Rusija ne veruje zvaničnoj verziji

Moskva saopštila da plan SAD da obori svoj špijunski satelit može da predstavlja masku za testiranje novog svemirskog oružja.

Izvor: Beta

Nedelja, 17.02.2008.

09:35

Default images

"Prema našem mišljenju, odluka da se uništi američki satelit nije tako bezopasna kako se pokušava predstaviti. Ovo posebno zbog toga što SAD, već duže, izbegavaju pregovore o ograničavanju trke u svemirskom oružju", navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva odbrane.

Zvanična Moskva smatra da ne postoje dovoljni dokazi o tome da je odluka Vašingtona da raketom obori satelit motivisana samo time da se spreči navodno curenje otrovnih gasova u atmosferu.

Američke vlasti saopštile su u četvrtak da je predsednik Džordž Buš odlučio da avijacija raketom obori satelit težak 2.270 kilograma, nakon što su bezbednosni stručnjaci upozorili da bi pad satelita mogao da dovede do ljudskih žrtava.

Neki stručnjaci za naoružanje u SAD smatraju, međutim, da Pentagon, na taj način, ipak želi da testira spremnost svojih jedinica da sruše eventualne neprijateljske satelite u budućnosti.

To će biti prvi put od 1980-ih da vojska SAD izvodi takvu operaciju. Ni ruska vojska više od 20 godina nije imala slične aktivnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: