EU odobrila misiju za Kosovo

Brisel odobrio slanje 2.000 pripadnika pravosudno-policijske misije EULEKS na Kosovo. Vlada: Oštar protest protiv nelegalne misije.

Izvor: B92

Subota, 16.02.2008.

10:05

Default images

Savet ministara Evropske unije je danas u Briselu saopštio da se pokreće "Misija vladavine prava EU na Kosovu-EULEX Kosovo" koja će postati operativna posle prelaznog perioda od 120 dana. Misija je zvanično odobrena u ponoć, pošto nijedna od 27 članica EU nije uložila prigovor na operativni plan misije, rekli su diplomatski izvori u Briselu.

U saopštenju je rečeno da je Savet ministara "pismenim postupkom" usvojio dokument "zajednička akcija" o misiji na Kosovu koja će biti vođena u sklopu evropske bezbednosne i odbrambene politike.

Misija EU na Kosovu imaće blizu 2.000 članova, i to 1.400 policajaca i pripadnika specijalnih snaga, kao i više stotina sudija, tužilaca i drugog osoblja.

Zamišljeno je da u roku od 120 dana misija EU preuzme sve nadležnosti od UNMIK-a. Specijalni izaslanik EU za Kosovo Piter Fejt će, posle prelaznog roka, postati međunarodni civilni predstavnik, funkciju koju je do sada imao šef Unmika Joahim Riker.

Kada kosovski lideri budu proglasili nezavisnost, EU će preuzeti odgovornost da nadgleda policiju, sudsku i civilnu administraciju od sadašnje misije UN, posle 120 dana prelaznog roka, prenosi Rojters.

Šefovi diplomatija EU bi trebalo u ponedeljak da razmene mišljenja o stavovima povodom proglašenje nezavisnosti Kosova. Odluka o priznanju nezavisnosti Kosova ostavljena je svakoj zemlji na samostalno odlučivanje.

O ovlašćenjima i ciljevima misije EULEKS pročitajte ovde.

Vlada Srbije: Oštar protest

Vojislav Koštunica, Božidar Ðeliæ (FoNet,arhiva)
Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić uručio je danas, u ime Vlade Srbije, oštar protest predstavniku predsedavajućeg Saveta ministara Evropske unije ambasadoru Slovenije Miroslavu Luciju povodom odluke o slanju misije na Kosovo i Metohiju.

Đelić je kazao da Vlada Srbije ovu odluku, donetu van Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, smatra nelegalnom.

Vlada Srbije se izričito protivi dolasku misije Evropske unije bez jasnog pravnog osnova koji jedino može da pruži Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Sastanku je prisustvovao i ambasador Evropske komisije u Beogradu Žosep Ljoveras.

"EULEX popravlja, a ne upravlja"

Evropska unija je usvojila odluku o imenovanju Pitera Fejta za specijalnog predstavnika EU na Kosovu i Iva de Kermabona za šefa misije Euleks, kao i odluku o usvajanju "operativnog plana" za slanje misije EU na Kosovo, objavljeno je danas u Službenom glasniku EU.

Holanđanin Piter Fejt će, kao specijalni predstavnik, koordinirati sve aktivnosti EU na Kosovu. On će posle prelaznog roka od 120 dana postati međunarodni civilni predstavnik.

Francuski general De Kermabon biće šef Euleksa - pravosudno-policijske misije EU.

Pravno-policijska misija EULEX će na terenu zameniti misiju UN, ali sa drugačijim zadacima.

"Preuzimamo drugačije zadatke od UN, od kojih preuzimamo misiju. Ne radi se o prenosu sa UN na EU, već sa UN na vladu na Kosovu. Ona će imati prava i odgovornost", rekao je Fejt.
Misija će biti fokusirana na pravosuđe, sa naglaskom na praćenju procesa "osetljivih krivičnih dela", odnosno ratnih zločina u regiji.

"To je jako osetljivo pitanje na Kosovu. Lokalne sudije ili tužioci bi mogli da budu suočeni sa jako teškom situacijom, jer su možda sami ili članovi njihove porodice upleteni u zločine. Isto važi i za lokalnu policiju", objasnio je Iv de Kermabon.

"Srpska zajednica živi, većinom, na severu Kosova i u takozvanim enklavama na jugu i jugoistoku. Poseban izazov će biti pridobijanje poverenja Srba na severu", rekao je Fejt, dodavši da je posebno važna Kosovska Mitrovica. Kermabon je rekao i da je ovo najvažnija misija EU do sada, a da je cilj misije pomoć praćenjem i savetovanjem, kosovskim institucijama, za dobro uspostavljanja pravne države.

"Nismo tu da upravljamo, već da ponavljamo", rekao je Kermabon, kao i da će za smeštanje članova EULEX-a biti potrebno četiri meseca. Tokom tog vremena misija UN će ostati na terenu i brinuti za bezbednost na Kosovu, a misija EU će početi da radi u junu.

Inače, De Kermabon je 2002. bio šef brigade Kfora za sektor Sever u Kosovskoj Mitrovici, a 2003. je bio zamenik komandanta Kfora. Na celo Kfora je došao u septembru 2004. godine.

Tokom karijere služio je u Legiji stranaca i učestvovao u operacijama u Čadu i Kambodži. Prvi put je došao na Balkan 1995, kao pomoćik komandanta Unprofora za Sarajevo, zatim je postao šef štaba multinacionalne brigade Ifor-a za sektor Jugoistok.

Srpskoj javnosti Fejt je, između ostalog, poznat kao učesnik pregovora o prekidu oružanog delovanja albanskih ekstremista na jugu Srbije 2001. godine.

"Šest članica protiv, oko 20 za nezavisno Kosovo"

Oko 20 zemalja Evropske unije verovatno će ubrzo priznati novu Kosovsku državu, posle sutrašnjeg očekivanog proglašenja nezavisnosti, ocenjuje jutros agencija Rojters koja navodi da takav stav ne podržavaju najmanje šest članica Unije - Kipar, Grčka, Slovačka, Španija, Bugarska i Rumunija.

Šefovi diplomatija EU će u ponedeljak razmotriti svoj odgovor na odluku Kosova da proglasi nezavisnost. Velike evropske sile - Velika Britanija, Francuska, Nemačka i Italija, možda će saopštiti da priznaju Kosovo odmah posle sastanka u ponedeljak, a u tome će im se prisdružiti Sjedinjene Američke Države, javlja Rojters pozivajući se na diplomatske izvore.

Uprkos verovatnog odustva "potpunog međunarodnog priznavanja" Kosova, Evropska komisija i Svetska banka već planiraju da organizuju donatorsku konferenciju kako bi pomogli u saniranju loše ekonomske situacije na Kosovu i velike nezaposlenosti, piše Rojters.

Portparol Evropske komisije je potvrdio da je konferencija u planu i da će se verovatno održati u junu.

Izvori u predsedništvu EU kažu da će u saopštenju, koje će biti izdato u ponedeljak, ministri EU podsetiti da su se lideri Unije složili u decembru da status kvo na Kosovu ne može da se nastavi i da su podvukli da treba ići ka rešenju koje je vitalno za regionalnu stabilnost.

Oni će verovatno pozvati na stvaranje jednog demokratskog, multietničkog Kosova posvećenog vladavini prava i zaštiti manjina i kulturnog i verskog nasleđa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: