U Srbiji 200 hrvatskih firmi

Na hrvatskom tržištu ima manje od deset srpskih kompanija, iako u Srbiji posluje čak oko 200 hrvatskih firmi.

Izvor: Beta

Nedelja, 17.02.2008.

11:44

Default images

Direktor Hrvatske gospodarske komore u Beogradu Goran Masnec je kazao da su srpske firme u Hrvatskoj prisutne uglavnom kroz hrvatske distributere, navodeći da to dugoročno nije dobro rešenje i da su potrebna konkretna ulaganja.

Srbija je vrlo značajano izvozno područje za Hrvatsku, ali i treća zemlja po veličini hrvatskih ulaganja, rekao je Masnec, navodeći da su hrvatske investicije u Srbiju dostigle 400 miliona dolara. On je naveo da su najveći investitori Agrokor, Nekse grupa i Lura.

Prema njegovim rečima, hrvatski investitori su najviše zainteresovani za ulaganja u prehrambenu industriju, zatim u trgovinu i u industriju nemetala.

Masnec je kazao da je prošle godine robna razmena Srbije i Hrvatske bila oko milijardu dolara, što je oko 40 odsto više nego u 2006.

"Hrvatska je u Srbiju izvezla robu vrednu 650 miliona dolara, dok je uzvoz srpske robe iznosio 350 miliona dolara, čime je zabeležne defict na strani Srbije od 300 miliona dolara, rekao je Masnec.

"Uveren sam da će ta saradnja biti sve bolja", rekao je Masnec, navodeći da očekuje da i srpska strana otvori predstavništvo svoje Privredne komore u Hrvatskoj.

Hrvatske firme najviše izvoze naftna ulja i ulja bitumenskih minerala, boce, tegle, lonci, proizvode za prevoz i pakovanja robe od plasticnih materijala, cigara, cigarilosa i cigareta.

Iz Srbije se na hrvatsko tržiszte izvoze gvožđe i čelik, obojeni metali, voće i povrće i odeća.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: