni izlozi na pet lokala

Subotička policijska uprava saopštila je da su tokom noći polupani izlozi na pet lokala u gradu.

U saopštenju, međutim, nije navedeno o kojim lokalima je reč, a kako Beta nezvanično saznaje, stradali su izlozi na restoranu Mekdonalds i četiri privatne pekare koje su u vlasništvu Albanaca.

Policija je još saopštila da je privedena jedna osoba koja je zatečena na licu mesta i da je protiv nje podneta prekršajna prijava zbog remećenja javnog reda i mira.

Vlasniku lokala ustupljeni su podaci o počiniocu kako bi mogao da podnese privatnu krivičnu tužbu.

Policija i dalje radi na razotkrivanju počinilaca, a tokom dana obavljen je niz informativnih razgovora.

Kamenovana katolička crkva u Smederevu

Smederevska policija podnela je danas krivične prijave protiv dvojice mladića iz tog grada, zbog sumnje da su kamenovali katoličku crkvu rođenja Jovana Krstitelja.

Prijave su podnete Opštinskom javnom tužilaštvu protiv M.S. (21) i M. M. (20), koje je policijski pozornik Slobodan Čelik noćas oko 3.15 zatekao na delu.

Mladići su na crkvu bacili betonski kamen i razbili vitražno staklo na ulaznim vratima, a onda su videli policajca i počeli da beže.

Policijska patrola presrela je i uhapsila dvojicu počinilaca, dok je treći učesnik incidenta, maloletni I.D. (17), uspeo da pobegne.

I.D. se sklonio u obližnju pekaru, gde je naručio kolače. Međutim, odbio je da ih plati pa su radnici pozvali policiju.

Katolička crkva u Smederevu noćas je kamenovana peti put.

Svaki put na meti je bilo unikatni vitraž na ulazu, delo akademskog slikara, jezuite Marka Rupnika, koji je 2000. dobio Prešernovu nagradu za mozaik u ličnoj papinoj kapeli.

Crkva rođenja Jovana Krstitelja podignuta je na mestu gde je postojala istoimena katolička crkva srušena u eksploziji 5. juna 1945, kada je u gradu ostalo neoštećeno pedesetak kuća.

U Smederevu je nekoliko puta kamenovana i Adventistička hrišćanska crkva.

Molotovljevim koktelom na pekaru

Na pekaru u novobeogradskom bloku 61, čiji je vlasnik Albanac, noćas oko 2.30 bačen je Molotovljev koktel. Napadu su prethodile pretnje petorice maskiranih muškaraca, rekao je za B92 vlasnik pekare Jah Čočaj.

"Došli su njih petorica, maskirani, i upozorili me da zatvorim pekaru i da ne radim više. Nakon 15 minuta su bacili Molotovljev koktel i razbili prozor, zapalili malo pekaru. Policija je došla i izvršila uviđaj", rekao je on.

Jah Čočaj kaže da ovo nije prvi put da je dobijao ovakve pretnje i da se slična situacija događa svaki put kada se aktuelizuje pitanje Kosova.

SVM osudio nerede u gradovima u Srbiji

Savez vojvođanskih Mađara osudio je "besmislene nerede" koji su izbili samo nekoliko sati posle proglašavanja najavljivane jednostrane nezavisnosti Kosova.

"Skrećemo pažnju svima koji su svojim činjenjem ili nečinjenjem doprineli nasilju, da Srbija tako slabi međunarodni položaj i smanjuje šanse za ostvarivanje spoljnopolitičkih ciljeva", navodi se u saopštenju.

SVM je pozvao sve državne organe da u skladu sa ustavnim i zakonskim ovlašćenjima stanu na put svakom pokušaju uništavanja imovine i ugrožavanja bezbednosti građana.

SVM je pozvao lidere parlamentarnih stranaka da odmah osude te pojave, da članove i simpatizere pozivaju na smirenost i uzdržavanje od nasilja, kao i da vode politiku u institucionalnim okvirima, u cilju izbegavanja neželjenih posledica.

SVM će u okviru svojih mogućnosti dati svoj puni doprinos stabilizaciji situacije u zemlji, zaključuje se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

146 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: