Ljubljana: Menadžeri za uzdržanost

Jedan od najuticajnih slovenačkih menadžera Matjaž Gantar protiv "čoporativnog nagona slovenačke politike prema Kosovu".

Izvor: B92

Nedelja, 17.02.2008.

14:05

Default images

Predsednik uprave i suvlasnik slovenačke KD Grupe, Matjaž Gantar je u svojoj nedavno objavljenoj kolumni u slovenačkom listu Finance, napisao da mu se ne čini jako hitnim praćenje "čoporativnog nagona" i odsečno slanje slovenačkog priznanja nezavisnog Kosova sutradan nakon proglašenja, kao što će učiniti većina članica EU i SAD.

"Da ne bude zabune, ljudskim pravima i borbi za mir, treba uvek dati prednost i pred sopstvenim jeftinim i niskim interesima", zapisao je Gantar, kao i da je evidentno da je Slovenija suverena država i da ima pravo da zastupa sopstvene interese i vodi sopstvenu spoljnu politiku.

"Čak i ako se na kraju i Srbija prikloni i svi zajedno budemo velika srećna porodica, mislim da će Srbi dobro zapamtiti, kako su se ponašale pojedinačne države po tom pitanju", piše Gantar dodajući da se treba hladno i trezno setiti toga da su Srbi veliki prijatelji Slovenije poslednjih sto godina, kao i da je Slovenija zajedno sa Srbijom gradila poslednje dve države i da je, na kraju krajeva, preko toga Slovenija i došla do sopstvene države.

Matjaž Gantar smatra i da bi iz priznavanja Kosova mogla da se ozvaniči i neka nova praksa koja bi za Sloveniju mogla da bude štetna tek kroz nekoliko decenija, dodajući da su upravo zato mnoge zemlje protiv jednostranog proglašavanja nezavisnosti Kosova.

"Možda će i nama, jednom, biti potrebni saveznici, kada se opet pokrene priča o našoj zapadnoj granici ili ako Hajder opet počne da otvara pitanja Avnojevskih granica, tada će se Srbija i još možda neko, recimo Rusija, bez sumnje setiti našeg ponašanja. Sećanje država nije tako kratko kao sećanje ljudi", piše Gantar, dodajući da bi Slovenija morala da izbegne ulogu Bruta u ovoj priči.

"Ako Cezar bude pao, radije nož zabodimo među poslednjima u njegovo telo, ako je to uopšte i potrebno. Mislim da je u mrtva tela sasvim nepotrebno zabadati i svoj pipak i time deliti krivicu ubica, koje bliži i dalji rođaci ubijenog neće lako zaboraviti. Osveta će slediti, kao što je, u istoriji odavno potvrđen običaj", piše Gantar.

On navodi da bi "u toj balkanskoj igri radije izabrao staro prijateljstvo i koju fabriku više, nego orden za poslušnost od 'velikih dečaka', od kojih neki ni ne znaju gde je, uopšte, Slovenija".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: