Američki analitičari o Kosovu

Proglašenje nezavisnosti Kosova ponovo će ugroziti stabilnost na Balkanu, ocenio je bivši američki ambasador u UN Džon Bolton.

Izvor: Beta

Nedelja, 17.02.2008.

11:11

Default images

"Mislim da postoji značajan rizik da se nestabilnost na Balkanu nastavi, u Bosni i drugim podrucjima gde etničke grupe ne žive u državi u kojoj zele", rekao je Bolton na panel diskusiji u Vašington, prenosi Glas Amerike na srpskom jeziku.

Bolton, koji je sada viši saradnik u američkom Enterprajz institutu, smatra da će se priznavanjem nezavisnosti Kosova "samo posejati seme budućih konflikata na Balkanu, političkih i nažalost mogućih vojnih sukoba".

"Kosovo će biti slaba država podložna delovanju islamskih radikalnih snaga van regiona, uz podršku pojedinih Albanca, znači potencijalna kapija za unošenje radikalizma u Evropu", ocenio je Bolton.

Nasuprot njemu, predsednik Projekta za demokratije u tranziciji Brus Džekson izneo je na panelu ocenu da će nezavisnost Kosova pomoći i Beogradu i Prištini, jer će obema državama biti bolje kako se budu približavale Evropskoj uniji.

Džekson smatra da je bilo nemoguće očekivati da će Kosovo ostati deo Srbije nakon pokušaja etničkog čišćenja 1999. godine iza kojeg je stajala politika režima Slobodana Miloševića.

"U Srbiji živi sedam miliona ljudi, na Kosovu ih je oko dva miliona. Prvobitna ideja je bila da Srbija i Kosovo u jednom paketu idu ka Evropi. Medutim, pošto za to nije bilo interesa bilo je potrebno razmotriti mogućnost dva integrativna paketa", ocenio je Džekson.

Dvojica analiticara osvrnula su se i na protivljenje Rusije nezavisnosti Kosova. Džekson je rekao da argumenti Moskve nisu legitimni, dok je Bolton istakao da bi kontroverza u vezi sa kosovskim statusom dodatno mogla da iskoplikuje rusko-američke bilateralne odnose.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: