Serija incidenata u Beogradu

Grupe huligana izazvale nerede po Beogradu. Razbijeni prozori na ambasadi SAD, demolirana ambasada Slovenije. Ima povređenih.

Izvor: B92

Nedelja, 17.02.2008.

17:40

Default images

Na Terazijama i Slaviji demolirani restorani MekDonaldsa, demonstranti napali policiju, bačen suzavac. Razbijeni prozori na LDP-u. Napadnute su novinarske ekipe B92, Studia B, FoNeta, hrvatskog RTL-a, Palme plus i RTS-a. Povređeno najmanje 35 osoba, i policajaca i civila. Policija čuva vladine zgrade i neke ambasade. Oko ponoći, situacija u gradu je mirna, nema više sukoba, kažu iz policiji.

Oko 30 demonstranata je provalilo u ambasadu Slovenije u demoliralo je i spalilo zastave. Kako saznaje B92 u slovenačkoj ambasadi u Beogradu, večeras je oko 30 demonstranata provalilo u zgradu te ambasade i počelo da razbija prozore i nameštaj.

Nekoliko njih je uspelo da se popne na balkon ambasade, skine i zapali zastave istaknute na balkonu. Celom događaju je prisustvovala policija, koja nije reagovala, sve dok razbijanje u slovenačkoj ambasadi nije uzelo maha.
Policija odnosi povreðenog kolegu (Beta)
Na sreću, u ambasadi, u tom trenutku, nije bio niko od zaposlenih, tako da nema povređenih, saznaje B92.

Policija je, pred američkom ambasadom, potiskivala demonstrante duž Ulice kneza Miloša. U povlačenju, demonstranti su bacali kamenje, palili baklje i bacali ih na policiju, bacali takozvane petarde dinamitare, lomili semafore i automobile, dovukli nekoliko kontejnera na ulice u centru grada.

Policija je večeras uspostavila red pred ambasadama SAD i Slovenije. Nakon toga, neredi su se, nastavili u ulicama centru Beograda. Policija je na nekoliko mesta intervenisala protiv grupa demonstranata. Demonstranti su nakon sukoba sa policijom, polomili nekoliko izloga, saobraćajnih znakova, dovlačili kontejnere na kolovoz. U centru grada na više mesta raspoređene su jake policijske snage.

Policija je, nakon što je rasterala demonstrante ispred ambasade SAD, kordonima zatvorila ulicu Kneza Miloša, u blizini te ambasade.

Ranije danas, policija je na tom mestu intervenisala, odgurujući demonstrante, mahom mlade ljude i upotrebljavajući palice.
Policajci odnose povreðenog kolegu (Beta)
Do incidenata je došlo, iako su učesnici protesta najavili da će "danonoćno blokirati, ali da neće ni napadati ni gađati" zgradu ambasade, već će održavati protest pevanjem srpskih pesama.

Kordon policije potisnuo je stotinak demonstranata uz Ulicu kneza Miloša u kojoj nekoliko sati traje protest ispred ambasade SAD, a za to vreme demonstranti gađaju policajce kamenjem i metalnim šipkama.

Neposredno pre sukoba, druga grupa od stotinak demonstranata zaputila se od Ambasade SAD ka centru grada, uzvikujući pored zgrade Vlade Srbije i Skupštine Srbije pordgne parole na račun kosovskih Albanaca. Prolazeći kroz Ulicu kralja Milana demonstranti su lomili semafore i prevrtali kontejnere po ulici, a razbijen je i Mek Donaldsov restoran na Terazijama.

Iza demonstranata išla je policija koja tada nije reagovala na vandalizme.

Policija i demonstranti sukobili su se večeras oko 22 sata kod beogradske klinike "Dragiša Mišović", u rezidencijalnom kvartu Dedinje.

Incident je izbio kada su policijske snage blokirale put grupi od više stotina demonstranata na prilazu Dedinju, gde su smeštene brojne strane ambasade i rezidencije.

Učesnici protesta nosili su zastave Srbije i parole "Kosovo je Srbija", "Ne damo Kosovo", ali i "Spasi Srbiju i ubi se, Koštunice", "Ubi, zakolji, da Šiptar ne postoji", skandirali ime bivšeg lidera bosanskih Srba i haškog optuženika Ratka Mladića i pevali pesme posvećene Kosovu.

Hitna pomoć: U protestima 35 povređenih

U protestima na beogradskim ulicama do sada je povređeno 35 osoba, izjavila je agenciji Beta portparol Hitne pomoći Nada Macura.

Macura nije mogla da precizira koliko je od tog broja povređeno policajaca, a koliko civila, kao ni kakve su povrede u pitanju.

Ona je navela da su ekipe Hitne pomoći i dalje u pripravnosti na terenu.

Neredi i u Novom Sadu

U Novom Sadu su večeras oko 22 sata završene demonstracije više stotina fudbalskih navijača koji su, u protestu protiv jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, na nekoliko lokacija oštetili nekoliko izloga i dva vozila.

Policija u Novom Sadu uhapsila je nekoliko demonstranata koji su večeras učestvovali u razbijanju pekara, lokala i restorana "Mekdonalds".

Nekoliko stotina, uglavnom mlađih ljudi, protestovalo je večeras ulicama Novog Sada i demoliralo najmanje pet lokala, uglavnom pekara.

Policija je intervenisala u blizini Železničke stanice, nakon čega su se demonstranti razbežali po okolnim kvartovima. Policija je uspela da uhapsi nekoliko njih i ubaci ih u marice. Oko 21:30 situacija je počela da se smiruje, a saobraćaj na Bulevaru oslobođenja da se normalizuje.



Nekoliko stotina demonstranata je prvo razbilo staklo i reklamu na Mekdonaldsu u centru grada, a nakon toga su, idući ka merkatoru, razbili stakla i na jednoj pekari. Ispred merkatora ih je dočekao kordon policije, koji su demonstranti gađali kamenjem, staklenim flašama i drugim predmetima. Huligani su nakon toga počeli da čupaju klupe i na policiju guraju kontejnere, od kojih su neki bili i zapaljeni.

Posle nekih petnaestak minuta, demonstranti su krenuli bulevarom Oslobođenja, a policijske snage su ih pratile. Na pijaci, koja se nalazi na raskrsnici Bulevara i futoške ulice, huligani su demolirali nekoliko lokala, a nakon toga su nastavili ka železničkoj stanici i usput demolirali još dve pekare. Policija je sve vreme išla iza i pored demonstranata, a prvi
huligani su uhapšeni tek kad je kolona demonstranata, koja se sa nekoliko stotina osula na nekoliko desetina, stigla do železničke stanice.

Posle toga, demonstranti su se razišli, i u ovom momentu sve deluje mirno, policije više nema na ulicama, a saobraćaj je normalizovan.

Uočeno je i da se pripadnici žandarmerije povlače sa ulica, na kojima ostaju redovne policijske snage.

Pre toga, snage žandarmerije, uz upotrebu sile, sprečile su napad demonstranata na tržni centar "Merkator". Oko 18 sati novosadska policija je dobila dojavu o podmetnutoj bombi u megamarketu "Rodić" koji je od nedavno u vlasništvu slovenačkog "Merkatora", ali je utvrđeno da je dojava bila lažna.

Policija je, ipak, na kratko radi provere iz tog megamarketa udaljila kupce i zaposlene.

Oko hiljadu Novosađana okupilo se danas posle podne na centralnom gradskom Trgu Slobode u znak podrške državnom vrhu Srbije i osude secesionizma Kosova i Metohije.

Njima su se priključili navijači koji skaču i uzvikuju parole "Ko ne skače taj je Šiptar".

Oni su nosili transparente "Kosovo je Srbija" i "Danas Kosovo - sutra Vojvodina" i pevali pesme posvećene Kosovu.

Učesnici protesta su nosili državne zastave, a od stranačkih zastave Nove Srbije.

Rupel protestovao kod Jeremića

Slovenija zabrinuto prati dešavanja u Beogradu i Prištini, Rupel lično protestvovao kod Jeremića.

Slovenačko ministarstvo spoljnih poslova upravo je saopštilo da sa zabrinutošću prati dešavanja u Beogradu i Prištini, upozoravajući da je ubeđeno da još uvek postoje mogućnosti za dijalog, tolerantno i razumno dogovaranje o evropskoj budućnosti cele regije, o čemu će sutra biti razgovora i na Savetu za opšte i spoljne poslove u Briselu. Ministarstvo je zapisalo i da je proglašavanje nezavisnosti u Prištini, nije iznenađenje, nakon što su bile iscrpljene sve mogućnosti za dogovaranje.

Slovenija je zabrinuta zbog informacija o nasilju, koje povremeno prati proglašavanje nezavisnosti Kosova, saopštava ministarstvo, osuđujući svaki oblik nasilja i netolerancije, pre svega pretnje ljudima i imovini.

"Jako nas brine informacija o upadu srpskih demonstranata u ambasadu Republike Slovenije, zbog čega je slovenački ministar, Dimitrije Rupel, lično protestvovao kod srpskog kolege Jeremića", saopštava slovenačko ministarstvo i dodaje da je Rupel zahtevao da srpske vlasti obezbede bezbednost slovenačkim diplomatama i drugim slovenačkim državljanima.

Srpski ministar je obećao odgovarajuće mere, saopštava slovenačko ministarstvo.

Čačak: Mirni protest

Večeras oko 20 časova na gradskom trgu u Čačku, oko 100 ljudi protestvovalo je protiv proglašenja nezavisnosti Kosova.

Okupljeni demonstranti nosili su srpske zastave i pevali srpske pesme o Kosovu.

Nakon jednočasovnog okupljanja, koje je proteklo bez ikakvog incidenta, protestanti su se razišli.

U Užicu i Kraljevu nije bilo protesnih okupljanja građana.

“Zaustavite huligane”

Predsednik Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović izjavio je večeras da odgovornost za događaje u Beogradu snosi i vlast, jer je i sama dizala tenziju i "palila atmosferu".

"Srbija mora da nađe snage da razume zašto je do toga došlo, da bi se zaustavio novi krug nasilja, divljaštva i pogrešnih političkih odluka", rekao je Jovanović, saopštila je LDP.

"Srbija mora da se otrezni i razume da za gubitak Kosova nisu krivi ni Mekdonalds, ni LDP, ni francuska ili slovenačka ambasada, već pogrešna politika i nerazumna politika kojoj je baš ovakvo i još gore nasilje bilo osnovna poluga", dodao je Jovanović.

U saopštenju je naglašeno da LDP traži od državnih organa da učine sve da se ovo divljanje huligana zaustavi.

Šef poslaničke grupe "Vojvođanski poslanici" u Skupštini Srbije Nenad Čanak zatražio je večeras od pravosudnih organa da najoštrije reaguju i kazne
počinioce nereda u gradovima Srbije.

"Ukoliko pravosudni organi ne budu najoštrije reagovali, možemo smatrati da iza svega ovoga direktno stoji vlada Vojislava Koštunice", naveo je Čanak u saopštenju za javnost.

Ocenio je da se jednostrano proglašenje nezavisnosti na Kosovu u Srbiji pokušava iskoristiti za obračun sa "unutrašnjim neprijateljem".

Ocenio je da to govori i o tome da u večerašnjim demonstracijama "nema ni traga patriotizma".

"U pitanju su isključivo ponovljeni fašistički napadi na neistomišljenike, a pod izgovorom brige za ljude na Kosovu, kojima niko od tih heroja nije ni pokušao da pritekne u pomoć", naveo je Čanak.

Završeno okupljanje rezervista u Medaru

Oko hiljadu rezervista i građana Topoličkog okruga, koji su se u znak podrške kosmetskim Srbima i državnom vrhu okupili u Merdaru na administrativnom prelazu prema Kosovu, razišli su se danas bez incidenata.

Oni su dva sata proveli na neutralnoj zoni administrativnog prelaza koji su obezbeđivale uobičajene međunarodne snage Kfora i Unmika.

Kako je Tanjugu rekao rezervista Dejan Milošević incidenata nije bilo, a ni pokušaja da se probije kordon.

On je dodao da je samo bilo verbalnih provokacija koje su rezervisti razmenili sa predstavnicima međunarodnih snaga.

Skup u Medaru obezbeđivalo je stotinak pripadnika MUP-a Srbije.

U Nišu skup podrške Vladi i Srbima na Kosovu

Članovi udruženja boraca iz ratova 1990. i 1999. godine održali su danas u centru Niša protest podrške Vladi Srbije i srpskom narodu na Kosovu i Metohiji u odbrani teritoritorijalnog integriteta i suvereniteta.

Učesnici skupa minutom ćutanja odali su poštu stradalim borcima i, kako su rekli, "međunarodnom pravu i pravdi koji su na primeru Kosova i Metohije sahranjeni".

Od državnog rukovodstva Srbije zatraženo je da preispita odnose sa Evropskom unijom "koja nam na nezakonit način otima Kosovo i Metohiju".

Udruženje je novo okupljanje zakazalo za sutra u 16 časova.

Protest u Banjaluci zbog oduzimanja Kosova

U Banjaluci je danas, u organizaciji Srpskog narodnog pokreta (SNP) "Izbor je naš", održan protest zbog proglašenja nezavisnosti Kosova.

Predsednik SNP "Izbor je naš" Dane Čanković je, pred stotinak građana koji su iskazali protest zbog oduzimanja južne srpske pokrajine, izjavio da je to nepravda, ne samo za srpski narod, nego i za čitav pravedni svet.

"Ukoliko Ujedinjene nacije ne uspeju da zaštite Srbiju, suverenu državu, to će za mnoge države značiti da nema više smisla jedno takvo članstvo", rekao je Čanković.

On je najavio da će SNP nastaviti sa aktivnostima u narednom periodu kako bi se Republika Srpska izdvojila iz, kako je rekao, nametnute Bosne i Hercegovine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

199 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: